Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek yıldan itibaren, öğretmenlerin de yemin ederek asil öğretmenliğe atanacaklarını duyurdu. Açıklamada doktorların “Hipokrat yemini” yaptıkları gibi, öğretmenlerin de özel bir yeminle göreve başlayacakları hususuna değinildi.

Bunun anlamı ne? Çok anlaşılır değil. Niçin böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu? Anlaşılması zor bir durum.

Öncelikle şunu söylemeliyim: İnsan Allah’ı şahit göstererek yaptığı yemine sadık kalmıyor da Hipokrat’ın yeminine mi sadık kalacak?

Öğretmenlerin kalitesinin artırılması bağlamında, onların yemin ederek göreve başlamalarının düşünülmesi belki iyi bir şey… Ama bu nasıl bir yemin olacak? Öğretmenlerin buna sadık olmamalarının bir garantisi var mı?

Öteki dünya inancına sahip olmayan Japonlar kendi kendilerine, “Elimden geleninin en iyisini yapmayan şerefsizdir” diye göreve başlıyorlar. Eğer görev esnasında elinden gelenin en iyisini yapamadığın anlar ve başarısız olursa, intihar ediyor. Yoksa resmi bir törenle , Hipokratvari bir yemin yapmıyorlar. Demek ki yemine sadık kalmak için yemin töreninin resmi bir ritüel biçiminde olması gerekmiyor.

Öğretmenlere yemin gelmesinin idealist öğretmenlik yapmaya katkısı olur mu? Bence olmaz!.. Bugünkü öğretmenlerin derdi yeminsizlik değil; değersizleşmiş olmaktır!.. İdealsizliktir! Öğretmenlerin tek derdi “adam” yerine konmaktır! Yemin ederek göreve başlayacak öğretmenlerin, işini daha iyi yapacağının hiçbir garantisi yoktur. Kaldı ki, nasıl yemin yapacağınız da, öğretmenlerin yemine sadakatini etkileyecektir. Öğretmenleri bu tür ritüellerle meşgul etmek yerine, onların kendilerini önemli hissetmelerine katkı yapacak başka uygulamaları gündeme getirmek daha çok işe yarayabilir.

Üniversiteden mezun olurken, öğretmen adaylarının bir yemin töreni sonrasında diplomalarını aldıklarını da hatırlatmakta yarar vardır. Yani öğretmenler mezun olurken “öğretmen andını” okuyarak mezun oluyorlar. Onlara yeni bir yemin yaptırmanın bugünkünden farklı bir sonuç doğuracağını sanmıyorum.

Öğretmenlere yemin yaptırmanın, eğitimde yeni bir angarya oluşturmaktan başka bir işe yaramayacağını söylemek, gerçeği ifade etmek olacaktır.