Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantıları dün başladı. İlk gün olması nedeniyle bir hayli kalabalık olan Belediye Meclisini, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu yönetti. CHP İl Başkanı Güzide Uzun, İYİ Parti İl Başkanı Azmi Kuvvetli ve AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş’ta meclisi takip eden isimler arasında yer aldı.  Meclisin başlangıcında konuşan Başkan Zorluoğlu, bu ay mecliste Stratejik Planın ve Bütçe görüşmelerinin yapılacağını açıkladı. Stratejik Planın 9 tane amacının bulunduğunu kaydeden Zorluoğlu, “9 tane stratejik amacımız var. Kurumsal Kapasiteyi güçlendirmek, ulaşım hizmetlerini geliştirmek, yaşanabilir çevre, doğal tarihi kültürel değerlerini koruyarak Trabzon’u kültür, turizm sanat şehri yapmak, gençlik spor hizmetlerini geliştirmek, kentin ekonomik yapısını geliştirmek, kent estetiğini geliştirmek, toplum sağlığını yürütmek” diyerek açıkladı. 

 Belediyede 823 Milyon TL’lik Dev Bütçe 

Büyükşehir Belediyesinin bu yıl ki bütçesinin 823Milyon TL olduğuna dikkat çeken Zorluoğlu, “Bütçeler onaylanmak üzere büyükşehir belediye meclisimizde görüşülecek. Önümüze gelecek olan bütçe, 823 milyon TL’lik bütçedir. İddialı bir bütçe hazırladık. Gelirlerimizi arttırabileceğimizi hesaplayarak bütçe hazırladık. Yatırım bütçesi yüksek hazırlamaya özen gösterdik. Öz gelirlerimizin arttırılacağını varsayarak bütçe hazırladık. Cari harcamalarından tasarruf etmek suretiyle daha fazla yatırıma olanak verecek bütçe hazırladık. 

 Genel Bütçeden Gelen Pay Artacak

 Genel bütçe gelirlerinden pay noktasında 2020 yılı itibariyle ilave kaynak alabileceğimizi varsaymak isterim.  Ankara’da sayın Cumhurbaşkanımızla tekrar yaptığımız görüşmede, bu konuyu tekrar dile getirdik. Cumhurbaşkanımızın TBMM’de bütçe görüşmelerinden sonra yerel yönetimlerle ilgili mevzuat değişikliğini ön gören gelir yapısını da kapsayan bu taslak metnini sunun talimatını hep beraber duyduk. Aralık ayının ikinci yarısında bazı mevzuat değişiklikleri ön gören taslağı TBMM gündeminde hep beraber göreceğiz takip edeceğiz” dedi.  BELEDİYE KİRALARINI ALAMIYOR Büyükşehir Belediyesinin bütçesinde öz gelirlerin yüzde 25’i aşmadığını ifade eden Zorluoğlu, “Şuanda öz gelirler yüzde 25’i aşmıyor. Bizim büyükşehir belediyesinin gelir yapısında Ankara’dan gelen pay yüzde 75’in üzerinde. Bizim öz gelir yaratma kapasitemiz potansiyelimiz var. Bu öz gelirleri arttırmayı hedefliyoruz.  Bunu nasıl yapacağız. Bunun kalemlerinden bir tanesi alacakların tahsil edilmesi. Şuanda piyasada emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, işgal harcı, mal hizmet taşınmaz gelirleri, ecri misil gelirleri, para cezaları olmak üzere 46 milyon alacağımız var.  46 milyonun içinde 14 milyon lira ile kira gelirlerimiz tutuyor. Yani biz kiraya verdiğimiz mülklerinden zamanında kiralarımızı tahsil edemiyoruz. Üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.  

Belediyenin Mülklerinin Kiraları, Piyasa Oranında Arttırılacak
 
Büyükşehir Belediyesinin kiraya verdiği mülklerde kira bedellerinin rayiç bedeller oranında arttırılacağına dikkat çeken Zorluoğlu, “Büyükşehir belediyesinin kiraya verdiği mülklerin kira bedelleriyle alakalı. Bu kira bedellerinin rayiç bedelin çok altında olduğunu tespit ettik. Piyasadan uzman SPK belgeli kurulaşa rayiç bedel çalışması yaptırdık. Ticaret odasından emlak odalarından fiyatlar aldık. Büyükşehir belediyesinde komisyon kurularak mevcut ödenen kira ile rayiç bedelleri karşılaştırdık yeni kiraları bu şekilde belirledik. 2020’de kiraladığımız yerleri rayiç bedele yakın şekilde kiralayacağız. Bu mülkler 807 bin Trabzonlunun ortak mülküdür. Bu mülklerin piyasada ki değeri neyse ona göre kiralanması gerektiğine inanıyorum” dedi.
Editör: TE Bilisim