Dünya Bankası'ndan alınacak 18 milyar dolarlık finansman desteği haberleri sonrasında, kamuoyu Dünya Bankası ile IMF arasındaki farkı merak etmeye başladı. Dünya Bankası'nın IMF'den farkı nedir? Türkiye'nin tanınmış ekonomistlerinden Dr. Mahfi Eğilmez, bu soruları yanıtladı.

Elektrik Fiyatlarına Büyük Zam Geliyor! Uzmanlar Uyarıyor: "Akşamları Mumla Oturun!" Elektrik Fiyatlarına Büyük Zam Geliyor! Uzmanlar Uyarıyor: "Akşamları Mumla Oturun!"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası ile yapılan güçlü iş birliği sonucunda gelecek 5 yıllık döneme yönelik bir mali iş birliği programı oluşturulduğunu duyurdu. Bu iş birliği kapsamında Türkiye'nin 18 milyar dolarlık finansman desteği alacağı belirtildi. Ancak, Dünya Bankası ile IMF arasındaki farklar konusu merak konusu oldu.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda, Dünya Bankası ve IMF arasındaki önemli farkları açıkladı. İşte Eğilmez'in açıklamaları:

1. Fonksiyonlar: Dünya Bankası genellikle yatırım projeleri için kredi sağlarken, IMF genel borç verme işlevi görür. Örneğin, Dünya Bankası bir liman projesi gibi belirli projeleri finanse ederken, IMF ödemeler dengesi finansmanı sağlar ve genel ekonomik koşulların iyileştirilmesi için koşullar koyar.

2. Geri Ödeme Koşulları: Dünya Bankası'nın sağladığı kredilerin geri ödeme süreleri genellikle 10 ila 15 yıl arasında değişirken, IMF'nin geri ödeme süreleri ortalama 3 ila 5 yıldır. Ayrıca, her iki kurumun sağladığı finansal desteklerin maliyeti piyasa koşullarına göre düşük olmakla birlikte, IMF borçlarında miktar arttıkça maliyet de artar.

3. Uygulama Alanları: Dünya Bankası yalnızca kamu sektörü projelerine kredi sağlarken, özel sektör projeleri için Dünya Bankası şemsiyesi altında faaliyet gösteren Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) devreye girdiğini belirtti.

Bu açıklamalar, Türkiye'nin uluslararası finans kurumlarından sağladığı desteklerin doğru anlaşılmasına yardımcı olurken, vatandaşlar için önemli bir bilgi kaynağı oluşturuyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU