Neden Başladı

Yapılan tespitlere göre 2017 yılının başından itibaren yaylalarda 1750’ye yakın yeni inşaat başladı. Bu inşaatlar yapılırken iddiaya göre bazı yaylalarda vatandaşın varolan tapulu arazileri de 40-50 bin TL karşılığında haberleri olmadan başkalarına satılınca kaos çıktı.

Bedeli Olur

Yaylalarda başlayan yıkımlar beraberinde sorunları da getirebilir. Yaylalar boşalır birileri gelir doldurur, yine yıkımlar milli servete ciddi anlamda zarar verir. En önemlisi de fındık sebebiyle yara alan Ak partiye karşı 2 bin yeni muhalif ortaya çıkabilir.

Uzun zamandır konuşulan ancak ‘Getirisi ne götürüsü ne’ diye hep tartışılan ve ötelenen yaylalardaki yıkım başladı. Trabzon’un Sürmene, Köprübaşı ve Çaykara ile Dernekpazarı’nın kullandığı bölgenin Kadıralak yaylası ile birlikte en güzel yaylası Parma yaylasında 6 kaçak ev yıkıldı.

İddiaya göre yıkım işlemi de bir kişinin tapulu arazisinin bir başka kişi tarafından satılmasını şikayet etmesi üzerine başladı.

Yaylalardaki yıkım işlemi yapılırken diğer taraftan da tartışma meydana geldi. Son günlerde 1984 yılından sonra yapılacak olan yapıların tamamen yıkılacağı iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gündemden düşürdü. Soylu yıkımların sadece 2017 yılının başından itibaren yapılan kaçak yapılarda kapsama alacaklarını söyledi.

Ancak, yıkım sebebiyle vatandaşlar da tepkili.  Yaylalarda yapılan yapılaşmanın beraberinde oradaki nüfus artışını da getirdiğini söyleyen vatandaşlar ‘buraları kanundan kaçan insanlara mı bırakalım’ dediler.

Bir diğer eleştiri de yaylalara yapılan yatırım. Yapılan evlerin maddi bir değeri olduğunu söyleyen hak sahipleri, ‘Devlet eğer yıkacak ise kentsel dönüşüm gibi paralarımızı ödesin’ dediler.

Yaşanan tartışmaların Ak partiye zarar vereceğini söyleyenler de var. Fındık sebebiyle bölgede sarsıntı geçiren Ak parti, yayla yıkımları sebebiyle 2 bine yakın aileyi daha karşısına alırsa ne olacak? 
Atakan TOK
  
 
Editör: TE Bilisim