Araç sahiplerine son dakika: Bu tarihten sonra trafiğe çıkmaları yasaklanacak Araç sahiplerine son dakika: Bu tarihten sonra trafiğe çıkmaları yasaklanacak

Taycı, mevcut dolar/TL kuru yaklaşık olarak 32 seviyelerinde işlem görürken, ihracatçıların döviz gelirlerinin bozdurulmasında en az 40 liralık bir kurun uygulanmasını talep ettiklerini ifade etti.

İHBİR Başkanı Taycı, yaptığı açıklamada, ihracatçıların kur konusunda sıkıntı yaşadığını belirterek, "Kur oranları enflasyonun çok gerisinde kalıyor. Bu durumda fiyatlandırma yaparken döviz bazında fiyatlar artıyor. Müşterilere neden fiyatların arttığını açıklamak zorlaşıyor" dedi.

Taycı, ihracatçıların yüzde 10'a kadar kur talep ettiklerini ancak artık yüzdelerle değil, "çift kur" uygulaması talep ettiklerini ifade etti. 160 ülkeye ihracat yaptıklarını ve rekabetin zorluğuna dikkat çeken Taycı, ihracatçıların üretimi sürdürebilmesi ve uluslararası pazarlardaki yerini koruması için 40 lira seviyesinde bir kura ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Mevcut uygulamada, ihracatçıların elde ettikleri dövizi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na satmaları gerekiyor. Ancak ihracatçılar, dövizin TL'ye çevrilmesinde desteklenmeleri gerektiğini belirterek bu oranın artırılmasını talep ediyorlar. Taycı, enflasyon ile kur arasındaki makasın kapatılması gerektiğini ve ihracatçının uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü koruması için kurun 40 lira olması gerektiğini dile getirdi.

Muhabir: BİROL SANCAK