AK Parti Trabzon Milletvekili olarak 4. Sıradan yeniden meclise giden ve Bütçe Plan Komisyonunda görev yapan Salih Cora ile Ankara’da Fevzi hoca’da bir araya geldik ve seçim sürecini Trabzon’a verilen Bakanları ve bunda sonrasına yönelik sohbet etti.

Şunu gördük, Cora hem seçimi, hem Ankara’yı iyi analiz etmiş. İşte TAKA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Turgut’un Cora ile sohbeti:

TAKA Dördüncü sırada olmanıza rağmen seçilememe endişesi yaşamadınız. Sizin yerinize bu endişeyi Trabzon halkı yaşadı. Peki 24 Haziran’da neler?

SALİH CORA: Çok zor bir seçim oldu. Seçim çalışmaları içinde yer aldım. Daha önce yönetici, SKM Başkanı olarak 2011 yılından beri de aday olarak bütün süreçlerin içinde bulundum. Yoğun bir dönem yaşadık bu yoğun dönemin ardından gelen süreçte partimiz teşkilatlarımız tekrar bizi 4. Sırada listede yer verdi ve bu şekilde seçim çalışmalarına başladık. Sahaya indiğimizde farkettik ki çok zor bir seçim olacak. 4. Sırada hiçbir stres yaşamadım açıkçası. Şöyle bir durum oldu, milletle aramızda olan gönül bağının sandıkta karşılığını aldık. Beklemediğimiz gelişmeler de yaşandı, yeni bir dönemin ilk seçimiydi. MHP ile birlikte bir ittifak süreci yaşadık. MHP daha önce kendi içerisinde sorunlar yaşadı, ayrılan bir grup başka bir siyasi parti kurdu. Bu parti CHP ve Saadet partisiyle ittifak kurarak seçime girdi. Biz hep olaya 4’ü çok rahat yaparız, 5’te de biraz zorlanırız diye düşünüyorduk. Sandık sonuçlarını gördüğümüzde şunu farkettik biz dördüncü sırayı çok rahatlıkla alıyorduk.

Ak Parti Seçmeni En Yakın MHP’yi Gördü

TAKA MHP’ye ciddi bir kaçış oldu..

SALİH CORA: Biz mevcut durumda beşinci sırayı da az bir farkla kaçırdık. Böyle bir dönemde sandık sonucunu tespit edememeyi normal karşılamak gerekiyor. Sahada ki gözlemimize baktığımız zaman çok ciddi bir Recep Tayyip Erdoğan rüzgarının estiğini gördük. Seçmen Erdoğan’a olan güvenini sandığa yansıttı. Bunun yanı sıra milletvekillerine ve yapamadıklarımıza olan tepkilerini de bizde ve genel ve yerel politikada gördükleri eksiklikleri bu sefer bu zor şartlardan Erdoğan’sız çıkamayız ama bir uyarıda da bulunalım denildi en az zarara sokacak bir parti MHP düşünüldü. Vatandaşların birçoğunun sitemi sandıkta bize bu şekilde yansıdı. Biz MHP’ye bu kadar yüksek oyların çıkacağını hiç beklemiyorduk. AKP’nin de ciddi manada oyu MHP’ye kaydı ama ben bu oyların kalıcı olacağı kanaatinde değilim. Seçmenin bu nokta da gönlünü almamız gerektiğinin farkındayız ve şimdiden çalışmalara başlamayı düşünüyoruz. Zor bir seçimde ama yine de milletvekili seçildik sahada ektiğimizi tam manasıyla biçtik, bu sadece olumlu yönden olmadı olumsuz birçok konuda da bunu yaşadık. Vatandaşımızın hafızası çok güçlü olduğu gibi terazisi de çok hassas. AK Partinin bundan sonraki süreçte MHP ile güçlü bir süreci başlamış oldu ve bu sürecin uzun soluklu olacağı kanaatindeyim. MHP’nin seçimlerde desteğini fazlasıyla gördük. Yasama faaliyetlerinde daha etkin olursak seçim dönemlerinde sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum.

PKK’nın Maskesini Düşürdük

TAKA Seçim döneminde ve sonrasında CHP ve HDP’nin yakınlaşması ile ilgili sert çıkışlarınız oldu. Bu sertlik devam mı edecek?

