Yeni yıla yüksek zamlarla giren milyonlarca emekli, maaşlarına ve bayram ikramiyelerine yapılan artışlarla sevindi. Öncelikle maaşlara yansıtılan %49.25'lik zam, emeklilerin maddi durumunu olumlu yönde etkiledi. Taban aylık ödemesinin 10 bin liraya yükseltilmesi de emeklilerin gelir seviyelerini artırdı. Daha sonra gelen haber ise bayram ikramiyelerini kapsıyordu. Bayram ikramiyelerine yapılan %50'lik zam, emeklilere ek bir maddi destek sağladı. Bu zamla birlikte bayram ikramiyeleri 3 bin liraya yükseltilirken, emeklilerin yeni yıl coşkusu daha da arttı.

Ankete göre, Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına ilk 6 aylık enflasyon oranı yansıtılacak. Memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 10 zam ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı üzerinden fark alacaklar.

Araç Alacaklar Dikkat! İkinci El Otomobilde Rağbet Gören Marka ve Modeller Belli Oldu Araç Alacaklar Dikkat! İkinci El Otomobilde Rağbet Gören Marka ve Modeller Belli Oldu

Bu tahminler gerçekleşirse, 2024'ün ilk 5 aylık döneminde enflasyon yüzde 22.67 çıkacak ve SSK ile Bağ-Kur emeklilerine bu oranda zam yapılacak. Memurların ve memur emeklilerinin Temmuz zammı ise yüzde 17.34 olacak. İlk 6 aylık enflasyonun yüzde 24 olarak gerçekleşmesi durumunda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 24'e yükselecek.

En düşük maaş alan memur ve memur emeklilerine Temmuz'da yapılacak zamlar hesaplandı. Halen 32 bin 860 lira olan en düşük memur maaşı, 5 aylık enflasyon tahminiyle oluşan yüzde 17.34'lük zam oranına göre 38 bin 558 liraya çıkacak. Benzer şekilde, en düşük memur emeklisi aylığı da 5 aylık TÜFE tahminiyle oluşan zam oranına göre 17 bin 297 liraya ulaşacak.

Emeklilere yapılacak bayram ikramiyelerinin ödeme tarihleri de belirlendi. Ramazan Bayramı ikramiyesi 2-5 Nisan'da yatırılacak, Kurban Bayramı ikramiyesi ise 10-15 Haziran tarihleri arasında tahmini olarak verilecek. Emeklilerin Temmuz zammı ise 3 Temmuz'da açıklanacak ve ödemeler aynı ay içinde gerçekleştirilecek.

Emeklilere yapılacak olan sosyal desteklerin Ramazan Bayramı öncesinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu destekler arasında elektrik, doğal gaz ve gıda desteği bulunacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dar gelirli ailelere yönelik de bir çalışma yapıyor ve asgari ücretin altında geliri olan ailelere elektrik, doğal gaz ve çocuklar için eğitim gibi desteklerin verilmesi üzerinde duruluyor.

Muhabir: AYTEKİN AKAY