Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Fazıl Aydın kanser ile ilgili bilgi verdi

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Trabzon Şubesi kanser haftası nedeniyle bilgilendirme toplantısı düzenledi. Trabzon Şube Başkanı  Prof. Dr. Fazıl Aydın Trabzon’da bir Otel’de düzenlenen toplantıda kanser ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Kurumun kuruluşu ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Fazıl Aydın kanserde erken teşhise vurgu yaptı. Aydın Türkiye'de 8 şubeyle  eğitim verdiklerini söyledi. “Kanserden korkma geç kalmaktan kork” sloganıyla yola çıktıklarını ifade eden Doktor Aydın,  kanserin nedenlerini sıraladı. Aydın " Yüzde 50 çevresel nedenler, yüzde 35 rastgele mutasyonla ve yüzde 15 kalıtsal yani aileden gelen nedenlerle kansere yakalanabiliyor” dedi.
 
Fiziksel Faktörler Önemli

“Her şeyi sağlıklı bir şekilde saklamak, rutubetli ortamdan, nemden saklanan gıdaları uzak tutmak gerekir. Fiziksel faktörler var” diyen Prof. Dr. Aydın açıklamasında şunları kaydetti; “ Fiziksel faktörler olarak; iyonize radyasyon, Ultraviyole ışınları, radyo frekans dalgalar var.  İyonize radyasyon şuan da bölgemizde önemli. Sıvası, badanası, inşaatı tamamlanmamış, havasız, rutubetli, tek katlı evlerde radon gazı var. Gecekondu mahallerinde çok oluşan bir gaz. O tür mekanlarda oturanlarda Akciğer kanseri daha çok görülüyor. Apartmanların zemin katlarında oturanlarda da görülüyor.  Trabzon’da hala böyle alanlar var. Bunu tümü ile değişmek için büyük bir ekonomi gerekiyor. Zağnos ve Tabakhane’de ki dönüşüm çok başarılı oldu. İnşallah Çömlekçi’de ki dönüşümde tamamlanır.  Akciğer kanseri için çok önemli risk faktörü. Kentsel dönüşümden sonra Tabakhane’nin eski halini düşünün. Tabakhane, Zağnos oralarda ki gece kondu evleri düşünün. İşte oralar radon gazı için çok müsait yerler.”

Korkulan Artış Olmadı

Aydın, Sigara, obezite, enfeksiyon, alkol, kimyasallar, fiziksel faktörler ve beslenme düzensizliklerinin  kanser riskini artırdığını söyledi.   Aydın; “Radyasyon ile biz 1945 yılında atom bombalarının Japonya’ya atılmasından sonra binlerce insan kanserden öldü. Atom bombasından yayılan iyonize radyasyonun etkisi ile. Daha sonra 1986 yılında Çernobil Nükleere Santrali’nin patlaması ile yayılan radyasyondan bizim bölgemizde etkilendi. Uzun takipler sonucu korkulduğu kadar kanser artışları olmadı ama Çernobil’e yakın 130 bin nüfuslu bir bölgede çocukluk çağı kanserleri ve hele de çocukluk çağı tiroit kanserlerinde artış görüldü. Dünya da hala Çernobil’in hala üç tane reaktör’ü çalışır halde hala.” İfadelerini kullandı. 

Okullarda Beden Eğitimi Saati, Şehirde Yeşil Alan Artırılmalı

Aydın okullarda beden eğitimi derslerinin artırılması gerektiğine vurgu yaparak her şeyin çocukluk çağında başladığını ifade etti. Aydın " Çocuklara okulda verilen beden eğitimi dersleri arttırılmalı. Kantinde zararlı yiyecek ve içeceklerin satılması engellenmeli. Okullarda diyetisyen olmalı ve obeziteye yatkın çocukların aileleriyle iletişim içine girip bilgilendirilmeli” ifadelerini kullandı.  Doktor yeşil alanların artırılması gerektiğini söyledi.  Aydın aynı zaman da kanser ile mücadelede meydanında önemli rolü olduğuna vurgu yaptı. Toplantıya; Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Özoran’da katıldı.
Sonay ÇALUK