SALİH CORA: Sayın Turgut, kendi ideolojik dünyamda kendimi muhafazakar milliyetçi bir demokrat olarak tanımlıyorum. Ülkü ocaklarında aktif görevler içerisinde bulundum. Ardından Anavatan Partisi Gençlik Kolların da yer aldım, il başkanlığı, il yönetim kurulu üyeliği, gençlik kolları, genel merkez başkan yardımcılığı gibi görevlerim oldu. 2004 yılından beride AK Parti’de aktif görev yapmaktayım. Son yıllarda AK Parti Kürt sorununa yaklaşımı konusunda çok büyük adımlar attı. Çok büyük yol aldı ve mesafeler gitti ve gelinen süreçte çözüm sürecinin sabote edilmesinin ardından  yeniden kararlılıkla Terörle mücadeleyi ortaya koyması ve açılım sürecinde Kürtlerin yaşadığı olumlu sonuçların yansımalarını gördük. Eğer böyle bir süreç olmasaydı PKK’nın ve PYD’nin barikat döneminde halkın sokağa döküldüğünü de görebilirdik. Kürtlerin safını belli etmesi konusunda çok önemli adımlar attık. Terörle mücadele PKK’nın maskesini düşürdük, çözüm süresinde de HDP’nin maskesini düşürdük. Güneydoğuda yaşayan vatandaşların devlete güven duyması bizi mutlu eden gelişmeler arasında.

Sırf Ak Parti Zarar Görsün Diye…
 
Terörle mücadelede çok yoğun bir döneme girdik. Özellikle İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun olmasıyla beraber büyük bir mücadele başladı. Biz esasında terörle mücadelede HDP’nin de maskesini düşürmüş olduk. HDP’nin siyaseti terörün bir makyajı olarak kullandığını tespit ettik. Böyle bir yoğun mücadelenin olduğu dönemde son atraksiyon olarak, özellikle HDP’nin halk nezdinde kaybettiği güveni sandığa yansımasını arzu etmekteydik. Gözlemlerimiz bu doğrultudaydı. Bizim isyanımız şuydu. Burada ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ diye CHP’nin arkasında duran seçmenlerin bir kısmının PKK’lı teröristlerin mecliste tetikçiliğini yapacak olan milletvekilleri adaylarının bir nevi arkasında durması kabul edilemez bir duruştur. Bizim buradaki eleştirilerimiz esasında CHP’nin sağ duruşlu kesimine CHP içerisinde bir özeleştirinin zamanının geldiğini vurgulamaktı. Şimdi HDP en güçlü olduğu Doğu’da ve Güneydoğu’da oylarını azıtırken, en düşük olduğu Akdeniz’de Marmara’da CHP’nin de en yüksek olduğu bölgede eğer HDP oylarını arttırıyorsa CHP’de oylarını azaltıyorsa o zaman burada bir tenakuz vardır. Burada bir işbirliği vardır. Gizli bir ittifak vardır. Bizim siyasetçiler olarak bunu kamuoyuyla paylaşmamızın haklı bir karşılığı olduğunu gördük. Ve biz bunu devam ettirmemiz, her tarafta da ifade etmemiz gerekiyordu. Şimdi CHP bu özeleştiriyi kendisinde yapıp gerekli sonuçları almadığı müddetçe biz bu itirazlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Eğer CHP bu tarihi hatayı yapmamış olsaydı. Sırf AK Parti zarar görsün diye, daha az vekil alsın diye bu yaklaşımı ortaya koymamış olsaydı HDP büyük ihtimalle barajın altında kalmış olacaktı ve biz burada terörle mücadeledeki son virajımızı çok sağlıklı bir şekilde geçmiş olacaktık. 
 
Kabine Açıklandığında Büyük Sevinç Yaşandı
 
TAKA Trabzon size 4 milletvekilliği verdi ama Sayın Cumhurbaşkanımız da buna ek 4 Bakanlık verdi. Bakan yardımcılıkları verdi, Genel müdürlükler verdi. Önümüzdeki süreçte Trabzon’un da toplamda baktığınızda hem merkezi iktidarın 5 büyük projesi var. Büyükşehir’in 5 büyük projesi var, Ortahisar’ın 5 büyük projesi var. Hem Trabzon’un hem de iktidar olarak sizin önünüz açık gibi gözüküyor?
 
SALİH CORA: Biz seçim sürecinde sahada özellikle listedeki demokratik dengelere aykırılıktan bahsedenlere hep şunu söylüyorduk. Vekiller Batı’dan Bakanlar Doğu’dan olacak. Siz rahat olun bizi destekleyin. Bir problem yoktur. Cumhurbaşkanımızın böyle bir listeyi hazırlamakta bir bildiği vardır. Bu listeyi hazırlayan biz değil Cumhurbaşkanımızdır. Dolayısıyla bize destek olun dedik. Hatta bunda belirli bir süre sonra olumlu seyreden bir durumla karşılaştık. İlk başlardaki tepki zamanla azalmış oldu. Tabi kabine açıklandığında açıkçası çok büyük bir sevinç yaşadık. Özellikle terörle mücadelede büyük başarılar elde eden içişler Bakanı Süleyman Soylu yeniden kabinede yer alması sadece Trabzonluları değil bütün Türkiye’de memnuniyetle karşılanmıştır. Aynı şekilde yine Trabzon’un bir evladı olan Enerji Bakanlığı döneminde Türkiye’nin 2023 hedeflerinde en önemlisi olan nükleer enerji santrallerinin hayata geçirilmesi noktasında dev hamle yapan ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını ortadan kaldıracak büyük hamleler yapan, uluslararası ilişkilerde özellikle Türkiye’nin önemli bir enerji koridoru haline gelmesinde yoğun çalışmalar yapan Enerji  Bakanımız Berat Albayrak’ın başarısı ortadadır. Kendisinin aynı zamanda eğitimi, bilgi birikimi ve tecrübesi gereği ekonomiyle de çok yakın alakadar olması nedeniyle hem Maliye bakanı hem de Hazinenin kendisine teslime edilmiş olması çok kısa bir süre sonra göreceksiniz ki olumlu gelişmelere vesile olacaktır. Bu tip durumlarda özellikle uluslararası ticari ilişkilerde güven esaslı çalışmalar yapılmaktadır. Sayın Bakanımızın ekonomi bakanı olması bu güvenin çok daha yaygınlaşmasına vesile olacaktır. Aynı zamanda bu bizler içinde çok önemli bir güçtür.
 
