İYİ Parti Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Prof. Dr. Atakan Aksoy, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

ATAKAN AKSOY: ‘Yılda 5 milyar TL kar hedefliyoruz. Bu rahatlıkla mümkündür. Ortaya koyduğumuz projeler emülsiyon üretim teknikleri, bunu açmak istiyorum. Bilen yönetir, bilen kazanır. Biz bunu başarabiliriz. Bu nedenle vatandaşlarımızdan destek istiyorum. Bu 5 yılın sonunda vatandaşlarımızın bizi asla bırakmayacağını düşünüyorum.’

ATAKAN AKSOY: ‘Bu şehir profesyonel yönetilmediği için Trabzon’da bu sorunlar var. Biz bilimi ve tekniği önceleyeceğiz buna uygulamayı da katarak; aklı öne çıkaracağız. Gönül belediyeciliği önemli ama Trabzon’a yetmez. Biz hizmet ederek yeniliği getirerek akıl belediyeciliğinin önünü açmak istiyoruz.’

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na aday oluşundan bu yana saha çalışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Aksoy, mevcut siyasi anlayışı değiştirmek istediğini, vatandaşa güven vermek istediğini belirterek: “Trabzon’da doğan bir kişi olarak vatandaşlarımıza karşı son derece samimiyim. Vatandaşlarımızla frekanslarımız aynı. Çok büyük bir başarıyı hedefliyorum. İnsanlarımıza çalışacağımın şeref sözünü veriyorum. Çalışkanım, cesurum, profesörüm ve Belediyeciliği biliyorum’ ifadelerini kullandı.  İşte Aksoy’un açıklamalarından satırbaşları:
 


Özgeçmişim Belediye İle Özdeşleşiyor
 
TAKA: Özgeçmişinizi herkes merak ediyor, bunları paylaşır mısınız?
 
ATAKAN AKSOY: Ben özgeçmişimle Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nı özdeşleştiriyorum. Çünkü çalışmış olduğum alan; inşaat yüksek mühendisliği ve ulaşım uygulamaları eksenidir. Çimento kireç uygulamaları, altyapı uygulamaları, üstyapı uygulamaları, kaplama dizaynları, temel tabakaların dizaynları, alt temel tabakası dizaynı, altyapının iyileştirilmesi, farklı üstyapı türleri, katkı uygulamaları noktasında gereken deneyler… Bütünüyle inşaat mühendisliğinin tüm alanları;demiryolu projeleri, karayolu projeleri, havaalanı inşaatları, trafik mühendisliği, sinyalizasyon, simülasyon uygulamaları, Avrupa Birliği Proje Uzmanlığı, bölge koordinatörlüğü gibi bu güne kadar çalıştığımız konular büyükşehir belediye başkanlığı ile özdeşleşiyor. Bu uygulamalar aynı zamanda büyükşehri güçlü kılacak uygulamalardır.Trabzon doğumluyum, Trabzon’da yaşadım Trabzon’u biliyorum. Bütün ilçelerini, yaylalarını biliyorum. Ömrüm boyunca Trabzon’da yaşadım. Yomra’yı, Boztepe’yi, Bahçecik’i, Sofrakaya’yı, Çukurçayır’ı, Erdoğdu’yu, Uzungöl’ü, Tonya ve Beşikdüzü’nü, sayamadığım ve birçok yerini biliyorum. Dolayısıyla bu teknik kapasite Trabzon’un bu sorunlarını görebilme noktaları bizi avantajlı kılıyor. Trabzon doğumluyum bunu da özellikle belirtmek istiyorum.

Hizmet İçin Aday Oldum
 
TAKA: Sayın Aksoy Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığına neden aday oldunuz?
 

ATAKAN AKSOY: İnsanların gelecekle ilgili beklentileri vardır benim de beklentilerim içerisinde her zaman siyaset ve politika olmuştur. Ancak ben yapıcı anlamda güven veren, doğru uygulamaları ortaya koyan bir siyasete ve politikaya inanıyorum. Bu doğrultuda gözlemlediğim bir nokta da şudur ki: ortaya koymuş olduğum siyasal anlayış toplum nezdinde kabul görmüş ve doğru bulunmuştur. İnsanlar siyasetçilere güveni kalmamış. Saha çalışmalarımızda vatandaşlarımız bize ‘hep seçim zamanı geliyorsunuz daha sonra gelmiyorsunuz’ şeklinde söylemlerde bulundu. Ben de bu söylem karşısında üniversitede çalışan birisi olduğumu; özellikle vatandaşa hizmet etmek için belediye başkanlığına aday olduğumu, ziyaretlerimizin tek seferlik olmayacağını belirttim. Ben pekala milletvekili adayı da olabilirdim ama olmadım. Kendimi büyükşehir belediyesi başkanlığıyla özdeşleştirdiğimden dolayı yapacağımız işler büyükşehir belediyesinin görev kapsamında olduğu için, Trabzon’a ve Türkiye’ye çok büyük fayda sağlayacak konular çalışma alanımızda diye bu vizyonu büyükşehir belediyesi ile özdeşleştirdim ve aday oldum.
 
