Senaryosunu Ayşe Ferda Eryılmaz, Nehir Erdem ve Seda Çalışır’ın kaleme aldığı yapımcılığını Osman Sınav yönetmenliğini Emre Kabakuşak ve Osman Sınav’ın ise yönettiği “Sen Anlat Karadeniz” dizisi ilk sezonunda reyting rekorları kırdı. Her bölüm aynı heyecanla devam eden dizi de aksiyon eksik olmuyor. İlk bölümlerinde şiddet sahneleriyle eleştiri yağmurunu tutulan dizi hiçbir şeye kulak asmadan kendi yolunda devam etti. Bir sezon boyunca Çarşamba akşamları birincilik koltuğunu kimseyle paylaşmadı. Dizinin ilk sezon bitimine bir bölüm kala izleyicinin karşın geçmeye hazırlanıyor. Başarılı bir sezon geçiren “Sen Anlat Karadeniz” dizisi çekimleri Trabzon’da gerçekleştiriliyor. Trabzon halkının da yakında takip ettiği dizide halkın dizi ile görüşlerini bizimle paylaştı.


Trabzon’un Reklamını Daha İyi Yapabilirlerdi

Merak Aktaş: Evet izliyorum. Öncelikle başlarda çok iyi bir şekilde yansıtılmadığını düşünüyorum. Hatta ilk bölümlerini hiç izlemedim. Ama son birkaç bölüm takip ediyorum. Şuanda güzel ilerliyor. İlk bölümler şiddetle alakalı olduğu için Trabzon’da böyle bir şiddet söz konusu değil. Aynı zamanda bu kadar soğukkanlı bir kesim değiliz. Çünkü Trabzonluyum sıcakkanlı olduğumuzu düşünüyorum. Dizde kaynananın gelini istememesi olayı ve konuşma tarzı bizi biraz üzdü. Trabzon ya da Karadeniz insanı böyle midir? Sorusu aklımıza geliyor. Trabzon’un reklamını daha da iyi yapılabilirdi. Ama en beğendiğim şey o yaylalar ve manzara görsellerini güzel izleyiciye güzel aktardıklarını düşünüyorum. Hatta iyi ki Trabzonluyum diyorum.

Trabzon İnsanı Gibi Gerçekçiler

Ebru Çabuk: Bence tam olarak bizi yansıtıyor. Söylemleri, hareket ve mimikleri Trabzon insanı gibi gerçekçi. İlk başlarda bazı abartı sahneler vardı. Ama şuanda gayet severek izlediğim bir dizi. Trabzon’u ve Trabzonlu insanı bizlere ve Türkiye’ye güzel bir şekilde aktarıyorlar.

Bu Sezon Her Bölüm Heyecanını Koruyarak İlerledi

Betül Karadeniz: Öncelikle severek izlediğim bir dizi. Her bölüm heyecanla takip ediyoruz. Bu sezon her bölüm heyecanı koruyarak ilerledi. Bir sonraki haftayı heyecanla neler olacak diye merak ederek izledik. Genel olarak Trabzon halkını tam olarak yansıtılmadığını düşünülüyor. Fakat ben öyle düşünmüyorum. Çünkü Trabzonlu bir kaynanada evli ve çocuklu bir gelini hemen kabullenmez. Bazı durumlar abartılmış olsa da bence genel olarak Trabzonlu bir anne için normal bir tepki olduğunu düşünüyorum. Sadece tek tepkim Vedat’ın davranışlarına karşı. Oda zaten Trabzonlu değil.

Umarım Uzun Soluklu Bir Proje Olur

Aleyna Bulut: Çok severek izlediğim bir dizi. Kesinlikle bizim bölgemizi anlatan bir dizi olduğunu düşünüyorum. Umarım uzun soluklu bir proje olur. Özellikle Tahir’in ve dizi erkeklerinin tam olarak Trabzon erkeklerinin hareket ve davranışlarını yansıttıklarını düşünüyorum. Aynı zamanda bence diğer yapılan Karadeniz dizilerine oranla Trabzon şivesini güzel konuşuyorlar.

Trabzonlunun kadına ve çoçuğa değerini güzel yansıtıyorlar

Derya Tayfur: Diziyi güzel buluyorum. Karadeniz kültürünü iyi bir şekilde yansıttıklarını düşünüyorum. Sadece bence tüm izleyicilerin bir dizi olduğunu unutmadan izlemek gerekmektedir. Televizyonda zaten birçok yayında bu tür şiddet içeren görüntüler var. Ben kötü örnek oluşturmadığını düşünüyorum. Karadeniz ve Trabzon insanının kadına ve çocuklara olan değerini güzel bir şekilde yansıttığını düşünüyorum. Sadece eleştiri olarak bir Trabzon şivesini tam olarak yansıtılmadığını düşünüyorum. Yani konuşmaların daha iyi çalışarak yapılması gerektiğinin kanısındayım.