İş Bilenin Kılıç Kuşananındır
 
TAKA Cahit beyin dönüşü sürpriz mi?
 
SALİH CORA: Değil. Ulaştırma alanında geçmişte yaptığı çalışmalarla, tecrübesiyle ve Türkiye’de bekli de AK Parti’nin en fazla destek gördüğü yatırım alanlarından birisi olan ulaştırmada büyük projeleri hayata geçiren, hayalleri gerçek yapan Marmaray, boğaz köprüsü gibi birçok projede Genel Müdür olarak çok büyük çalışmalara destek ve katkıları olan Cahit Turhan’ın Ulaştırma Bakanı olması şu mesajı vermektedir; İş bilenin, kılıç kuşananındır. Herkesin unuttuğu biranda Cumhurbaşkanımızın güçlü hafızasıyla vefa duygusuyla birlikte yeniden ona çok önemli bir görev vermesi hem ülkemiz açısından ulaştırma alanında ikinci fazın açılmasına, yeni projelerin ve yeni heyecanların ortaya çıkmasına katkı sağlayacaktır. Hem de Trabzon gibi ulaşım sorunlarının hat safhada olduğu bir şehirde başlatılmış olan projelerin daha hızlı bir şekilde sonuçlanmasına ve şehir olarak hayalimiz olan Güney çevre yoluna çok kısa bir sürede başlamamıza vesile olacak bir durumla karşı karşıyayız. Buda bizim için önemli bir durumdur.
 
Uraloğlu Bir Şanstır
 
TAKA Artık Trabzon’un Kanuni Bulvarı biter, Güney Çevre yolu başlar değil mi?
 
SALİH CORA: Aynı şekilde Karayolları Genel Müdürü’nün de bizim hemşerimiz, Türkiye’nin en aktif bölge müdürlüklerinden birisini icra eden Abdulkadir Uraloğlun’un getirilmesi tarihi bir şanstır. Yatırımlarımızın çok hızlı bir şekilde, herhangi bir finans problemi yaşamadan hayata geçmesinde emin adımlarla ilerleyeceğimizi gösteriyor. Ayrıca sadece Trabzon’un değil Türkiye’nin bir yatırımı olan Türkiye’nin en önemli endüstri bölgelerinden birisi olacak Arsin’e kurmayı planladığımız yatırım adasında bir önceki dönem tarihi adımlar attık. Projesini ihale ettirdik. Çalışmaları devam eden adanın daha hızlı bir şekilde hayata geçmesi, Trabzon’da istihdam sorununun önemli bir şekilde çözüleceği 7 bin kişinin istihdam edileceği, yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği endüstri bölgesinin hayata geçirilmesinde Bilim Sanayi Teknoloji bakanlığı çok önemlidir. Bu konuda eski Bakanımız Faruk Özlü’nün çok büyük katkıları olmuştur. Şimdi burada Cumhurbaşkanımızla doğrudan diyaloğu olan Trabzon Of ilçesinin evladı olan Mustafa Varank beyin getirilmiş olması bizim için büyük bir kazançtır. Bununla beraber bakan yardımcılarının yine Trabzonlu tercih edilmesi çok büyük bir avantajdır. Bu bizim yükümüzü hafiflettiği kadar sorumluluğumuzu da arttırmıştır. Çok uyumlu ve ahenkli bir çalışma ortaya koyarsak, şehir içerisinde o bakan bu bakan tartışmaları ortaya koymadan, şehrin önceliklerini ortaya koyan yaklaşımlarla bir ve beraber olduğumuzda Trabzon kazanacaktır. Trabzon altın bir çağ yaşayacaktır. Sadece milletvekillerine iş düşmüyor, sadece il başkanına iş düşmüyor. Burada Sivil toplum örgütleri, basın yayın kuruluşları, Trabzon’un her bir tarafının bu işi sahiplenmesi gerekiyor. Çok çalışmalıyız. Hiçbir zamanımızı heba etmeden Trabzon şehrinin geleceğine yönelik yatırımları hayata geçirmek için gayret içerisinde olmamız gerekiyor.
YUSUF TURGUT