Katar'da düzenlenen 21. Doha Forumu'nda yaptığı konuşmada Iştiyye, Filistin halkının bugünkü koşullarından daha çok endişelendiğini ve özellikle İsrail ablukası ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik soykırımın acilen durdurulması çağrısında bulundu.


Iştiyye, Filistin'in geleceğini inşa etmenin ancak yerel uzlaşı ve birlik içinde mümkün olabileceğine vurgu yaptı. Hamas'ı Filistin siyasi sahnesinden çıkarmak gibi bir hedeflerinin olmadığını belirten Başbakan, tam aksine Hamas'ı, Filistin siyasi haritasının ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini ve İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma iddialarını reddettiklerini ifade etti.

Hamas Israil Insani Arani 324 2 41
Filistin Başbakanı, uzun yıllardır acılar çeken Filistin halkının, kapsamlı bir siyasi çözüme ihtiyaç duyduğunu ve temel taleplerinin işgalin sona ermesi olduğunu belirtti. Ayrıca, Filistin topraklarındaki çatışmanın ekonomik veya askeri değil, siyasi bir çözüm gerektirdiğini vurgulayarak, İsrail'in askeri müdahalelerinin her defasında başarısız olduğunu dile getirdi.


Iştiyye ayrıca, İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırım politikalarını eleştirirken, bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yeterince hızlı bir şekilde adım atmamasını eleştirdi. Gazze'de yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, İsrail'in bu bölgede sivil halka yönelik gerçekleştirdiği saldırıları kınadı ve adaletin derhal tecelli etmesi gerektiğini söyledi.


Başbakan Iştiyye'nin bu açıklamaları, Filistin siyasi dinamikleri, İsrail-Filistin çatışması ve bölgedeki gelişmelerle ilgilenen uluslararası topluluğun dikkatini çekmiş durumda.
Kaynak/Sondakika

Editör: Ayşe Sancak