Bizlere Gerçekçi Bir Hikaye Sunuyorlar

Ebru Beslen: Diziyi severek takip ederek izliyorum. Diziyi izlettiren kesinlikle oyuncular bence hepsinin performansları çok iyi olduğunu düşünüyorum. Bizlere gerçekçi bir hikaye sunuyorlar. Bu kadar benimsememiz ve izlenmesinin sebebini o hikayenin sıcaklığını, duygusallığını ve gerçekçiliğini yansıtmalarıdır. Başta şiddet olaylarından dolayı evet çok eleştirildi. Ne yalan söyleyeyim bende eleştirmiştim. Dizide hem çocuk oyuncular hem de mutlaka evde izlenirken çocuk izleyiciler de vardır. Örnek bir durum oluşturmuyordu. İlk başta abartı sahneler söz konusuydu, bu kadar şiddetin günümüzde olabileceğini de düşünmüyorum. Belki çok gerçekçi içimizi sızlatan sahneler olduğu için bu kadar tepki verdik. Tabi en başında itibaren bazen dizi olduğunu da unutmuş olabiliriz. Karadeniz insanı dobra, mert, dürüst ve özverilidir. Bu özellikleri dizi de bize yansıtıyorlar. Fakat dizide Tahir ailesini hiçe sayarak Nefesi bu kadar sahiplenmesin biraz abartı olduğunu düşünmüyor değilim. Bu durumu Trabzon’da kaç kişi yapar bilemiyorum açıkçası. Ama bu kadar eleştiriye rağmen bence kendini izlettiren bir dizi, ilk sezon gayet heyecanlı geçti ve görüldüğü kadarıyla da sevildi. İkinci sezonun da aksiyonlu ve heyecanlı bölümlerin bizi beklediğini düşünüyorum.

Şimdiye Kadar Yapılan En Samimi Karadeniz Dizisi

Sefanur Öksüz: Diziyi ara sıra izliyorum. Fakat takip ettiğim kadarıyla kadının asla pes etmemesi psikolojik ve fiziksel şiddete karşı pes etmeyip sonunda başarabileceğini aynı zamanda devletin onun yanında olduğunu hiçbir şeyden korkmaması dizinin alkışlanacak tarafıdır. Fakat şiddet gösteriminin ve erkek zihniyetinin çok fazla olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin bu kadar yüksek oranda izlenilen bir dizinin örnek olması açısından o sahneleri azaltmaya gidilebilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir diğer eleştirim ise toplumun bir kadının kocasından ayrılması sonucunda herkes tarafından haklı bulunmaması toplumsal baskıya maruz kaldığını gösteriyor. Bu durum maalesef Trabzon’da da Türkiye’nin başka yerlerinde de böyle ama dizİde her şeye rağmen kadının güçlü ve dik durması yansıtmaları güzel. Trabzon’un yöresel yerlerini görsel olarak güzel gösteriyorlar. Ama daha fazla da buna yer verebilirler. Aynı zamanda Trabzon ağızını şimdiye kadar yapılan dizelere kıyasla en gerçekçi ve en samimi aktarıldığını düşünüyorum.

Trabzon Ağızı Bana Pek Samimi Gelmiyor

Kevser Şahin: Her bölüm takip ettiğimi söyleyemem ama arada bir yine bakıyorum. Öncelikle bir kadının ne kadar zor durumda olursa olsun bir çıkış yolu bulmaya çalışması zorlukların üstesinden gelmeye çalışması ve sabretmesi çok güzel bir şekilde aktardılar. İlk başlarda aşırı şiddet gösterilmesinden dolayı çok rahatsız oldum. Evet bir yaş sınırı var fakat evlerde izlenen bir dizi ve çocuklar eminim bazı sahnelere şahit olmuştur. Bu yönden biraz yanlış buluyorum. Fakat şiddete maruz kalınmış kadının hayata tutunma hikayesini çok güzel bize aktardılar. Bir diğer eleştirim ise şahit olduğum kadarıyla Trabzon ağızını tam olarak yansıtmadıklarını bir Trabzonlu olarak bana samimi gelmiyor. Dizinin Trabzon’da çekilmesi yöreyi ve doğal güzellikleri ekrana taşımaları gayet güzel.

Karakterleri Trabzon’da Bulmak Mümkün

Gizem Boz: Diziyi severek takip ediyorum. İşlenen konununizleyiciye güzel bir şekilde yansıtıldığını düşünüyorum. Dram olması her zaman Türk halkının gözünde etkileyici olmuştur. Trabzon halkı ezilen hiçbir kimseyi tek başına bırakmaz. Karakter özelliklerinden dolayı Trabzon insanlarıyla benzerlik taşımaktadır. Fakat tabi ki birebir tanıtıyor diyemem. Bazı durumlarda şivenin abartıldığını düşünüyorum. Çekimlerde Trabzon’un güzel yerlerini göstererek etkili bir şekilde tanıtıldığını düşünüyorum. Dizinin genel havasına baktığımız zaman dizideki karakterlerin hem sinirli hem sahip çıkan hem de deli dolu ama her zaman dediğinin arkasında duran bu tarz özellikte insanlar görüyoruz. Bu karakterleri Trabzon’da da bulmak mümkün. Bu açıdan benzerlik ve gerçeklik bizleri güzel yansıtıyorlar.

Trabzon Halkını Çok Sinirli Aksettiriyorlar

İrem Gündoğdu: Öncelikle her bölümü izliyorum diyemem. Dizi oyuncularının gösterdikleri şivenin bence abartıldığını ve Trabzon’a uymadığının kanısındayım.Her ne kadar konuşma olarak iki üç oyuncunun performansını beğensem de genel olarak biraz abartma söz konusu. Trabzon halkını çok sinirli aksettiriyorlar. Açıkçası şuana kadar Karadeniz’i yada Trabzon’u konu alan hiçbir dizinin Trabzon’u yansıttığını düşünmüyorum. Fakat bence kadına şiddeti konu alan iyi bir örnek aynı zamanda Karadeniz insanını kullanarak hikayeyi daha da samimi hale getirerek güzel bir uyum yakalamışlar. Tabi bir dizi olduğunu da unutmamak gerekir.
Elif SARIMEHMET
Editör: TE Bilisim