Trabzon Bizimle Değişecek
 
TAKA: Çıktığınıız günden itibaren sahada karşılaştığınız sorunlar neler, bunların çözümü var mı?
 

ATAKAN AKSOY: Trabzon’da imar açısından çok büyük sorunlar var. İçme suyu sorunları, trafik sorunları işsizlik sorunları, iş gücü sorunları, tarım ve hayvancılık sorunları var. Trabzon’da yatırım yapan iş adamlarının problemleri de açıkça görülüyor. Trabzon’da güven bunalımı var bu nedenle güvenin yeniden oluşması gerekiyor. Yıllardır Trabzon’u yönetenler liyakat problemlerine neden oldular. Trabzon objektif bir anlayışla yönetilmeli biz bunu yapacağımıza inanıyoruz. Liyakatli kadrolar kurmak istiyoruz. Mevcut kadroyu en iyi şekilde koruyarak buna ek nitelikli istihdam oluşturmak istiyoruz. Bütün sorunları çözebiliriz. Yıllık ortalama 5 milyar lira kar elde edebileceğimiz projelerle; bazalt gübresi projemizle, kazınan kaplamaları yeniden kullanarak, fındık yağı üretim tesisleriyle, emülsiyon projemizle, 5 bin kişiyi istihdam edeceğimiz nitelikli iş gücü alanlarıyla Trabzon’un sorunlarını çözeceğiz. Görev süremizin birinci yılından itibaren Trabzon’da çok ciddi değişim ve dönüşümler yaşanacak.
 
Vatandaşın Desteğini Hissediyoruz
 
TAKA: İYİ Parti ve millet ittifakı olarak Trabzon’un hangi bölgelerinde güçlüsünüz?
 

ATAKAN AKSOY:
Millet İttifakı Trabzon’un tüm bölgelerinde güçlü. Şimdi Trabzon öyle bir hale geldi ki Trabzon’da şehirdi kırsaldı diye bir şey yok. İnsanlarımız her yerde yaşıyor. Telefon kullanıyor, okuyor, basını takip ediyor. Bizim insanlarımız çok derinlemesine düşünüyor. Bizim insanlarımız üretiyor, üretmeye devam etmeye çalışıyor. Ben bu şehirdeki vatandaşların hikayelerine saygı duyuyorum. Bu saygımdan dolayı da kendilerine katkı sunmak üzere belediye başkanlığına aday olduğumu ifade ediyorum. Yenilikçi uygulamalarla zenginleşen bir Trabzon oluşturacağımızı ifade ediyoruz. Bu bağlamda da gerek büyükşehirde gerekse ilçelerdeki adaylarımızla vatandaşımızın desteğini görüyoruz.
 
Geri Dönüşüm İle Kazanılacak Çok Şey Var
 
TAKA: Özellikle geri dönüşüm projeleri ve asfaltla ilgili çalışmalarınız dikkat çekti, bunlar belediyenin geleceği için neden önemli?
 

ATAKAN AKSOY: Her şeyi ihale ile yapan anlayışa son vereceğiz. Atık camları, plastikleri, araba lastiklerini değerlendireceğiz. Örneğin atık camları değerlendirdiğimiz zaman içerisinde bulunan kireçten dolayı asfaltta soyulamyı önleyen katkı malzemesi özelliği göstermekte hem de fiber olarak kullanılmakta. Bunu yapmak da bizim agrega ve mıcır kaynaklarımızı da korumamıza katkı sağlayacak. Kazınan kaplamaları yüzde 60-70 oranlarında geri dönüştürmeye başlayacağız. Bu işten 1. Yılın sonunda 50 milyon TL para kazanmayı hedefliyoruz. Bu şehirde geri dönüşümden kazanılacak çok şey var. Trabzon’daki atık lastikler her gün bir tırla Erzincan’a taşınıyor. Bu lastikler Erzincan’da fabrikada işlendikten sonra 10 numara yağ, nafta, doğalgaz ve elektrik üretiliyor. Bunu yapan makineler de bizim sanayimizdeki tornacı ustalar tarafından üretiliyor. Bunu biz elbette yaparak şehrimizin ekonomisine katkıda bulunabiliriz.
 
