Temmuz ayında emekliler için beklenen zam oranları ve maaş artışlarına ilişkin detaylar netlik kazanmaya başladı. İşte Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam hesaplamaları ve olası artışlar:

Emekliye son dakika: İşte artık alınacak en düşük aylık Emekliye son dakika: İşte artık alınacak en düşük aylık
  1. Emekli Maaşına Yapılacak Zam Oranları: Temmuz ayında emeklilerin maaşlarına yapılacak zamların detaylarına ilişkin açıklamalar gelmeye başladı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına ilk 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak.

  2. Memur Emeklilerine Artış: Memur emeklilerine ise yüzde 10 artış ve ilk yarıdaki TÜFE'nin yüzde 15'i aşan kısmı kadar fark yansıtılacak.

  3. Taban Aylık Artışı: Taban aylık tutarına ilişkin ise üç farklı formül öne çıkıyor. İlk formül, taban aylık tutarına ilk 6 aylık enflasyon oranının yansıtılmasını içeriyor. İkinci formülde ise yıllık enflasyon hedefi baz alınıyor. Üçüncü formül ise taban aylığın asgari ücrete eşitlenmesini öngörüyor.

  4. Örnek Hesaplama: Örneğin; mevcut kök aylığı 10.000 TL olan bir emekli, Temmuz zammıyla birlikte yeni taban aylık tutarlarına göre maaş alacak. Bu hesaplamalar sonucunda emeklilerin alacakları maaş tutarları belirlenecek.

  5. Nasıl Uygulanacak?: Temmuz zammıyla birlikte önce kök aylıklara enflasyon artışı yansıtılacak ve eğer uygulanırsa refah payı eklenerek yeni maaş belirlenecek. Ek ödeme oranı da yeni maaş üzerinden hesaplanacak ve çıkan tutar, belirlenen yeni taban aylığın altındaysa bir artış daha yapılacak.

Temmuz ayında yapılacak olan emekli maaşı zamları ve artışlarına dair detaylar, emeklilerin merakla beklediği konular arasında yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