Teleferiklerin yoğun olarak kullanıldığı Rize'nin değişik yörelerinde taşıma ve ulaşım güçlüğünün önüne geçebilmek amacıyla özellikle yaş çay taşımacılığında teleferiğin yoğun olarak kullanıldığını kaydeden Bıçakçı, şöyle devam etti: Ancak standartlara uygun olmaması ve kullanılan malzemelerin yetersizliği nedeniyle zaman zaman teleferiklerde muhtelif kazalar meydana geliyor. 

Büyük Tehlike Oluşturuyor

Bu da can ve mal emniyeti bakımından tehlike oluşturuyor. Yolların bazı yerlerde dar olması, araçla ulaşımı da engelliyor. Bu durum insanlarımızın evlerine ulaşmak için ilkel teleferik sistemini kullanmasına neden oluyor. Teleferiklerin imal edilişinde, montajında ve kullanımında teknik hususlara yeterince dikkat edilmediği, bu konuda hiçbir standardın bulunmadığı aşikârdır. Teleferiklerin kurulduğu güzergâh altlarını yaya yolu gibi kullananların da her an yük düşmesi, çarpması gibi tehlike ile karşılaşabileceğini bilmeleri gerekir."

Tespit Edilip Mühürlenmeli 

Bıçakçı, Yük taşıma amacıyla kurulan bu teleferiklerle insan taşınmasının anlaşılması mümkün olmayan bir davranış olduğunu belirtti. Bıçakçı, şunları kaydetti: "Uygun olmayan teleferikleri kullananlara ceza verilmesiyle ilgili yasada çok açık bir hüküm olmamakla birlikte 5400 sayılı İl İdaresi Yasasına göre halkın can ve mal güvenliğini sağlamanın vali ve kaymakamların görevleri arasındadır. Yapılacak inceleme sonucunda 'kullanılmasına uygun değil' görüşü verilen, can ve mal güvenliği olmayan teleferiklerin mühürlenerek devre dışı bırakılması gerekir."

Gerekli Çalışmalar Yapılmalı

Bıçakçı, Karadeniz Bölgesi'nde tahmini olarak 15-20 bin arasında teleferik bulunduğunu ifade ederek, açıklamasını şöyle tamamladı: "Karadeniz'de teleferikler can almaya devam ediyor.

 Yük taşımacılığının yanında insan taşımacılığının da yapıldığı teleferiklere bir an önce standart getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması şart görülmektedir. Bu çalışma kapsamında insan sağlığını tehdit eden, can ve mal güvenliği sağlanmamış teleferiklerin elektrik bağlantısının yapılmaması ve yapılanların devre dışı bırakılması gerekmektedir."
 
Editör: TE Bilisim