Prof. Dr. Bektaş, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin depremselliği hakkında şunları söyledi: "Doğu Karadeniz Bölgesi'nin depremselliği ilginç bir geçmişe sahiptir. 1940'lı yıllardan bu yana belli aralıklarla deprem haritası yenilenir. 1940'lı yıllarda yapılan deprem haritasında, Trabzon 2. derece deprem bölgesi olarak görülüyordu. Trabzon'a baktığımızda, bunun en büyük gerekçesi sahil plajlarıdır. Ancak daha sonraki yıllarda 30-40 yıl içerisinde Trabzon'da deprem görülmediği için deprem kuşağından çıkarılmıştır."

Programda, Trabzon'un deprem geçmişine dikkat çeken Prof. Dr. Osman Bektaş, "2000'li yıllardan itibaren yeni bilimsel araştırmalar ortaya çıktıkça ve 2012 yılında Trabzon açıklarında 5.6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşince Rize, Trabzon ve Ordu aktif fayları ortaya çıkmıştır. Demek oluyor ki ne kadar detay çalışılırsa o kadar yeni faylar ortaya çıkıyor. Bugün Doğu Karadeniz Bölgesi iki deprem kuşağı arasındadır. Kuzeyde Karadeniz Deprem Kuşağı, güneyde de Kuzey Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu Deprem Kuşağı ile çevrilmiştir."

Prof. Dr. Bektaş, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin deprem riskine dikkat çekerek şunları ekledi: "Resmi Gazete'de yayınlanan AFAD'ın vermiş olduğu deprem tehlike haritasına göre şu an tüm Karadeniz sahil kesimi, aynı deprem çekincesine sahiptir. 1968 yılında Bartın'da 6.6 büyüklüğündeki depremi yani Karadeniz'de yaşanan depremi bizde yaşayabiliriz. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde Karadeniz Bölgesi'nde olabilecek en büyük deprem % 90 olasılıkla 6.6 büyüklüğündedir."

Arsin Belediyesi Standı Ankara'da Büyük İlgi Gördü Arsin Belediyesi Standı Ankara'da Büyük İlgi Gördü

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde deprem riskinin ciddi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Osman Bektaş, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Doğukan ÖZKURT