Beklentileri karşılamayan fındık rekoltesi, üreticiyi zor duruma düşürdü. Fiyatlardan memnun olmayan vatandaş devletin fındığa el atmasını bekliyor.
 
Bu yıl fındığın az olması sebebiyle fiyatın artacağına ümit edenler de var. Halk fındığın emanete verilmesini istemiyor.
 
Tüccarların değil üreticinin kazanmasını istiyor. Biz de Taka Gazetesi olarak fındık bahçelerine inip üreticinin düşüncelerini öğrendik.
 
Üreticimiz Fındığa Bakımı Önemsemiyor
 
Murat Kılıç (Fındık Tüccarı): Bu sene fındık yok. Bu yılkı rekolte ile ilgili söyleyecek olduğumuz şey; aslında bu sene çok farklı beklentiler içerisindeydik. Geçen yıl bakanlığımız tek elde rekolte açıklaması yapılacak olduğunu söylemişti. Biz de üretici anlamında ve bu işin içerisinde olan bir kişi adına tek elden ve doğru bir elden rekolte açıklanacak diye umutlandık. Ama girdiğimiz noktada son 10 ve 20 yıldır bu dönemlerde yaşanan olumlu olumsuz gelişmelerin aynısı bu yıl da yaşanılır hale geldi. Bakanlığımız ve ihracatçılarımız da bir rekolte açıkladı.
 
Hatta bakanlığımızın açıkladığı rekoltenin açıklanacak olduğu dönemlerde açıklayacak olduğu kiloya fiyat koyduğunu açıkladılar. Böyle olmaması gerekirdi. Bizim esnaf olarak diyeceğimiz şu; bakanlığımızın rekoltesi doğruysa ve öbür taraftan son 10-15 yıldır rekolte ile ilgili tespitlerinde %4 yanılma payı olan ihracatçılar neden bu rekolteye şelf koydular. Son 15 yılı gözlemlediğimiz zaman en inandırıcı sonucu bizlere veren ihracatçıların açıkladığı sonuçlar oldu. Yanılmadıklarına hepimiz şahidiz. Geçen yıl da aynı şekilde şahit olduk. Bu yıl da böyle bir tezadın olması bence bakanlığın açıkladığı rekoltenin pek fazla bir önemi olduğunu göstermiyor. Şu anda rakam olarak net bir şey ortada yok.
 
Ama şu anda en randımanlı fiyatı 10.75 olarak sürüyor. Yağlı fiyattaki fiyat 11.25 lira. Açıklanan bu fiyattan sonra piyasaya henüz mal inmeye başlamadı. Diğer bölgelerde de takip edebildiğimiz kadarıyla üreticinin bir kısmı hala harmanda, bir kısmı ise fındık toplamaya devam ediyor. İki hafta içerisinde üreticinin de bu fiyata olacak olan rağbetini hep beraber göreceğiz. Üreticiden bizim tarafımıza intikal eden, daha düşük bir rekolte söz konusu gibi. Fiyatlar hususunda fındık piyasası her zaman arz ve talebe göre tepkisini belirtmiştir.
 
Eğer rekolte ihtiyacı karşılamayacak bir durumda ise kimsenin bir şey söylemesine gerek yok, kendiliğinden oluşacaktır. Bu sene hava şartlarının çok yağışlı geçmesinden dolayı fındıkta küf olayı oluşmaya başladı. Önlem olarak çalışmalar yapılmıştır ama üreticilerimiz ve insanlarımız bu konuda maalesef bu konuya çok eğilmiyorlar. Bizim üreticimiz fındığa bakımı çok önemsemiyor.
 
Tarım Müdürlüğümüz bu konuda nasıl çalışmalar yapıyor pek bilmiyorum ama üreticimiz bu konuyu çok desteklemiyor. Çünkü ziraatçılarımız ve mühendislerimiz ilaçlama yapılması gerektiğini söylüyor ama sorsanız bir köyde belki bir kişi ilaçlama yapmıştır ya da yapmamıştır. O konuyla ilgili olan mücadele de toplu bir müdahaleyi gerektirdiği gibi toplu bir sonuç alınma şansı yok. Ama doğasal bir söz konusuydu. Son iki yıldır küflenme durumu vardı ama son iki yıl bu biraz ağır geçti. Önümüzdeki yıllarda temennimiz inşallah bu kadar ağır olmaz.
 
