Gürdoğan, yazılı açıklamasında, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den ocak-ekim döneminde 1 milyar 193 milyon 743 bin 774 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Bölgeden geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 394 milyon 984 bin 755 dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki illerden yılın 10 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,4 azaldığını kaydetti.

Gürdoğan, söz konusu dönemdeki ihracatta ürün sıralamasında 811 milyon 861 bin 432 dolarla fındık ve mamullerinin birinci, 134 milyon 71 bin 613 dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 88 milyon 947 bin 503 dolarlık ihracatla madencilik ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığına işaret etti.

Bölgeden aynı dönemde 114 farklı ülkeye ihracat yapıldığını da belirten Gürdoğan, "En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke, İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Kanada olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya'ya yüzde 90, Gürcistan'a yüzde 17 ve Kanada'ya yüzde 54 artış yaşanmasına rağmen Almanya'ya yüzde 32, Fransa'ya yüzde 2 ve Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda yüzde 78 düşüş yaşanmıştır." ifadelerini kullandı.
Gürdoğan, bölge ihracatında yaşanan düşüşteki en önemli unsurun Rusya Federasyonu'nun geçen aylarda Türkiye yaş meyve sebze ürünlerine uygulamış olduğu yasaklamadan kaynaklandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bunun yanında küresel piyasalarda yaşanan durgunluğa bağlı olarak emtia fiyatlarının düşük kalması nedeniyle ihracat sevkiyatlarının da azalması, bölge ihracatımıza yüksek oranlı düşüş olarak yansımıştır. Halen Rusya Federasyonu'nca ülkemiz menşeli yaş meyve sebze ürünlerine uygulanan ambargonun kısmi olarak kaldırılarak narenciye ürünlerinde ihracata başlanılması ve önümüzdeki aylarda diğer tüm ürünlere uygulanan kısıtlamaları kaldırmak için çalışmaların devam etmesiyle 2017 yılında ihracatımızın artış trendine gireceğini ummaktayız."

Geçen ay yapılan görüşmeler sonrası Rusya Federasyonu'na narenciye ürünlerinde ihracat sevkiyatlarının başlamasının ve ihraç ürünlerinin sorunsuz şekilde Rus gümrüklerinden bu ülke piyasasına giriş yapmasının ihracatçıları ümitlendirdiğine işaret eden Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki aylarda diğer ürünlerde de kısıtlamanın kaldırılmasıyla Rusya pazarına odaklanarak ihracatımızda önemli artışlar yaşanacağı görülecektir. Bunun yanında, ihraç maliyetlerinin azaltılması, nakliye maliyetlerinde ihracatçımıza rekabet imkanı kazandıracak enstrümanların hükümetimiz tarafından uygulamaya konulması, bürokrasi ayağında yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması, ihracatçılarımızın finansmana erişim imkanlarının kolaylaştırılması ve faiz oranlarının rakip ülkeler ölçeğine düşürülmesi ile ihracatımızda çok önemli sıçramalar yaşanacağı açıkça görülecektir."
 
Editör: TE Bilisim