Ürdün-Suriye sınırındaki Tower 22 adlı ABD üssüne yapılan ölümlü saldırının ardından, ABD Başkanı Joe Biden liderliğindeki hükümet harekete geçti.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin Deyrizor bölgesindeki Meyadin ilçesi çevresindeki İran destekli silahlı gruplara ait en az 85 hedefin hava saldırısıyla vurulduğu belirtildi. Açıklamada, ABD'den havalanan uzun menzilli bombardıman uçaklarının ve 125'ten fazla güdümlü bombanın kullanıldığı bilgisi paylaşıldı. Saldırılar sırasında kumanda ve kontrol merkezleri, roketler, füzeler ve insansız hava araçları gibi çeşitli hedeflere odaklandı.

ABD Başkanı Joe Biden, hava saldırılarını onayladı ve bu askeri müdahalenin "kendi seçtikleri zaman ve mekanlarda" süreceğini belirtti. Biden, "Bu öğleden sonra benim talimatımla ABD ordusu, Suriye ve Irak'taki İran destekli milis gruplarına ait hedefleri vurdu. Saldırıya bugün karşılık vermeye başladık, bu karşılık bizim seçtiğimiz zaman ve mekanlarda devam edecek." açıklamasında bulundu.

Hamas Lideri, Erdoğan'ın Baskılara Karşı Duruşunu Övdü Hamas Lideri, Erdoğan'ın Baskılara Karşı Duruşunu Övdü

ABD'li yetkililer, Orta Doğu'daki hava harekatının "Irak ve Suriye’de İran destekli milislere yönelik günler sürecek uzun bir harekat kapsamında" olduğunu ifade etti. Bu harekatın, son dönemde artan saldırıları durdurma amacı taşıdığı belirtiliyor.

Ayrıca, İsrail savaş uçaklarının da ABD'nin başlattığı hava harekatına katılarak Suriye'deki İran destekli milislerin noktalarını vurduğu bildirildi.

ABD'ye ait Kule 22 adlı üsse düzenlenen saldırının ardından, üs yakınlarında 3 Amerikan askeri ölmüş ve 40'tan fazla asker yaralanmıştı. Tower 22 ilk kez hedef alınırken, son aylarda Irak ve Suriye'deki ABD askerlerinin bulunduğu üslere yönelik 158'ten fazla saldırı düzenlenmişti. Bu son gelişmeler, Orta Doğu'daki gerilimi daha da artırmış durumda.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Ayşe Sancak