10 Lira Nedir!
 
Mehmet Cezayir: Fındık anca bu sene normal olan fındığımın %10 u kadar var. Yani bin kiloluk fındık bu sene anca 100 kilo çıkar. Geçen sene bir tondan fazlaydı fındığım ama bu sene fındığı küf vurması sebebiyle toplamaya değmez bir hal aldı. Fiyattan da memnun değiliz. 10 lira nedir? Geçen sene bir ara fiyat yukarı çıktı kimse bir şey yapmadı sonra fiyat tekrar aşağı indi.
 
Yorulmaya Değmez
 
Mustafa Koçoğlu: Normalde benim fındığım olduğu zaman 500 kilo civarında çıkıyor. Şimdi ise 50 kilo anca çıkar. Toplamaya değmez bende toplamıyorum. Yorulmaya değmez yani. Anca yemek için toplayabiliriz. Satmak için o fındık toplanmaz. Fiyat zaten belli 10 liradan açtılar ama 15 lirayı bulacak gibi gözüküyor.
 
Birbirimize Muhtacız
 
Asiye Kaya: Fındığa para vermiyorlar ki ne bekleyelim. Her sene 500 kilo kadar fındığım çıkar inşallah. Fındığın nesi satılıyor. Burada pazara geldim bas bas bağırıyorum ama hiçbir şey satamıyorum. Fındıktan da bir beklentim yok. Para da vermediler. Köylünün nesi satılır? Pazara geliyoruz onlar da bize muhtaç biz de onlara muhtacız. Pazardan da bir şey kazanamıyoruz. Fındık da bize bu sene fayda sağlamayacak.
 
Fındığı Tüccarın Eline Bırakmasınlar
 
Süleyman Aktaş; Fiyatlar hakkında kesin net bir şey söylenmiyor. Bu sene fındık yok geçen yılın on da biri kadar ancak fındık var. Fındık fiyatları ile ilgili kesin bir bilgilendirme yapılmalı. Fındığa küf vurdu. Fındıkta hastalık oluştu. Devletin bu fındığa sahip çıkması lazım. Destek vermeli fındığa. Fındığı tüccarın eline bırakmamalı. Halkın fındık konusunda istekleri yerine getirilmeli. Fındık yabancıların eline kalırsa fiyatlar düşer. Emanet verilme konusuna kesinlikle karşıyız. Aklı olan fındığını emanete vermez. Herkes fındığını tutsun elinde. Emanete verildiğinde tüccarın ve yabancıların işine yarıyor. Onların işini kolaylaştırıyoruz. Bu gün ki şartlara göre fındığa en az 15 lira verilmeli. Çünkü bunun maliyeti var. Bir kişinin yevmiyesi 100 lira. Vatandaşa veriyorsun zaten fındığın yarısını. Üreticinin eline bir şey kalmıyor.  Bu anlamda kesinlikle fındığa sahip çıkmaları gerekiyor. Beklentimiz yüksek.
 
Devletimiz Fındığımıza Sahip Çıksın
 
Makbule İvgen: Bu sene geçen sene ki fındığın yarısı yok. 2 tona yakın fındık yapıyorduk bu sene yarısı kadar yok. Fındığı küf vurdu verimi azaldı. Fiyatı 14 liradan yukarı bekliyoruz. Biz yevmiyede veriyoruz. Yevmiyeler bu sene yüksek 90 lira civarında. Üreticinin de bundan bir karı olsun. Fındığa bu yıl sahip çıksınlar. Üreticiyi zor duruma düşürmesinler. Devletimiz fındığımıza sahip çıksın. Başka bir şey istemiyoruz.  Bir de fındık üreticiler fındığını emanete vermesin zarar gören biz oluyoruz. Bizim fındığımız oluyor. Herkes fındığını evinde tutsun.
 
Bu Bizim Geçim Kaynağımız
 
Temel Topalak: Bu yıl fındık çok az. Vatandaş emek veriyor emeğinin karşılığını alamıyor. Fındığa sahip çıkan yok. Geçen sene olan fındığın dörtte biri kadar yok. Olsa da fındığa sahip çıkan yok tüccarın eline kalıyor fındık. Emanette verilince fındığa fiyat verilmiyor. Fındıkta değerini kaybediyor. Üreticiye sahip çıkılmalı fındık Trabzon insanın geçim kaynağı. Bu geçim kaynağına sahip çıkılsın.
 
ELİF ÇELİK-SONAY ÇALUK
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim