Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda etiketlerinde tüketicileri yanıltabilecek ifadelerle mücadele etmek amacıyla yeni bir adım attı. Artık "tadında, lezzeti, keyfi ve aromalı" gibi ifadeler kullanılamayacak. Market raflarındaki ürünlerin etiketleri sıkı bir denetimden geçirilecek ve yanıltıcı etiket kullanan markalara cezai işlem uygulanacak.

TRT Haber'e göre, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı çalışma kapsamında etiketler standart hale getirilecek ve tüketiciler doğru bir şekilde bilgilendirilecek. Margarin gibi ürünlerin üzerinde "tereyağ lezzetinde" ifadelerinin yer alması artık yasaklanacak.

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Başkanı Mücahit Taha Özkaya, bu düzenlemenin tüketicilerin daha bilinçli hale gelmesine katkı sağlayacağını belirtti. Özkaya, özellikle zeytin resmi koyarak ayçiçek yağı satan veya bitkisel karışımlı yağ satan markaların tüketicileri yanılttığını ve bu tür uygulamaların önüne geçileceğini ifade etti.

1 Milyon İşçiye Mutluluk Rüzgarı Estirecek Duyuru! 4D taşerondan 4/B kadroya geçenlere... 1 Milyon İşçiye Mutluluk Rüzgarı Estirecek Duyuru! 4D taşerondan 4/B kadroya geçenlere...

Gıda etiketi düzenlemesi kapsamında, gıda etiğine uygun olmayan unsurların da etiketlerde yer almayacağı vurgulandı. Fotoğrafların ve belirli harflerin öne çıkarılmasının yanıltıcı olabileceği belirtilerek, bu unsurların da dikkate alınacağı ifade edildi.

Yapılan düzenleme sonrasında kararın Resmi Gazete'de yayımlanması ve uygulamaya geçiş takviminin belirlenmesi bekleniyor. Bu düzenlemeye uymayan markalara ise cezai işlem uygulanacak.
TAKA/BİROL SANCAK
 

Editör: Doğukan ÖZKURT