Karadeniz müziğinin sevilen ismi Apolas Lermi’den özel açıklamalar
 
Apolas Lermi, Karadeniz müziğine farklı renk katan, Karadeniz müziğini dünya müziği kapsamına taşıyan bir isim. Yok, olmak üzere olan etnik kimlikleri ve dilleri farklı kuşaklara aktarmaya çalışan bir sanatçı. Sevilen sanatçı aynı zamanda TV programcısı ve yazar. Karadeniz müziğine katkı vermek ve farklı kuşaklara anlatmak için program hazırladı.  Apolas Lermi çalışmalarını Gazetemiz Taka’ya anlattı.
 
2011’de Profesyonel Sanat Hayatım Başladı
 
TAKA: Karadeniz müziğine farklı çalışmalar ile yön verdiniz. Müzik hayatınızda ve projelerinizden bahseder misiniz?
 
APOLAS LERMİ: 2011’de başlayan ve devam eden profesyonel sanat hayatımda Kalandar, Santa ve Romeıka isimli 3 albüm yaptım. Hepsi sanat çevrelerinden güzel eleştiriler aldı. Bu albümlerden tamamen Rumca olan Romeıka, Türkiye dışında Avrupa’da da yayınlandı. Yurtdışında albümü yayınlanan kaç tane Karadenizli müzisyen var? Şarkılarım birçok sinema filminde, belgeselde, TV dizilerinde ve çeşitli projelerde kullanıldı.  Yurt içinden ve yurt dışından birçok sanatçı ile düetler yaptım. Dünyanın farklı ülkelerinde yabancı sanatçılarla ortak konserlerim oldu. Birçok eserime çeşitli projelerle klipler çektim.
 
Rumca Öcü Olmaktan Çıktı
 
TAKA: Yok olmak üzere olan Rumca ile şarkılar seslendirdiniz. Bu konuda zorluklar yaşadınız mı? 
 
APOLAS LERMİ: Karadeniz’in yok sayılan antik dili Rumcayı haksız eleştirilere rağmen ve bedel ödeyerek ülkemize tanıttım.  Benden sonra Rumca ‘öcü’ olmaktan çıktı. Rumca Karadeniz’in diğer etnik dilleri arasında yerini aldı ve genç müzisyenler bu konuda daha çok çalışma yapmaya başladı. Ayrıca Kalandar isimli bir TV programı hazırladım ve Geleneksel Karadeniz Müziğine emek veren ozanlarımızın hayatını ve eserlerini yaşatmaya çalıştım. Yeni nesillerin onları tanımasına bir nebze vesile oldum. Birçok farklı kurumdan ve kişiden ödüller aldım.
 
Kazım Koyuncu’dan Sonra TGC’den Sanat Ödülü Aldım
 
TAKA: Yaptığınız çalışmalarla birçok ödül aldınız. Trabzonspor için yaptığınız marş ile ödüle layık görüldünüz nasıl bir duygu? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
APOLAS LERMİ: Kazım Koyuncu’dan sonra ilk defa 2013 yılında Trabzon Gazeteciler Cemiyeti, bir müzisyen olarak ‘Sanat Ödülü’nü bana verdi. Ve son olarak 2017 yılında Trabzonspor kulübünün RESMİ 50.Yıl Marşı’nı hazırladım. Öncelikle bizi bu başarılara vesile eden tarihimize, kültürümüze ve halkımıza çok teşekkür ederim. Bu yıl İstanbul UniTs ‘Karadeniz’in Enleri 3’ isimli gecede, yukarıdaki nedenlerden sadece sonuncusu için bana bir ödül vermek istiyor. İyi niyetle bana bu ödülü layık gördükleri için çok teşekkür ederim.  Ancak yoğun bir emek ve ağır bir bedel ödeyerek kazandığım yukarıdaki nedenleri yok sayıp, sadece sonuncusu için bana verilen bu ödülü kabul etmeyi doğru bulmuyorum.
 
Haksızlık Etmem
 
UniTS’nin Karadeniz’in Enleri 1. ve 2. gecesinde görülmeyen Apolas Lermi’nin, sadece Trabzonspor Marşı üzerinden görülmek istenmesini kabul edemem. Ve bu yıl Trabzonspor için marş yapmış diğer arkadaşlarımın emeğine haksızlık etmiş olacağımızı düşündüğüm için de bu ödülü kabul etmiyorum. Belki de ‘Marş Alanında’ bu yıl marş yapmış herkese küçük bir onurluk vermek birliktelik ve beraberlik adına daha anlamlı olurdu. Ayrıca UniTS’nin sanat konusundaki kararlarına bakarak, sanatsal değerlerin farkındalığı ve bilinciyle ödül verdiğini düşünmüyorum. Bundan sonraki sanatsal değerlendirmelerini daha bilinçli ve sağduyulu yapmasını temenni eder, başarılar dilerim.
 
İŞTE TRABZONSPOR
 
(50.YIL) MARŞI SÖZLERİ
 
Tek başına bir yıldız
Geceyi aydınlatır
Onurlu tarihimiz
Efsaneyi anlatır
 
İsyandır Karadeniz
Fırtınadır her yanı
Bordo Mavi Trabzon
Anadolu destanı
 
Bordo Maviyi çeker
Sevdamız tohum eker
Fırtınamız her yerde
Yollara umut döker
 
Emek ve alınteri
Dalgalanır zaferi
Bize her yer Trabzon
Horon sarsın her yeri
 
Denizlere dağlara
Kızlara uşaklara
Şampiyonluk yakışır
Bordo mavi aşklara..
 
ATAKAN TOK