Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca hakkında uyarılarda bulundu. Karan, kahverengi kokarcanın hızla yayılarak fındık bahçelerini istila ettiğini ve 2024 yılı rekoltesine ciddi zararlar verebileceğini vurguladı.

Whatsapp Image 2024 04 23 At 11.07.17

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Öğrencilere Destek Verdi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Öğrencilere Destek Verdi

Kahverengi kokarcanın geçen yıla göre popülasyonunda ciddi bir artış olduğunu belirten Karan, bu durumun yeni mahsul fındık için ciddi bir tehlike oluşturduğunu dile getirdi. Yaklaşık 100-150 bin ton civarında bir zararın öngörüldüğünü ifade eden Karan, bu durumun sadece üreticileri değil, ülke ekonomisini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Whatsapp Image 2024 04 23 At 11.07.18

Devlet-üretici işbirliğinin önemine dikkat çeken Karan, kahverengi kokarcayla mücadelede topyekûn bir çaba gerektiğini vurguladı. Bahçe ve tarım arazilerini istila eden bu zararlıyla etkili bir mücadele başlatılması çağrısında bulunan Karan, sadece Karadeniz Bölgesi'ni değil, Akdeniz Bölgesi'nde narenciye tarımını dahi etkilediğini belirtti.

Karan, zamanında ve etkili bir müdahale yapılmazsa fındık başta olmak üzere tüm tarım ürünlerinin geleceğinin ciddi şekilde tehdit altında olduğunu vurgulayarak, devletin bu konuda acil önlemler alması gerektiğini ifade etti.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU