Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı/University Assesments & Research Laboratory [ÜniAr] Dr. Engin Karadağ ve Dr. Cemil Yücel tarafından kurulmuştur. ÜniAr, üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan bağımsız bir araştırma laboratuvarı olup, Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlamakta.

İki temel hedefi bulunmaktadır (i) öğrenci deneyimini zenginleştirerek üniversiteleri daha öğrenci merkezli üniversite olma yolunda bir yol gösterici olmak ve (ii) stratejik planlarına ve hizmet kalitesi duyarlılığını artırmak için yönetimlere veri sağlamak.

ÜniAr’ın en çok ilgi çeken raporlarından biri Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasını [TÜMA] ilk olarak 2016 yılında gerçekleştirmiştik. Tekrarını 2017 ve 2018 yapılan araştırma Türk yükseköğretim tarihinde ulaşılabilen en yüksek örneklem kitlesine ulaşarak 123 devlet ve 65 vakıf olmak üzere 188 üniversitede öğrenim gören 35 binin üzerinde öğrenciden veri toplayarak 2019 yılında da gerçekleştirildi. TÜMA’daki temel amaç, Türkiye’deki üniversitelerin öğrencilerin üniversitelerimizden tatmin olma düzeylerini belirlemek ve bu kapsamda üniversiteleri öğrencilerin tatminkârlık düzeylerine göre sıralamak.

Bu çalışma ile ayrıca; 

Türkiye’deki üniversiteler öğrencilerini öğrenme deneyimleri açısından memnun edebilmekte midir?
 
Doyurucu ve çekici bir yerleşke yaşamı oluşturarak, mekân ve insan ilişkisini tatminkâr düzeyde sunabilmekte midir? 

Derslere girip çıkmanın, konuları işlemenin ötesine geçip; öğrencilere akademik destek verilebilmekte ve akademik güçlüklere ilgi gösterilebilmekte midir? 

Kurumun yönetimi ve işleyişi açısından öğrencilerin talepleri hızlı ve memnuniyet verici düzeyde karşılanabilmekte midir? 
 
Editör: TE Bilisim