Millet İttifakının Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş Ankara temsilcimiz Tacettin Çebi’ye konuştu:
 
Hukukçu Başkan
 
23 Mayıs 1955 Ankara Beypazarı'nda dünyaya gelen Mansur Yavaş, ilk, orta ve lise öğrenimini Beypazarı'nda okudu. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Yavaş, askeri savcı olarak tamamladığı askerliğinin ardından Beypazarı'nda 13 yıl süresince serbest avukatlık yaptı. Siyasete genç yaşlarda başlayan Mansur Yavaş, 1989-1994 yıllarında Belediye Meclis üyesi, 1994 yılında MHP'den Beypazarı Belediye Başkan adayı oldu fakat seçilemedi.18 Nisan 1999 seçimlerinde MHP'den aday olup % 51 oy oranıyla Beypazarı Belediye Başkanı olan Yavaş, Tarihî Beypazarı Konakları'nın restorasyonu ve binlerce yıllık Beypazarı tarihini koruma çalışmalarıyla "2001 Yılının En İyi Yerel Yöneticisi", Türk Dil Kurumu tarafından Türkçenin korunması nedeniyle verilen onur ödülü, doğa savaşçılarının "Çevre Ödülü" gibi ödülleri aldı.

24 Eylül 2004 tarihinde TÜSİAV tarafından "Yılın Belediye Başkanı" seçildi. 2004 Yerel Seçimler'inde % 55 oy oranı ile yeniden Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş, 29 Mart 2009 tarihinde yapılmış olan yerel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday oldu. Birçok ödül alan ve 3 dönem belediye başkanlığı yapan Yavaş, MHP tarafından tekrar aday gösterilmemesi nedeniyle CHP'ye katılması gündeme geldi. 21 Aralık 2013 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu kararıyla Cumhuriyet Halk Partisi üyeliği kabul edilen Mansur Yavaş, ardından 2014 Yerel Seçimleri'nde Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak seçildi. 2014 Yerel Seçimleri'ni ikincilikle bitiren Mansur Yavaş 31 Mart seçimleri için bir kez daha CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. Mansur Yavaş ile Ankara’da seçim ofisinde bir araya geldik biz sorduk o cevapladı. İşte özeti:

Ankara Kararını Vermiş
 
TAKA: Sayın Başkanım seçim sürecinde artık son düzlüğe girdiniz bu kez tamam mı?
 
MANSUR YAVAŞ: Aday olduğum ilk günden beri büyük bir ilgi görüyorum. Şu anda da sürekli alanlardayız gerek esnafla gerek Ankara’nın bütün ilçelerindeki vatandaşlarla buluşmaya, onları dinlemeye özen gösteriyoruz. Kısacası Ankaralılarla iç içeyiz. Ankaralılar artık değişim istiyor ve hayırlısıyla bana 5 yıl Başkent’i yönetme şansı verecekler.
 
Kaçamazdım Elimi Taşın Altına Koydum
 
TAKA: Ankara’da geçen seçimde olduğu gibi bu seçimde de çekim merkezi oldunuz, millet sizin üzerinizde ittifak yaptı neler söyleyeceksiniz?
 
MANSUR YAVAŞ: Ben iki defa aday olduktan sonra bir daha aday olmayı düşünmüyordum. Ancak ülkenin durumu ortada. AK Parti'nin bile yaptırdığı anketlerde birinci hep ben çıktım. Böyle bir talep gelince ben de vatandaşlarıma olan sorumluluğumla teklifi geri çevirmedim. Zaten sokağa çıktığımız zaman da bu ilgiyi çok net görüyoruz.
 
TAKA: Söylendiği ve yazıldığı gibi anketlerde açık ara önde misiniz?
 
MANSUR YAVAŞ: Biraz önce de dediğim gibi, ben aday olmadan önce yapılan anketlerde bile önde çıktım. Şu anda da en az 10 puan farkla seçimi alacağımıza inanıyoruz.
 


Makam Araçlarını Azaltacağız Ve Lüksü Önleyeceğiz
 
TAKA: Ankara sizin sevdanız eğer Başkan olursanız ilk nereden başlayacaksınız?
 
MANSUR YAVAŞ: Ülkede ekonomik kriz var. Aday olduğumuzda Ankaralı ne istiyor diye anket yaptırmıştık. Orada, sorunlar arasında ulaşım, su, trafik, yeşil alanların azlığı gibi sorunlar çıktı ama öncelik olarak işsizlik ve açlık çıkmıştı. Bizim öncelliğimiz, ekonomiyi kalkındırmak, Ankara'daki işsizliği bitirmek olacak. Onun dışında korumasız bir başkan olacağım. Vatandaşın içinde rahatça gezebilen, onları dinleyen, onlarla iç içe olan bir başkan olacağım. Makam arabalarını azaltacağım, hatta kiralık araç sayısını yok edeceğiz. Araçlardaki çakarların hepsini çıkartacağız.
 
