Sadece Akçaabat’ın değil, Trabzon’un Ortamahalle’ye sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Orhan, “İzmir’in Alaçatası neyse, Trabzon’un Ortamahallesi’de odur… Gelin hep birlikte Ortamahalle’ye sahip çıkalım… Gelecek nesillerimize müthiş bir alan bırakalım. Ortamahalle’mizi Trabzon turizmine önümüzdeki yıl daha güçlü bir şekilde kazandıralım” diyerek yetkililere seslendi. Mahallenin tanıtımının her fırsatta yapacaklarının da belirten Orhan, “Buradaki bir avuç insan ve Akçaabat Belediye Başkanımız Sayın Şefik Türkmen’in de destekleriyle, mahallemizin tanıtımını her zaman yapacağız” dedi.
 
220 Yıllık Cami 680 Yıllık Kilise
 
TAKA: Orta mahalleyi biraz anlatır mısınız?
 
ORHAN:Orta mahalle 220 yıllık camisiyle, 680 yıllık kilisesi ile 150 yıllık evleri ile ara sokaklarıyla tarihi çeşmeleri ile şehre 500 metre mesafededir. Yaklaşık 10 yıl önce derneğimizi kurduk. Harap olan bu evlerin bir kısmını belediye ile iş birliği yaparak 6’ya yakın iş yeri açtık. Bunların içinde yöresel yemek yerleri olan Timurcular Konağı, Mehmet Efendi Konağı gibi yerler var. Vatandaşların kendilerinin de restore ettikleri binalar var. Orta mahallenin bütün sit alanının içinde 49 tane tescilli evimiz var, biz onu 61’e çıkardık.
 
Gelenekler Devam Ediyor
 
Biz geleneksel evleri de alarak 61 haneyi tamamladık. Burada dernekten bu işlere gönül veren insanların beş kuruş menfaatleri yoktur. Sadede bir sevdadır. 1984’de biz şehrimize sahip çıkamadığımız için Akçaabat merkezini kaybettik. Sadece sit alanı kaldı burayı kurtarmak istiyoruz. Belediye başkanımız bu konuda çok büyük destekler verdi. Bizim burada geleneksel örf adetlerimiz vardır. Mesela yüzük oyunlarımız var ramazan akşamlarının vazgeçilmesi olmuştur. Atalarımızdan gelen mahalle şenliklerini, mahalle eğlencelerini hala daha devam ettiriyoruz. Kış akşamları helva çekmeleri vardır onlarıda yaparız.
 
Sadece Bizle Olmaz
 
Yani geleneklerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. 10 yıl önce vatandaşlar yerlerindeki binaları yıkıp yerlerine apartman yapıp işte ranta çevirmek 1988’de tebcil edildiği için birinci dereceden sit alanı olduğu için bunları yapma şansı zaten hiç yoktu. Ama kimsede sahip çıkmayınca el altından yıkmaya başladılar yavaş yavaş bu binaları, binalar yıkılında bizimde çok zorumuza gitti. Şimdi sit alanında 61 tane yeni yapacağımız 12 geleneksel evimizle birlikte her şeyi ile ilgileneceğiz. Burayı bir Alaçatı yapabiliriz. Sadece bizim gönül vermemizle olmaz. Her konuna herkesin el atması lazım. Bizim gücümüz yetmedi şehri kurtarmaya en azından orta mahalleyi kurtaralım.
 
Soframızı Paylaşacağız
 
TAKA: Menü çeşitliliğinin arttırılması gerekiyor mu?
 
ORHAN:Evet, menü çeşitliliği gerekiyor. Fiyatların daha düşük olmasından yanayım 15 TL olsun herkes gelsin yesin, herkes sofrasını açsın. Yüksek rakamlara fazla kişi gelip yemek yemez daha düşük rakamlara daha güzel şeyler olsun istiyorum. Burada anlaşılması gereken nokta şurası; insanlar kendileri ne yiyorsa burada gelen misafirlerimizde aynı lokmayı yesin, ekmeğini paylaşsın. Ticarette yapalım diyorsak, bunu cüzi bir miktarda yapalım. Ortamahalle’yi bu anlamda geleceğe taşıyabiliriz.
 
Mücadele Vereceğiz
 
TAKA: Yeni yapılan binaların orta mahallelerin önünü kestiği konuşuluyor. Bununla ilgili yetkili makamlara neler söylemek istersiniz?
 
ORHAN:Yetkili makamlara ben söyleyeceklerimi çok söyledim, bunlar içimizde kanayan yaradır. Yer sahiplerine bir şey demiyorum, onlarda kanunun verdiği yetki ile bunları yaptılar. Bizim gücümüz yetmedi. Durdurmayı başaramadık. Ancak bundan sonra yapılacak olan yapıların önüne geçmek için elimizden geleni yapacağız mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. O apartmanlarda oturan kardeşlerimizin çocuklarına da bir gelecek bırakmak için çabalayacağız.
 
Eksiklerimiz Bize Söylensin
 
TAKA: Bizim aracılığımızla gezginlere, turistlere ve yetkililere bir şeyler söylemek ister misiniz?
 
ORHAN:Herkesi bekliyorum mahallemiz çok güzel, burası Doğu Karadeniz’in Alaçatı’sı, Ankara’nın Beypınarı, Eskişehir Odunpazarıolabilir. Yani Türkiye’deki o gördüğümüz muhteşem dediğimiz yerlerden, Ortamahalle’mizin fazlalığı var eksiği yok. Lütfen biraz daha bu mahalleye sahip çıkalım.  Bizim de eksiklerimiz olursa mutlaka bildirsin arkadaşlarımız.  Güzelim şehrimizi yok etmeyelim.
 
Fikirlere Açığız
 
Hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Herkes bu mahalleye sahip çıkması lazım. Bu bütün kara denizin Mahallesi’dir. Fikirlere de açığız elimizden geldiğince hepsini de değerlendirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem sokak çalışmalarımız olacak.  Çiçeklendirme ve ışıklandırmayı mahallenin tamamına yapmak istiyoruz.
Haber: Furkan YİĞİT 
Fotoğraflar: Taşkın ZENGİN
Editör: TE Bilisim