Bugün cuma namazından önceki vaaz konusu anne baba hakkıydı. önemine binaen bu hafta ki makalemi bu konuya ayırmayı uygun buldum.

Anne baba hakkı Allah hakkından sonra gelen ilk haklardandır. Kuranda ve hadislerde onlarca yerde üzerinde durulmuştur. Kurana baktığımızda Kuranda örnek olarak Lokman (A.S.) şahsında Allah azze ve celle bizlere nasihatlar etmektedir."Vaktaki Lokman(A.S.) oğluna nasihat ediyordu.Oğluna Ey oğulcuğum! Allah'a sakın şirk koşma. Yani Allah iki üçtür deme.  Çünkü Allah'a şirk koşmak büyük zulümdür. Anne babanada iyilikte bulun." Kuran yorumlayıcıları şöyle buyuruyorlar. Eğer Allah kendi hakkından sonra anne baba hakkı üzerinde duruyorsa o durumda anlaşılan Allah azze ve celle katında anne baba hakkı çok önemlidir.

Hadislerde konu daha geniş ele alınmıştır. Şimdi sizlerle hadis deryasından bir iki hadisle başbaşa bırakmak istiyorum.

"Peygamberimiz bir mecliste arkadaşlarıyla sohbet ediyordu. Bir ara tam üç kez burnu yerde sürünsün. dedi. Arkadaşları kimin diye sorduklarında Peygamberimiz bir kişi anne babası yada annesi yada babası yaşlandıklarında onların hizmetini görüp Allahın rızasını kazanıp cennete gidemezse burnu yerde sürünsün burnu yerde sürünsün burnu yerde sürünsün diye tam üç kez yinelemiştir." Yine başka bir hadislerinde " Anne babanın rızası Allah'ın rızasıdır. Anne babanın gazabı Allahın gazabıdır."Yine başka bir hadislerinde de şöyle buyurmaktadır" Bir gün sefere çıkacak sahabe. Arkadaşlarından biri Peygamberimize gelip kendisininde sefere çıkmak istediğini söyledi. Peygamberimiz bu arkadaşına anne ve baban yaşıyor mu diye sordu. BU arkadaşı yaşıyor dedikten sonra Peygamberimize git onlara hizmet et aynı sevabı alırsın demişlerdir."

Bakınız konu o kadar önemli ki cihada çıkacak bir arkadaşını bile anne babasına hizmet etmesi karşılığında geri bıraktırmıştır. Anlaşılan o ki anne babaya hizmet sevap yönünden cihada denk gelmektedir.

Konu o kadar önemlidir ki MUsa(A.S.) zamanında bile konu olmuştur. "Bir gün Musa(A.S.) bir rüya görür. Rüyasında cennetteki arkadaşı kendisine gösterildi.Bu arkadaşını merak ederek onun yanına gider. Onu bir miktar takip eder fakat bu şahista öyle ahım şahım bir ibadet görmez. Merak eder ve kendisiyle tanıştıktan sonra ona sorar. Arkadaş seni Allah azze ve celle bana cennette komşu eyledi. Fakat sende öyle ahım şahım bir ibadet göremedim. Hangi özelliğinden bana cennette komşu oldun söyler misin diye sorar. Bu arkadaşı doğru dersin ey Musa! Bende öyle ahım şahım bir ibadet yönüm yok. Fakat ben akşamları yaşlı anne ve babamı yedirip içirmeden temizlemeden yatmam dedi. Bunun üzerine Hz. Musa bu şahsın anne ve babasına iyilikte bulunmasından dolayı cennette kendisine komşu edildiğini anlamış oldu."

Anne babalar ellerinden geldiğince çocuklarına hayır dua etmelidir. Çünkü anne ve babanın duaları öncelikle icabet edilen dualar arasındadır. Anne babalar çocuklarına ellerinden geldiğince beddua etmemeye gayret etmelidir. Şöyleki edilen bir beddua tutarda niye oldu diye hayıflanırsın . Ama aklının ucundan geçmez senin yaptığın beddua sebebiyledir bu başına gelenler. Ondan dolayı anne babalar çocuklarına hayır dua etmeli ve beddua etmemeye gayret etmelidir.

Tüm alıntı yaptığım bu ayet ve hadislere istinaden çocuklar anne ve babaları yaşlandıklarında anne ve babalarını hor görmemelidirler. Hele hele onları huzur evlerine atmaları tam bir vahşettir. Bundan dolayı çocuklar anne babaları yaşlandıklarında onları baş tacı etmeleri farzdır.

Elime huzur evlerinde kalan bir teyzemizin mektubu ulaştı. Aynen şöyle yazıyordu." Bundan sonra iki metre kare odada geri kalan ömrümü geçireceğim. Sevgisiz ve torunlarımı görmeden.  Artık omlet yapamayacağım ve yumurta kıramayacağım..."Görüyorsunuz değil mi kadıncağız neden dert yanıyor?

Anne baba olarak çocuklarımıza karşı görevlerimiz de ise çocuklar ilk  örnekliği anne ve babalarından görmelidirler. Anne babalar söylemden çok eylemlerle çocuklarına örnek olmaya çalışmalıdır. Bir anne baba çocuğuna namaz kılmalısın dediğinde kendileri namaz kılıyorlarsa bu söz daha etkili eğer namaz kılmıyorlarsa bu söz etkisiz olacaktır. Ondan dolayı anne babalar sözden önce eylemle çocuklarına örnek olmaya çalışmalıdırlar. Bakınız Peygamberimiz konu ile ilgili ne buyurmaktadır." Bir anne baba evladına güzel ahlaktan daha değerli bir miras bırakmamıştır."

Anne babalarımız varlığımızın sebebidir. İyi davranılması temennisiyle...