Ak Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Aden Körfezi, Somali Açıkları, Arap Denizi ve Mücavir Bölgelerdeki askerin görev süresinin 1 yıl daha uzatılması tezkeresi hakkında önemli bir konuşma yaptı. Karaismailoğlu, konuşmasına vatan için canlarını feda eden şehitleri anarak başladı ve terörü lanetledi.

Karaismailoğlu, Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle yıllar boyunca kıtalar arası ticaretin önemli bir merkezi olduğunu vurgulayarak, bu önemin gün geçtikçe arttığını ifade etti. Son yıllarda yapılan ulaşım yatırımları ile Türkiye'nin Orta Koridor'un Avrupa'ya açılan kapısı ve diğer önemli lojistik güzergahlarından biri haline geldiğini belirtti.

Ayrıca, Pekin'den Londra'ya uzanan Orta Koridor ve Zengezur Koridoru gibi büyük projelerle Türkiye'nin küresel ticaretteki rolünün arttığını vurguladı. Bu projelerin Türkiye'nin ekonomisine ve lojistik sektörüne büyük katkı sağladığını dile getirdi.

Karaismailoğlu, deniz taşımacılığının önemine de değinerek Kızıldeniz'in ve Babu’l Mendeb Boğazı'nın dünya ticaretinin ana rotalarından biri olduğunu belirtti. Kızıldeniz üzerinden gerçekleşen ticaretin dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12'sini oluşturduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Kızıldeniz rotasının tüm deniz taşımacılığının yaklaşık yüzde 20'sini, petrolün yaklaşık yüzde 10'unu ve LNG'nin yaklaşık yüzde 8'ini içerdiğine işaret etti.

Karaismailoğlu, Kızıldeniz ve çevresindeki deniz güvenliğinin önemini vurgulayarak, bölgedeki deniz haydutluğu faaliyetlerinin küresel ticaret üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu söyledi. Bu nedenle Türkiye'nin deniz haydutluğu ile mücadelede uluslararası işbirliğini desteklediğini ve aktif rol aldığını belirtti.

Ayrıca, Türk bayraklı ve Türkiye bağlantılı gemilerin bölgeden geçiş sayısının arttığını ve Türkiye'nin deniz ticaret hacminin bu bölgeden kaynaklandığını ifade etti. Karaismailoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali Açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ve denizde terörizm ile mücadele görevini başarıyla yerine getirdiğini ve bu görevin 1 yıl daha uzatılması teklifini olumlu karşıladığını belirtti.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Ayşe Sancak