Hava şartları yıllık bal üretiminde belirleyici olurken, Kafkas ırkı arıların ürettiği ballara ayıların zarar vermemesi için kovanlarını kafeslere yerleştirerek kilitleyen arıcılar, hava şartları ve çiçek açma çokluğuna göre ağustos ve eylül ayı içerisinde bal sağımı gerçekleştirdi. Sağımın ardından ballar kooperatif aracılığıyla tahlil için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderildi. Bu yıl tahlil için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderilen ortalama 2,5 ton baldan yalnızca 1,5 tonu uygunluk raporu alırken, kooperatif yetkilileri bunun üzerine geçtiğimiz yıldan bugüne bal talep eden vatandaşlar arasında önceliği hastalara verme karar aldı. 

Konu hakkında açıklama yapan Anzer Ballıköy Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz, "Yeni sezon için bal siparişinde bulunan müşterilerimiz var. Bu yıl bal rekoltesinin düşük olması sebebiyle elimizdeki balı tüm tüketicilerimiz ile paylaştıracağız. Hastalık sebebiyle bal almak isteyenlere öncelik vereceğiz" dedi. Gerçek Anzer Balı'nın kooperatif aracılığı ile alınabileceğini ve hiçbir üreticinin bireysel olarak balını tahlil ettiremeyeceğini dile getiren Deniz "Üreticilerimiz Anzer Balı alırken gerçek Anzer Balı'nı kooperatif aracılığıyla almalıdırlar. Anzer Balı tahlil için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderiliyor. Hacettepe Üniversitesi'nden gelen bal tahlilleri sonucuna göre kooperatifimizin dolum tesisinde, heyet huzurunda balların dolumu yapıldıktan sonra ballar satışa çıkıyor" diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim