Son olarak Artvin'de yaşanan kafe ve teknik serviste telefon bataryası patlaması olayının ardından, elektronik eşya tamircisi İrfan Kuzu, lityum teknolojisiyle üretilen bataryaların yanlış kullanımdan kaynaklanan büyük bir tehlike olduğunu vurguladı.

Batarya Sorunları Kullanıcı Hatalarından Kaynaklanıyor

Otomobil Satın Alımında Nisan Kampanyaları Başladı: İşte Fiyatlar ve Kredi İmkanları Otomobil Satın Alımında Nisan Kampanyaları Başladı: İşte Fiyatlar ve Kredi İmkanları

73Ffc41A Be55 4741 8A2E D61F6A64Cbe1

İrfan Kuzu, elektronik eşya tamiri alanında 19 yıldır çalıştığını belirterek, cep telefonları ve bilgisayarların en sık arızalanma nedenlerinin şarj soketleri, ekran kırıkları ve bataryalar olduğunu ifade etti. Bataryaların genellikle lityum polimer veya lityum teknolojisiyle üretildiğini söyleyen Kuzu, batarya arızalarının genellikle kullanıcı hatalarından kaynaklandığını belirtti.

Telefonları Doğru Zamanlarda Şarj Edin

Kuzu, kullanıcıları telefonlarını doğru zamanlarda şarj etmeleri konusunda uyardı. Bataryaların kendilerini korumak için bir devre olan BMS (Battery Management System) ile donatıldığını ve bu devrenin arızalandığında bataryanın kendini koruyamayarak yüksek akım alabileceğini ifade etti. Bu durumun şişmeye, yanmaya ve performans düşüşüne neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, lityum bataryaların darbe aldığında delinip hava ile temas ettiğinde tehlikeli olabileceğini ve alev alabileceğini söyledi.

Kullanım Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

F64Ffc45 3D9D 4014 A7B3 C1D44F815243

Uzmanlar, kullanıcıları telefonlarını uzun süre şarjda tutmamaları, şarjdayken telefon kullanmamaları, telefonun suyla temas ettiğinde hemen şarja takmamaları konusunda uyarıyor. Telefon bataryalarının şişmesi veya diğer sorunlar için tamir gerektiğinde profesyonel teknik servislere başvurmanın önemini vurguluyorlar.

Kullanıcıların Dikkati

Haberde, telefon bataryası sorunu yaşayan kullanıcılardan bazılarına da yer verilmiş. Bir kullanıcı, telefonunu uzun süre şarjda tutmanın zararlı olduğunu öğrendiğini ve bundan kaçınması gerektiğini belirtirken, diğer bir kullanıcı ise telefonunu yüzde 15'e kadar şarj ettikten sonra hemen şarjdan çıkardığını ve şarjdayken telefonla fazla uğraşmadığını ifade etmiş.
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak