Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi ile 2.döneminin 4 yıllık icraatlarını konuştuk

 ‘Bayburt günibirlik ilçeye iniyor, İranlı turistler de Salmangas tünelleri açılınca bu yolu benimsedi.’
‘Doğalgaz konusunda Sayın Bakanlarımız Berat Albayrak ile Süleyman Soylu kararlı durdu’
‘Meslek Yüksek Okulu Lojistik bölümü ile startı verdi bu istihdam için önemli’
‘Turup’un turizme kazandırılması çalışmaları devam ediyor. Arazi devir işlemleri sürüyor.’
‘Kültür ve Sosyal çalışmalarımız arttı. Eğitime de katkı sağlıyoruz. 12 bin öğrenci tekli eğitime geçti, Araklı tırmanıyor.’



‘Yaptığımız hizmetleri doğalgazla taçlandırıyoruz’

Trabzon-Araklı Belediye Başkanı AK Partili Recep Çebi, 4 yıllık icraatlarını TAKA Gazetesine anlattı. Araklı-Bayburt yolu Salmangas geçişi tünellerinin tamamlanması ile birlikte Araklı’nın ticari yaşamının hareketlendiğini söyleyen Başkan Çebi, kalan 44 kilometrelik mesafenin de yapılacağının altını çizdi. Başkan Çebi, söz verdikleri gibi sanayi sitesini TOKİ desteğiyle yaptıklarını, Turup projesinin devam ettiğini anlatırken, Taşönü köyünde kurulması planlanan çöp tesisi ile ilgili de çarpıcı sözler sarfetti:

Salmankas Bizim İçin Çok Önemliydi

TAKA: Araklı-Bayburt yolu üzerindeki Salmankaş Tüneli, Araklı’ya her türlü katkıyı sağladı. Burada bir eksiklik var mı, yolun asfaltlanması, genişlemesi, tünelin ışıklandırılması hangi aşamada?

RECEP ÇEBİ: Araklı- Bayburt Dağbaşı Yolu’nda emeğiniz çok. Ne kadar söylediysek manşet yaptınız. Güneye açılan kapı ilçemizin ticareti açısından gelişmesi açısından, göçü engelleme açısından çok önemli olduğunun bilinci içerisinde yıllarca çalıştık. 130 yıllık Sultan Abdülhamit Han döneminde çizilen bir ipek yolu orası. Araklı’yı Güneye bağlayan bir yol. 2009 yılında göreve geldiğimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde ilçemizi ve belediyemizi ziyaretinde biz bu projemizi baş sıraya koyduk. Dedik ki, Araklı’nın tarihi yoludur, ticaretini artıracaktır. O zaman yolun bir bölümünün ihaleleri yapılmış, tüneller yok.



12 Ay Çalışmalı Dedik

Yol 7 ay çalışacaktı, 5 ay çalışmayacaktı. Bunun hiçbir anlamı yoktu.12 ay çalışması gerekiyordu. Araklı’ya fayda sağlaması için bunu başardık. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve o dönem ki Milletvekillerimiz sayesinde. Şuan tünellerimiz çalışıyor. 4 bin 130 metrelik 2 tünel çalışıyor. Her şeyi takıldı. Karayolları’da şuan 24 saat orada ekip bulunduruyor. Yolumuz kar kış demeden çalışır vaziyete geldi.

44 Kilometrelik Bölüm Kaldı

TAKA: Yol turizm vadisine de katkı sağlayacak mı?

RECEP ÇEBİ: 7 kilometre duble yolumuzu bitirmek üzereyiz. İnşallah bu sene bitireceğiz. Kamulaştırmadan kaynaklanan gecikmeler oldu. Neticede bir icraat yaparken bazı sıkıntılarımız da oluyor. Bunlarda bitmek üzere. 44 kilometrelik bölüm kaldı. Burası çok önemli. Bu vadi turizm vadisi. Bu vadi üzerinde Trabzon’un turizm açılışını Pazarcık’ta yaptık. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu Bey’i davet ettik geldi. Araklı-Bayburt yolu tam anlamıyla bittiğinde turizm ikiye katlanacak.



