Emlak vergisi muafiyeti hakkı olduğu halde bunun farkında olmayan milyonlarca kişinin ödeme yaptığı ortaya çıktı. Bu durum, sıfır oranlı emlak vergisi hesaplaması yapılması gereken kişilerin haklarını kullanmamalarına ve gereksiz ödemeler yapmalarına neden oluyor.

Pastırma Fiyatları Uçuyor: Kilosu Altın Fiyatına Ulaştı! Pastırma Fiyatları Uçuyor: Kilosu Altın Fiyatına Ulaştı!

Emlak vergisi muafiyeti hakkı olduğu için sıfır oranlı emlak vergisi hesaplaması yapılması gereken ancak bu hakkından haberdar olmadığı için ödeme yapan milyonlarca kişi olduğu ortaya çıktı. Emlak vergisini fazladan ödeyen bu kişilere belediyeler üzerinden geri ödeme yapılacak. Ancak bunun için fazla ödeme yapan kişinin başvuru yapması şartı aranacak.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ NEDİR, KİMLER SIFIR ORANLI EMLAR VERGİSİ ÖDER, KİMLER VERGİ ÖDEMEZ?

Ülkemizde uygulanan yasalar kapsamında taşınmaz mal olarak sayılan arsa, tarla, dükkan, işyeri, depo, yazlık, bahçe ve konut gibi tapusu olan her türlü mal için emlak vergisi tahakkuk edilmektedir. Emlak vergisinde diğer tüm vergilerde olduğu gibi bazı kişilere muafiyet hakkı verilmektedir. Tek evi olan ve sahip olduğu evin 200 metrekare büyüklüğü aşmaması koşulu ile:

Emekli aylığı dışında başka hiçbir geliri olmayan emekliler,

Devletin vermiş olduğu dul ve yetim maaşı dışında başka hiçbir geliri olmayan şehidin dul eşi ve yetimleri, gaziler,

Hiçbir geliri olmayan ev hanımları ile işsiz kişiler emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanmaktadır. Yani bu kişiler emlak vergisi ödenmez.

vergi-1.jpg

vergi-2.jpg

vergi-3.jpg

EMLAK VERGİSİ GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK PARA İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR?

KDK tarafından açıklanan emsal kararda emlak vergisi para iadesi için belediyeye ödeme emri verildi. Rize Belediyesi uhdesinde açıklanan emsal kararda geriye dönük para iadesi yapılmasına karar verilirken verilen emsal karar tüm belediyeleri bağlayacak. Yukarıdaki listede yer almasına rağmen belediyeye emlak vergisi ödemesi yapan kişiler zaman aşımı sınırlaması nedeniyle geriye dönük 5 senelik para iadesi alabilecekler.

Kaynak: HABER MERKEZİ