İşte Sorunlar Yumağı

1-14 Ayda tamamlanması planlanan yeni Türk geçiş kapısında proje ağır gidiyor  ve uzayacak.

2-İnşaatın devam etmesiyle birlikte giriş gişeleri 2’ye indirildi. Yazın yoğunluğu ve gişe sayısının azlığı sebebiyle kuyruk 5 km’yi buldu.

3-Gürcistan hükümetinin Lari’yi güçlü tutma gayreti turistleri olumsuz etkiledi. Şöyle ki, şu anda 100 TL ancak 65 lari alıyor. Dolayısıyla Türklerin satın alma gücü azaldı.
 
4-Türkiye’ye ve bölgeye çay ve fındık toplamaya gelen gürci işçilere Türk polisinin kapıda çok sert davrandığı hatta dövdüğü iddia ediliyor. Buna karşılık Gürcü polisi de Türklere Gürcistan’da aynı sertlikle muamede yapması ortamı geriyor.

5-İhracaatçı kapıdaki kuyruğun  ihracatı olumsuz etkilediğini bazı malların çürümüye yüz ttuğunu söylüyor.

1989 yılında açılmasına rağmen Sarp sınır kapısında sıkıntılar bitmiyor. Gürcü kapısı Avrupa Birliği ve Almanların desteğiyle yıllar önce yapıldı ve göz kamaştırdı. 

Sorun Türk kapısında geçişlerde yaşanıyor. Bunun üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de değerlendirmeleri sonucu Sarp kapısının yeniden inşası gündeme geldi.

Yeni proje muhteşem. Ancak yüklenici firma başlamasına rağmen 14 ayda bitirmesinin zor olacağı ortaya çıktı. Bu gecikme Sarp kapısındaki sıkışmanın devam edeceğini de gösteriyor.

Bir tarafta  geçiş turnikelerinin 2’ye inmesi diğer tarafta ise araç geçişlerinin de ağırlaşması sebebiyle kapıda önceden varolan Tır kuyruğuna insan kuyruğu da eklendi.
 
Bu nedenle özellikle araçları klimalı olmayan ve yine soğutucu tır dorsesi bulunmayanlar büyük sıkıntı çekmeye başladı, bazı ihraç mallarının çürüdüğü yönünde de bilgiler geliyor.

Kapının bir diğer sıkıntısı ile Türkler ile Gürcüler arasında. İddiaya göre Karadeniz bölgesine ve ağırlıklı Rize ve Trabzon’a çay kırmaya gelen Gürcülere karşı sınır kapısında yoğun bir sorgulama yapılıyor, kötü muamele yapıldığı iddiası da var. Böyle olunca Gürcü polisi de kendi sınırları içinde gördüğü Türklere aynı sertlikle davranıyor vea sorunlar buradan tırmanıyor.

Ayrıca Lari ile Türk Lirası arasındaki uçurum her gün biraz daha açılıyor. 100 TL ile ancak 65 larilik alışveriş yapılabiliyor. Batum bu sebeple çekici bir  turizm merkezi olmaktan da uzaklaşıyor.
Haber Merkezi 
 
Editör: TE Bilisim