İlk olarak konuşan CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör; "Ülkenin içte ve dıştaki durumu ortada. Trabzon ile ilgili bir kaç şey söyleyeceğim. Sürmene'nin ne hale geldiğini görüyoruz. Yapılan binalar ortada. Direnip, mücadele etmek gerekiyor. Suç duyurusunda bulunmak bile değişik yorumlanıyor. Şiddetle kınıyorum. Boztepe'de güzelim bir top sahası vardı. Beton yığınına dönüştü. Boztepe'nin siluetini bozdu. Yomra'daki imar yolsuzluğu Beşikdüzü'nde her şey ortada. Trabzon önceleri Türkiye'nin en temiz en güzel kentlerinden biriydi. Yeşil bittiği gibi temizlik de bitti. Çöpler zamanında alınmıyor. Sıkıntı yaşıyoruz. Sorunları çözmek yerine bize saldırıyorlar. Yol kenarla otoparklardan vatandaşlar yürüyemiyor. Kent otopark haline geldi. 12 yıldır Çömlekçi'deki kentsel dönüşüm yürümüyor. Zağnos hala sahile kadar inemedi. Yapılmadığı takdirde sürekli söyleyeceğiz. Zor durumdayız ülkeyi yönetemedikleri gibi kenti de yönetemiyorlar. Çömlekçi'ye otoparklara gidip durumları anlatacağız. " dedi.

“Kılına zarar gelemez”

Toplantı da açıklamalarda bulunan Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen " Yeni bir problem ile karşı karşıyayız. Karadeniz'deki yayları Karadenizlilerin ellerinden alacaklarını söylemiştim. Bugün Trabzon'da yayın yapan gazetelerin tamamında bu öngörümüz haber konusu olmuştur. O günlerde bunlar gerçek değildir diye saldırıyorlar. İçişleri Bakanı’da durumun vahametinin farkında. Gelinen aşamaya bakıldığında gönlümüzdeki aslan yaylacıdır. Yaylada üreten katkı sağlayan Karadeniz’in geleneklerini yaşatan yaylacı varsa onun yanındayız kılına zarar gelemez. Evini de faaliyetlerini de yapacak elimizden geldikçe destek olmaya çalışacağız. Yağmacılara karşı çıkıyoruz. Bugünlerde yaylalarda yıkım kararı aldıklarına baktığımız niye yıktıklarını ve niye yıkmadıklarını anlamıyoruz. Yıkılmayanın arkasında kim var amcası dayısıdır. Yıkılan garibanın kabahati nedir.  Hangi yasa bunu belirlemelerine olanak verdi. Bütün bunlar toplumun vicdanını sızlatmaya devam ediyor. Yaylacılarımızın evlerine dokunmayın. Bunlar onların anaların ak sütü gibi helal kendi gayretleri ile yaptıkları evledir. Yıkacaklarınız varsa önce Yomra, Şehir Merkezi ve Sürmene Belediye Başkanı’nın kaçak villasından başlayın yıkmak istedikleriniz kaçak yapılarsa hiç itirazımın olmaz yanınızdayız. Yayla evlerine el uzatırsanız mücadeleye direnmeye devam edeceğiz. Sonuç alacağımızı herkes biliyor” ifadelerini kullandı. 

“Fındığa el attık”

Pekşen fındık ile ilgili yaptığı açıklamada; "3 ay önce fındık konusuna el attık. Senaryoyu kumpası taşıdık. Fındık Türkiye'nin gündemine oturdu. Bakanın Türkiye'ye dayattığı fiyatın tamamı geri çekildi. Bilmeyen vatandaş yerine CHP sayesinde ürünü kaç paraya satacağını belirleyen bir zaman sürecine geçildi. Vatandaş bize teşekkür ediyor” şeklinde konuştu. 

“Dokunmayın”

Yaylacıların evlerine dokunulmamasını gerektiğini kaydeden Pekşen "Yaylardaki yıkıma toplumun vicdanını yıkacak şekilde devam etmeyin. Yaylacıların evine dokunmayın. Onlara bir proje gösterin. Evlerini nasıl yapacaklarına dair. Devlet bir sürü mimar çalıştırıyor. Yaylacılık yapısı göz önünde bulundurarak devlet katkı sağlasın hatta kredi versin itirazımız olmaz desteğimiz olur.
 
Yaylaları gasp etmelerine izin vermeyeceğimizi bilmeleri gerekir.  Yaylalarda gölet yapılacağını söylüyorlar. Karşı değiliz. Bölgesel coğrafyaya uygun olarak bu tür işlere karar alınabilir. KTÜ gibi üniversitemiz var buraya başvursunlar. Doğaya zarar verip vermeyeceği o göletlerin katkı sağlayıp sağlamayacağına bilim karar versin. Böyle bir projeyi halk istiyor mu bakalım. Sümela, Uzungöl, Altındere ortada dikkatle takipçisiyiz.” 

 
Editör: TE Bilisim