Bilen Yönetir Bilen Kazanır
 
TAKA: Belediye yatırımlarından 5 milyar TL kar dediniz 5 yılda mı 1 yılda mı?


ATAKAN AKSOY:
Yılda 5 milyar TL kar hedefliyoruz. Bu rahatlıkla mümkündür. Ortaya koyduğumuz projeler emülsiyon üretim teknikleri, bunu açmak istiyorum. Çok farklı emülsiyon çeşitleri vardır; katyonik emülsiyonlar, anyonik emülsiyonlar… Bu bitüm emülsiyonu olarak adlandırdığımız konu çeşitli sınıfları noktasında yalıtım membranı olarak kullanılmaktadır. Bugün Trabzon’daki bir vatandaşımız bitüm emülsiyonunun bir tenekesine 150 TL ödemektedir. Biz vatandaşımızın bu konuda cebini rahatlatmak için kendimiz üreteceğiz ve bunun ticaretini de yapacağız. Ayrıca bu bitüm emülsiyonunu köylerde yapacağımız konforlu sati kaplama yollarda da kullanacağız. Gübre projemizde üretim, dağıtım ve pazarlama aşamaları da belediyemize para kazandıracak. Kazınan asfaltlarla giderler azaltılacak. Bozulmayan yollar yapacağız. Kaynaklarımızı koruyacağız. Akılcı yöntemlerle sadece bakım çalışması değil aynı zamanda rehabilitasyon da yapacağız. Yol konularında tomografik inceleme yöntemlerini devreye alacağız. Bunun gibi gelir getirecek birçok projemiz var. Biz bu geliri pekala elde edebiliriz. Bilen yönetir, bilen kazanır. Biz bunu başarabiliriz. Bu nedenle vatandaşlarımızdan destek istiyorum. 5 yıl süre istiyorum. Bu 5 yılın sonunda vatandaşlarımızın bizi asla bırakmayacağını düşünüyorum. Trabzon’un evladı olarak en büyük arzum hemşerilerime en büyük hizmeti sunmak. Hemşerilerimizin her zaman emrinde olacağım. Vatandaşımız benden değil ben vatandaşımdan randevu alacağım. Vatandaşımın derdiyle dertleneceğim.
 
Gönül Belediyeciliği Trabzon’a Yetmez
 
TAKA: Diyorsunuz ki gönül belediyeciliği kente yetmez, neden?
 

ATAKAN AKSOY: Üniversitelerle belediyelerin ortaklıkları anlamında en büyük görev belediyelere düşmektedir. Belediyeler uygulama alanlarıdır. Belediyenin AR-GE merkezi olması, çalışan, devamlı üreten nokta olması gerekir. Laboratuvarlarının olması gerekir. Belediyenin üniversitenin önünü açması gerekir. Bugün Trabzon’da üniversite, kent, belediye işbirliğinin ileri noktalara taşınması gerekir. Üniversitede eğitim veren bir kişi olarak büyükşehir belediyesi başkanı adayı olmamın nedeni, uygulamayı çok büyük oranda önemli görüyor olmamdır. Ben belediye başkanı olduğumda ve bu alanları uygulamaya aldığımda üniversite, kent, belediye işbirliğini de oluşturmuş olacağım. Bunun da taahhütünü veriyorum. Bu işbirliği noktasında en önemli aktör belediyedir. Bu şehirde belediye görevini yapamadığı için, profesyonel yönetilmediği için Trabzon’da bu sorunlar var. Biz bilimi ve tekniği önceleyeceğiz buna uygulamayı da katarak; aklı öne çıkaracağız. Gönül belediyeciliği önemli ama Trabzon’a yetmez. Biz hizmet ederek yeniliği getirerek akıl belediyeciliğinin önünü açmak istiyoruz.
 
Trabzon Değişim İstiyor

TAKA: Son olarak Trabzon halkına neler söyleyeceksiniz?

ATAKAN AKSOY: Trabzon değişim istiyor. Ben AK Partili kardeşlerimizin de oyunu istiyorum. Köylerdeki vatandaşlarımız çok mutsuz. Altyapı problemleri hat safhada. Biz elimizdeki projelerle merkezi idarenin elini rahatlatmaya geliyoruz. Üretmeyen belediyeler Türkiye’yi bu duruma getirdi. Trabzon’u bilen, Trabzon’da doğan bir kişi olarak vatandaşlarımıza karşı son derece samimiyim. Vatandaşlarımızla frekanslarımız aynı. Çok büyük bir başarıyı hedefliyorum. İnsanlarımıza çalışacağımın şeref sözünü veriyorum.