Türk sinemasında birçok filmde rol alan ve oynadığı karakterler ile hafızalara kazınanMünir Özkul, 93 yaşında hayatını kaybetti. Uzun yıllardır KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele eden Münir Özkul, Yeşilçam'da rol aldığı Hababam Sınıfı, Gülen Gözler, Neşeli Günler, Mavi Boncuk, Aile Şerefi ve Bizim Aile gibi filmlerle Yeşilçam'ın efsane isimlerinden olmuştu.

Münir Özkul'un kızı Güner Özkul, "Pazar günü ya da pazartesi günü Teşvikiye Camii'nden son yolculuğuna uğurlayacağız. Muhsin Ertuğrul sahnesinde tören düzenlenecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Münir Özkul her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir" ifadelerini kullandı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Türk sineması çok büyük bir sanatçıyı, Mahmut Hoca'sını kaybetti. 93 yaşında aramızdan ayrılan Münir Özkul'a Allah'tan rahmet, sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum." dedi.

Münir Özkul Kimdir?

Münir Özkul, 15 Ağustos 1925 tarihinde İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan Özkul, lise öğrencisiyken 1940 yılında Bakırköy Halkevi'nde tiyatro ile sanat hayatına ilk adımını attı. İstanbul Üniverstesi İktisat Fakültesi'ne ve Edebiyat Fakültesi'nin sanat tarihi bölümüne devam eden Özkul, 1948'de Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen Aşk Köprüsü oyunuyla profesyonel oldu.

Daha sonrasında birçok tiyatro oyununda sahne alan Özkul, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda, Ankara Devlet Tiyatrosu'nda ve Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu'nda arkadaşlarıyla kurduğu kendi topluluğunda çalıştı.

1963-1967 yılları arasında çeşitli topluluklarla turneye çıkan Münir Özkul, zaman zaman da sahnelerden uzak oldu. Sahne aldığı özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran Güngör gibi oyuncularla çalıştı.
1950'li yıllardan itibaren sinemada rol almaya başlayan Özkul, 1965 yılından sonra sinemadaki rolleriyle büyük övgüler topladı. Özellikle 1970'li yıllarda Türk sinemasının efsane filmleri arasında yer edinen Hababam Sınıfı film serisindeki "Kel Mahmut" rolüyle gönüllerde taht kurdu.
 
Editör: TE Bilisim