Sayı 300’den 300 Bine Çıktı

Sayın Turgut, Turizm vadisinde Aytaş şelalesini ortaya çıkardık. Yine Of-Turnalı Şelalesi’ni ortaya çıkardık. Yine tarihi hanlarımız var. Eski hanlarımızın kalıntıları var. Tarihi köprülerimiz, camilerimiz var. Bölgemizi burada bulunan yaylalarımızı ile körfez ülkelerden gelen turistlere, ziyaretçilere cevap veriyoruz. Ulaştırma Bakanımızı ilçe başkanımız ve Milletvekilimiz Salih Cora ile ziyaret ettik ve Bakanımıza şunu anlattık; İranlılar bu yolu kullanıyorlar. En kısa yol olduğu için burayı tercih ediyorlar. Tüneli açmadan önce araç sayısı 300 ise şimdi 3000 oldu. Bakanımız Süleyman Soylu Bey bizim bütün isteklerimizi yerine getiriyor. Araklı Bayburt yolunda 44 kilometrelik proje çalışması bitti. Proje çalışmalarında 10’a yakın tünel oluşturduk. İnşallah bu sene ihalesi yetiştiriz. 2018 yılının sonunda ihale açarak 44 kilometrelik yolunda mutlaka yapılmasını istiyoruz. Araklı’ya ve Trabzon’a çok faydası olacaktır.

İlçemizin Kangrenini Tedavi Ettik

TAKA: Araklı için en önemli yatırım ve beklentilerden bir tanesi sanayi sitesiydi bununla ilgili çalışmalar yapıldı. TOKİ’de işi neredeyse son aşamaya getirdi. Hem sanayi sitesi hem de doğalgaz ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

RECEP ÇEBİ: Bugün ilçe kurmaya kalktığınızda belediyesini, hükümet konağını, camisini, okulunu kurarken birde küçük sanayi sitesini kurma zorunluluğu var. Ama bunu başaramamıştık. Cumhurbaşkanımız Başbakan iken Araklı’ya geldiğinde biz bunları saydık. Sanayi sitemiz yok dedim. Sağolsun hemen talimat verdi ve biz o dönem TOKİ ile beraber hemen 65 dönümlük alanı kamulaştırdık. 12 trilyon civarında bir para oraya TOKİ ödedi. Hak sahiplerini yazdık. Bazı spekülasyonlar oldu ama biz neticede Araklı’ya sanayi sitemizi kavuşturduk. Araklı’nın kangreni idi sorunu ortadan kaldırdık. Şuan bütün hak sahipleri de paralarını yatırdı. Hepsinin dükkanları hazır. 4 ve 5 ay sonrasında bütün sanayicimizi oraya taşıyoruz. İlçemizde ki boyacısını, mobilyacısını, demircisini herkesi. İlçede ki rahatsızlığı önleyeceğiz. Demirci evin altında çalışıyor evde duranlar rahatsız. Demirci diyor ki, benim çalışmam lazım. Biz de bunu Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız sayesinde çözdük. Bu bizim için hayaldi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.



Doğalgaz’ın hızına yetişemiyoruz!

TAKA: Doğalgaz ne zaman verilir?

RECEP ÇEBİ: Doğalgaz Trabzon’a gelmişti. İlçelerde bir ara başladılar. Bizi geriye gönderdiler. Talep toplayalım ona göre doğalgaz vereceğiz demişlerdi. Bu olmadı. Vatandaş yatırmadı. Ama sağolsun bölgemizin insanı, Trabzon’umuzun insanı, İstanbul Milletvekilimiz Bakanımız Berat Albayrak’ın hızlı çalışmaları ile Bakanımız Süleyman Soylu’nun büyük katkıları ile çözüldü. Hızına yetişemiyoruz. Şuan da borular döşeniyor. Birkaç yerde inşallah doğalgazımızı yakacağız. Vatandaşımız çok mutlu. Doğalgazı çok bekleyen var. Özellikle beni İstanbul’dan arıyorlar, doğalgaz geldi mi biz geri dönüş yapacağız, evlerimize geleceğiz. Mutlu oluyoruz. Belediye olarak üst yapıyı biz üstelendik. Kolaylık olması için biz üst yapıyı üstlendik. Bütün caddeler kırılıyor, sökülüyor. Vatandaşa biraz zahmet veriyoruz. Onlardan da özür diliyoruz. Sabır istiyoruz.

Eğitimi Birinci Sıraya Koyduk

TAKA: Meslek yüksek okulu vaadiniz gerçekleşti mi?

