Trabzon, Rize, Samsun, Ordu, Artvin, Giresun, Zonguldak, Bayburt...Karadeniz'deki illeri kapsayan bir gezi planınız varsa, bu rota tam sizin için. Daha önce Karadeniz'i hiç görmediyseniz, bu kareleri görünce mutlaka gitmek isteyeceksiniz. İşte Karadeniz rotasında karşınıza çıkacak birbirinden güzel yerlerin fotoğrafları...

Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında yer almakta olup yüzölçümü açısından az bir alan kaplar.

Boztepe

Trabzon'un merkezine yaklaşık 3 km mesafede bulunan Boztepe, şehrin manzarasını bütün açıklığıyla gözlerinizin önüne seriyor. Trabzon'a yüksekten bakmayı sağlayan tepe size şehrin karmaşıklığını, manzarasını ve hırçın Karadeniz sularını seyretme şansı veriyor.

Limni gölü

2025 rakımda bulunan Tabiat Parkı'nın içerisinde, orman ekosistemi, göl ekosistemi, çayır ekosistemi ve kaya ekosistemleri bulunmaktadır. Tabiat Parkı'nın bulunduğu vadi biyolojik çeşitlilik ve endemik türler bakımından da oldukça zengindir.

Alan; sahip olduğu vadi ve orman manzarası, mevcut ağaçların oluşturduğu gölge unsuru, sahada mevcut gölün etrafındaki bitki örtüsü ve sergilediği eşsiz peyzaj güzellikleri ile gelen ziyaretçiler için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Saha, arazi yapısı ve sahip olduğu manzara bütünlüğü içinde trekking yapmaya oldukça elverişlidir. Saha çadırlı kamp için uygundur.

Uzungöl

Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı turistik yerdir. Sık ormanları ve doğal güzelliği ile iç ve dış turistleri cezbetmektedir. Adını kıyısında bulunduğu gölden alır. Son yıllarda Arap turistlerin akınına uğrayan bir yer olmuştur.
Bu göl yamaçlardan düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuştur.

Sümela Manastırı

Trabzon ili, Maçka ilçesi, Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan deresinin batı yamaçlarında Kara tepesi üzerinde kurulmuştur.

Deniz seviyesinden bin 150 m yükseklikteki eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olup, tam adı Panagia Sumela veya Theotokos Sumela'dır.

Sera Gölü

Trabzon'un Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir heyelan set gölüdür. Göl, Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasında yer alan Derecik Vadisi'nde oluşmuştur. İsmini hudutları içerisinde olduğu Yıldızlı'nın eski adı olan Sera'dan almıştır.

Çal Mağarası

Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağaranın içinden küçük bir dere akmakta olup, mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunmaktadır. Mağaranın içindeki yer altı nehrinin taşıdığı su mevsimsel olarak değişmektedir.

Yağışlı mevsimlerde mağaranın içindeki suyun derinliği 50 cm.'ye kadar yükselirken, yaz aylarında bu seviye 25-30 cm.'ye kadar düşmektedir. Çal Mağarası 2000 yılında Trabzon İl Özel İdaresi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılarak turizme açılmıştır. 2003 yılında halkın ziyaretine açık hale getirilmiştir.

Artvin

Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.

Karagöl

Borçka ilçesinde yer alan Karagöl, Karadeniz'in cenneti andıran güzelliklerinde birisidir. Dünyanın en güzel göllerinden birisi olan Borçka Karagöl, Klaskur Yaylasının yakınlarında yaşanan bir toprak kayması sonucu oluşmuştur. 2002 Yılında Bakanlar Kurulu bölgeyi tabiat parkı olarak ilan etmiştir.

Göl ve çevresi 5 hektarlık bir alandır. Ulaşımı zor olmayan göle aracınızla gelebilirsiniz. Belediye tarafından yapılan tesislerde ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz. Çocuklu aileler için de oyun alanı bulunuyor.