Köylerde Yaşamayı Teşvik Edeceğiz
 


TAKA: Köyde yaşamaya teşvik edeceğiz dediniz bunu açar mısınız?
 
MANSUR YAVAŞ: Ankara'da üretim yapılmıyor, köylü köyünü terk etmek zorunda kaldı. Tanzim satışları yapılmaya başlandı. Gerede’den gelen suyun kullanıma verilmesiyle birlikte Kızılırmak suyu boşa çıkacak. Kızılırmak suyunun boşa çıkmaması için, Gölbaşı-Bala arasında sulu tarım yaptıracağız. Bununla birlikte bütün köylere güneş enerjisi taktıracağız. Böylece elektriğe de para vermeyecekler. Köylerin mahalle olmasından dolayı alınan su paralarını 1-2 kuruş gibi bir fiyata düşüreceğiz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Entegre süt ve et kurumları kuracağız. Hayvancılığı teşvik edeceğiz. Sütleri üreticiden alıp, okullarda çocuklarımıza dağıtacağız. Ankara'ya bu zamana kadar hep yurt dışından veya başka şehirlerden bitkiler geliyordu, buna artık son vereceğiz. Sözleşmeli üretimle Ankara'nın çevre köylerinden alacağız bu bitkileri.
 
Yeni Yaşam Alanları Ve Yatay Mimari
 
TAKA:  Ankara’nın imarı sizi rahatsız ediyor mu, gökdelenler traşlanacak mı?
 


MANSUR YAVAŞ: Ankara'nın şuanda kullanılan yerleşim alanları Ankara'nın sadece yüzde 3'ünü kaplıyor. Geri kalan 97'lik kısım boşta. Biz yatay mimariyi destekliyoruz. Her yerde gökdelenler plazalar var. Bundan rahatsızız tabi ki, ama artık yapılanlar için bir şey yapamayız. Yeni yapılacak olan alanlarda yatay mimariyi destekleyeceğiz.
 
Tam Destek Ve Güçlü İttifak
 
TAKA: İYİ Parti’nin desteğini tam olarak arkanıza alabildiniz mi?
 
MANSUR YAVAŞ: Ben Millet İttifakı'nın adayıyım. O yüzden hem CHP'nin hem de İYİ Parti'nin desteğini tam olarak arkamda görüyorum.
 
Adaylığım Bile Ankara’ya Yaradı
 
TAKA: Suya zam yok açıklaması yaptınız ilgi çekti mi?
 


MANSUR YAVAŞ: Biz aday olduğumuzda ilk söylediğimiz şey, Ankara'nın en pahalı suyu kullandığı olmuştu. Bunu dillendirdik ilk önce yüzde 30 indirim geldi, daha önce de yüzde 17'lik bir indirim yapılmıştı. Böylece suda yüzde 50'ye yakın indirimi daha göreve gelmeden yaptırmış olduk. Buna şimdi proje değil, tarife diyor rakibim. Madem tarife bunu daha önce neden yapmadınız?
 
Siyasette Seviyeyi Koruyacağız
 
TAKA: Kirli siyaset yapmayacağım dediniz, Büyükşehir siyaseti sizi yordu mu?
 
MANSUR YAVAŞ: Ben üçüncü kez adayım. 2009'dan bu yana Ankara'da hep kirli siyaset yapıldı. Şuanda da bu kirli siyaset devam ediyor. Rakibim aday olduktan sonra 'Ben kirli siyaset yapmayacağım' demişti. Eğer temizi buysa, kirlisinden Allah hepimizi korusun. Biz asla ve asla onların seviyesine düşmeyeceğiz, farkımızı göstereceğiz.
 
Trafoya Fil De Girse Kazanacağız
 
TAKA: Seçim sonucuna ilişkin bir endişeniz var mı, kedi trafo gibi…
 
MANSUR YAVAŞ: Geçen seçimde şaibeli bir sonuç çıkmıştı. Bu sefer böyle bir endişemiz yok. Sandıklarda hem CHP'nin, hem İYİ Parti'nin görevlileri var, hem de Mansur Yavaş Gönüllüleri var. Bu kez trafoya kedi değil, fil girse oylara birşey olmayacak.
 
Hizmetkar Olmaya Geliyorum
 
TAKA: Son olarak neler söyleyeceksiniz Sayın Yavaş?
 
MANSUR YAVAŞ: Başkent Ankara adaylığı için şahsımı lâyık gören Millet İttifakı’nın Genel Başkanları Sayın Kılıçdaroğlu’na, Sayın Akşener’e ve parti yöneticilerine teşekkür ederim. Bu güveni, seçimi kazanıp, başarı ile taçlandırmak boynumuzun borcudur. Yolumuz açık olsun. Allah’ın izni, halkımızın takdiriyle Cumhuriyetimizin kalbi Güzel Ankara’ya hizmetkar olmaya talibim. Parti ayrımı yapmaksızın tüm Ankaralılara teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.’