RECEP ÇEBİ: Biz vaatlerimizin hepsini tamamlamışız. Eğitimi birinci sıraya koyduk, eğitimde iyiyiz. Araklı ilçemizde 12 bin öğrencimiz var. Tekli eğitime geçtik, çiftli eğitimi bıraktık. Hayırseverlerimiz ile okullarımızı yaptık.  İlçemize yüksekokul vaat ettik. Bunu da başardık. Sağolsun Orhan Özyurt ve Yüksel Özyurt kardeşler İlçemizde babaları adına Ali Cevat Özyurt adına 7 trilyon civarında bir yatırım ile okul yaptılar. İçerisinde şuan lojistik bölümü öğrencileri ve iş sağlığı okuyan öğrencilerimiz var. 300’e yakın öğrenci ile şuan da eğitim veriyor. Hedefimizde bin öğrenci var. Yeni bölümler oraya kazandırmaya çalışıyoruz. Bakanımız Süleyman Soylu bey ve KTÜ rektörümüz Süleyman Baykal beye teşekkür ediyoruz. İnşallah öğrenci sayımızı artırarak ilçemize yeni bir çehre kazandıracağız. Çalışmalarımız devam ediyor. Ama yurdumuz yok. Yeni bir yurt yapma konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

Cazibe Suyu Yıl Sonunda

TAKA: Sayın Çebi su konusunda bir ilerleme var mı?

RECEP ÇEBİ: Su yatırımları, tahsilatı bizden TİSKİ’ye geçti. Biraz duraklama oldu. Artıma tesisini yeniledik. Yeşilyurt’a kurduk. İnşallah bu senenin sonunda akıtmayı düşünüyoruz.

Vazgeçme Yok

TAKA:  Araklı’da önce çöp alanı yapılması düşünülüyordu. Sonra Araplar sahile marina ile birlikte Turup’a yedi yıldızlı bir otel kurma projeleri vardı. Burada bir sıkıntımı oldu. Vaz mı geçtiler?

RECEP ÇEBİ: Vazgeçme yok. Arazi devletin arazisi. Biz Turup’u elimizde gördüğümüz zaman burası çöp alanıydı. Ben çok teşekkür ediyorum vatandaşlarımıza, muhtarlarımıza. Oraya sahip çıktık. Sayın başbakanımızla, Bakanımızla, Milletvekillerimizle, Büyükşehir belediye Başkanımızla, il Başkanımızla, ilçe başkanımızla burasını çöpten çıkarttık. Buranın çöpten arındırılması bir olaydır. Dolaysıyla yabancı yatırımcıları getirdik. Çalışma devam ediyor, vazgeçme yok. Neticede orman arazisi var, mera var, hazine arazileri, denizin kiralanması var. Bunları takip ediyoruz. İnşallah sonuçlanacak biraz ağır gidiyor.



Takas Yapıldı

Taşönü dediğimiz bölgede şöyle bir sıkıntımız var; neticede belediyenin bir görevi de temizlik yapmaktır. Ben Araklı’yı bir gün temizlemesem kıyamet kopar. Temizliğimizi yapacağız ve devlet politikamız bunu bir yerde imha edeceğiz. Neticesinde bu Araklı’ya bir kere gelmiş. Kötüyü al da iyiyi ver diye kime diyebiliriz. Kimse kötüyü kabul etmiyor. Ama bizim söyleyecek olduğumuz şu; çöp olayı tamamen Büyükşehir Belediyesinde olan bir konu. Taşönü dediğimiz mevki Aşkele Çimento Fabrikası tarafından satın alınan bir yer. Dolayısıyla Trabzon’da ki fabrikanın kalkması münasebeti ile Trabzon Büyükşehir ile Değirmendere arazisinde takasa girdiler.

Vahşi Depolamaya Karşıyız

TAKA: Nasıl bir tesis bekliyorsunuz?

RECEP ÇEBİ: Büyükşehir Değirmendere’deki araziyi Aşkale’ye verdi. Burada ki araziyi de Aşkale Büyükşehir’e verdi. Trabzon Büyükşehir’de buradaki ocakları uygun buldu çöp ve geri dönüşüm tesisisi yapmaya karar verdi. Şimdi burada bizim iddiamız şu, Sürmene olayını Araklı’da yaşamak istemiyoruz. Bize sunulan belgelerde burasının fabrika olacak olduğu. Modern fabrikayı insanlara anlatırız. İstihdam da olur. Ama kesinlikle vahşi depolamayı kimse kabul etmiyor, Araklı’da kabul etmiyor. Fabrika tamam. Ama vahşi depolamaya hepimiz karşıyız. Vahşi depolama düşünüldüğü anda Araklı buna karşı, bende karşıyım.
Yusuf TURGUT