Medicak Park Karadeniz Hastanesi’nin başarılı hekimlerinden Dâhiliye Uzmanı Dr. Osman Şadi Günaydın son günlerde salgın hale gelen domuz gribi virüsü hususunda vatandaşları uyardı. Domuz gribinin insanlarda görülen grip belirtilerine benzediğini ifade eden Dr. Günaydın, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme, yorgunluk, ishal, baş dönmesi gibi belirtilerinin olduğunu ancak normal grip gibi algılanmaması gerektiğini söyledi. Domuz gribinin, H1-N1, H3-N5 tipi virüslerden kaynaklanan ve bu gibi çeşitli formları olup sıklıkla mutasyona uğradığını kaydeden Dr. Osman Şadi Günaydın, hastalığın üç yılda bir salgın hale geldiğini vurguladı.

Tersine Dönüyor

Bu virüse "domuz gribi" denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıyla alakalı olduğunu da belirten Dr. Osman Şadi Günaydın şöyle dedi; “H; Hemaglutinin, kanı çömertme anlamına gelmektedir.  Beyaz küre trombositleri azaltmaktadır. Nötrofil-lenfosit oranları tersine dönüyor. Bu bulgular hastalığın ilk üç gününde Beyaz Küre artışı, crp artışı nötrofil artışı gibi görünse de 7. Günden sonra beyaz küre düşüşü, plt düşüşü, crp düşüşüyle birlikte gözlenmektedir. Ve 3-4 haftada düzelmektedir. 
N: Noronamidaz; sinir sistemini etkileyen anlamına gelmekte, baş dönmesi, kusma, bulantı ve ishalden sorumlu her ikisinin de etkisiyle birlikte olabileceği gibi tek tek semptamler yani belirtileri olabilir” dedi.
Hastalık Bulaşabilir
Domuz gribi virüsünün bulaşıcı ve insandan insana geçtiğini ifade eden Dr. Günaydın, mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığını söyledi. Doktor Günaydın, “Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.” Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesinin yeterli olabileceğinin de altını çizen Dr. Osman Şadi Günaydın, günlük kullanılan temizlik maddelerinin dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddelerin de etkili olduğunu söyledi. 

Nefes Darlığı Bilinç Bulanıklığı

Hastalığın erişkinlerde zor nefes almak veya nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma gibi belirtilerinin yanı sıra çocuklarda; hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, beslenememe, uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil, huzursuzluk, ateşle beraber döküntü görülmesi gibi belirtilerinin olduğunu kaydetti. Dahiliye Uzmanı Dr. Osman Şadi Günaydın, virüsten korunmak için yapılması gerekenleri de söyle sıraladı. “Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız. Ve tabi ki en kısa sürede hekiminize başvurunuz” şeklinde uyarılarda bulundu.
Editör: TE Bilisim