Akın, özellikle Şili, Meksika, ve Japonya gibi ülkelerde derin bölgelerde depremler oluşurken, Türkiye gibi transform faylarının olduğu bölgelerde daha sığ depremlerin meydana geldiğini belirtti. Depremlerin dağılımının tesadüfi olmadığını, Afrika ve Arap levhalarının itmesiyle meydana geldiğini açıkladı.

Dr. Akın, sosyal medyada yayılan ve HAARP gibi isimlerle anılan, radyo dalgası sinyalleri gönderen antenlerin deprem ürettiği teorilerinin bilimsel olmadığını ifade etti. Ayrıca, herhangi bir devlet gemisinin de deprem oluşturamayacağını belirterek, bilimle kalınması gerektiğini vurguladı.

Depremlerin büyüklüğü ve şiddeti arasındaki farka da değinen Akın, bu terimlerin karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Depremin büyüklüğünün sabit olduğunu ancak şiddetinin uzaklıkla azaldığını belirtti.

Türk Hava Yolları ve İş Ortaklarının Tarihi İş Birliği Lansmanı Türk Hava Yolları ve İş Ortaklarının Tarihi İş Birliği Lansmanı

Ülke genelinde deprem seferberliği ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Akın, yapısal dönüşüm yerine kentsel dönüşümün önemine değindi. Yapısal dönüşüm yerine, afete dayanıklı ve dirençli yapıların inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Doğukan ÖZKURT