Çifte köprü

Artvin'in Arhavi ilçesinde 18'inci yüzyılda Osmanlı döneminde yaptırılan, birbirini tamamlayan ve tam daire olma özelliği taşıyan tarihi "Çifte Köprüler", yöreyi ziyaret eden turistlerin uğrak mekânları arasında yer alıyor.

Türkiye'nin kuzey doğusunda, Gürcistan sınırında yer alan Artvin, yaban hayatını, bitki çeşitliliğini, yaşlı ormanları, göl ve şelaleleri barındıran eşsiz doğasının yanı sıra asırlara meydan okuyan taş köprüleriyle de alternatif turizmde ilgi odağı konumunda.

Artvin ve ilçelerinde birçoğu Osmanlı döneminde inşa edilen yirminin üzerinde köprü, yöreye özgü taş işçiliğinin önemli örneklerini geçmişten bugüne taşıyor.

Rize

Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan bir şehirdir. Doğuda Çayeli ve Güneysu ile güneyde İkizdere, batıda Derepazarı ve Kalkandere, kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir.

Zilkale

Bölgenin en dikkate değer eserlerinden birisidir. Kale, 1. Derece Arkeolojik sit alanı içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezinin 15 km. güneyinde, Fırtına Deresi'nin batı yamaçları üzerine kuruludur. Kalenin üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütlesi denizden 750 m, dere yatağından yaklaşık 100 m. yüksekliktedir.

Kale; dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelir. Dış kalenin kapısına kuzeybatı yönündeki patika bir yolla ulaşılır. Bir teras yardımıyla orta surlar seviyesine çıkılır. Buradan ikinci bir kapı yardımıyla kale içerisine girilir.

Orta kale içerisinde üç önemli yapı bulunur. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir. Kulenin dört katlı olduğu duvarlardaki hatıl izleri ve kiriş deliklerinden anlaşılmaktadır. Duvarlar üzerinde doğu (vadi, manzara) yönünde kemerli pencereler, diğer taraflarda mazgal delikleri bulunmaktadır. Kulenin üstünün dendanlı bir teras şeklinde olduğu belirlenmiştir.

Zil Kale, kentteki diğer Varoş Kale, Ciha Kale ve Kız Kaleleri gibi hem yörenin, hem de Bayburt'a ulaşan önemli bir ortaçağ kervan yolu üzerinde güvenliği sağlıyordu. Osmanlıların bölgeyi fethinden sonra kalenin kullanılmaya devam ettiği biliniyor. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.

Pokut Yaylası

Çamlıhemşin ilçesinin güneyinde, Fırtına ve Hala derelerinin oluşturduğu vadiler arasında yer alan yayla, orman üst sınırı civarında 2032 m. yükseklikte yer alırlar. Doğa yürüyüşü yapmak ve dinlenmek için ideal bir ortam sergileyen yaylalar, zengin biyolojik çeşitliliklerinin yanı sıra emsalsiz bir sivil mimari yapıya sahiptir.

Çamlıhemşin ilçesine 15 km mesafede bulunan yayla özgün mimarisiyle ilgi çekicidir. Sisli manzaraları ve otantik ahşap evleri yaylaya masalsı manzaralar sunar. Yaylada pansiyon olarak hizmet veren yayla evlerinde konaklama imkânı sağlanmaktadır.

Ayder yaylası

Ayder 1300'lü yıllarda Halalılar tarafından kurulmuştur. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer alan 1350 m rakımda ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir yayladır.

Ülkemizde yayla denilince akla ilk gelen, Karadeniz Bölgesi'nin en gözde mekânı olan Ayder Yaylası'dır. Kaplıca ve eşsiz doğal güzellikleriyle son yıllarda en çok turist çeken beldelerimizden biridir.

Yol boyunca Bulut, Gürgendibi ve Aşıklar şelaleleri sizleri karşılayacak ve eşlik edecektir. Her zaman yeşil kalan ladin ve çam ağaçlarının, sarıdan kırmızıya dönüşen gürgen, kestane, kayın ve köknar ormanlarının sınırında olan bir vadiye konumlanan bu yayla her mevsim farklı bir güzelliğe bürünmektedir.
Editör: TE Bilisim