AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Parlamenter sistem Türkiye'de tutmamıştır. Çünkü parçalanmış bir aklın, parçalanmış bir yönetme modelinin uygulandığı bir yer haline geldiği için bu topraklar, parlamenter sistem üzerinden büyük iddialarını gerçekleştirme yolunda hep sıkıntı çekmiştir" dedi.  

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrenci Konseyi ve Genç Memur-Sen Trabzon Şubesi tarafından Hamamızade İhsanbey Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konferansında konuşan Külünk, başkanlık sistemi ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  
 
Türkiye'de sistem değişikliği tartışmasının saf, teknik bir tartışma olmadığını belirten Külünk, şunları söyledi: "Bu model, bu parlamenter sistem Türkiye'nin değişimine cevap veremiyor. 1839 Tanzimat Fermanı'ndan beri parçalanmış bir devlet aklıyla baş başayız. Devlette birlik esastır. Osmanlının güçlü olmasının sırrı bir olmaktır, tek başlı olmaktır. Dolayısıyla başkanlık sistemine inanmamın temel nedenlerinden birisi de parçalanmış devlet aklından bütünleşmiş devlet aklına, yani kamu yönetiminde yerel yönetimlerin ayrı yere, kendini devlet gören bürokrasinin ayrı yere gittiği bir parçalanmış modelden siyasetle kamu yönetimi arasında parçalanmış yetki kavgalarının üzerinden devletin enerjisini kaybettiği bir modelden devletin birliği ilkesi üzerinden bir yönetme anlayışının karşılığı olduğu için başkanlık sistemine inanıyorum. Bu yetmez çünkü tam başkanlık sistemine geçmeliyiz. Parlamenter sistem eşittir parçalanmış bir akıl üzerinden istikrarsızlığın istikrar haline getirilmesinin adıdır."

Külünk, bir devletin yönetme modelinin toplumun psikolojik derinliğine, psikolojik reflekslerine uygun olmak zorunda olduğunu dile getirerek, "Parlamenter sistem Türkiye'de tutmamıştır. Çünkü parçalanmış bir aklın, parçalanmış bir yönetme modelinin uygulandığı bir yer haline geldiği için bu topraklar, parlamenter sistem üzerinden büyük iddialarını gerçekleştirme yolunda hep sıkıntı çekmiştir. 70 yılda 65 hükümet. Cumhurbaşkanlığı sistemi olsaydı 70 yıl 14 hükümet görecekti Türkiye. 70 yıl 14 hükümetli bir Türkiye mi 70 yılda 65 hükümetli bir Türkiye mi istikrarlı olurdu" ifadelerini kullandı. 
 
Editör: TE Bilisim