1. Sınırlama ve Vadelerde Düşüş: Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta kredi büyümesindeki sınırları düşürmesi ve sınırı aşan bankalara zorunlu karşılık getirmesiyle birlikte, bankalar kredi kartı nakit avansları için sınırlama getirdi. Nakit avansın kart limitine oranı yüzde 25'e indirildi ve taksitli nakit avans vadesi 12 aydan 3 aya düşürüldü.

  2. Bankaların İnisiyatifi: Bankaların, olası resmi düzenlemeler öncesinde inisiyatif kullanarak bu adımları attığı belirtiliyor. Bu hamlenin arkasında kamunun yönledirme yapmasının etkili olduğu ifade ediliyor.

  3. Yeni Önlemler: Bankaların önümüzdeki dönemde alabileceği önlemler arasında asgari ödeme tutarının artırılması, yüksek limitli harcamaların kısıtlanması, lüks tüketim için harcama limitinin konulması, kart limitlerinin düşürülmesi, faiz oranlarının artırılması gibi adımlar yer alabilir.

  4. Nakit Avansın Rekoru: Nakit avans çekimleri 2024'ün ocak ayında rekor kırdı. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre, bu yılın ocak ayında nakit avans çekim tutarı geçen yıla göre yüzde 103 artarak 116 milyar 148 milyon liraya ulaştı.

  5. Bankacıların Görüşleri: Bankacılar, çekilen nakit avansın önemli bir kısmının döviz ve altın alımında kullanıldığına dikkat çekerek, sınırlamanın gerekli olduğunu vurguladılar.

  6. Merkez Bankası Adımları: Merkez Bankası, TL likiditesini sıkılaştıracak ve mevduat faizlerini etkileyecek yeni zorunlu karşılık adımları attı. Bankacılar, bu adımların mevduat faizlerini yükselteceğini belirtiyorlar.

    Toyota, Dacia Duster'dan ucuza araba çıkarttı: Kısa süre bu rakama satılacak Toyota, Dacia Duster'dan ucuza araba çıkarttı: Kısa süre bu rakama satılacak
  7. Bakanın Uyarısı: Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların kredi kartı limitleriyle ilgili gerçekçi beyanlarda bulunması gerektiğini vurgulayarak, her bankanın kendi kafasına göre bir limit belirlememesi gerektiğini ifade etti. Uluslararası kuralların gerekliliklerini yerine getireceklerini belirtti.

Editör: Doğukan ÖZKURT