Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, TAKA Gazetesindeki sabah kahvaltısında yayın kurulu üyelerinin sorularını cevapladı.
 
Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu. Hizmet aşığı bir isim. 25 mahallesi bulunan ilçesinin tüm mahallelerini karış karış biliyor. Köyler de dahil olmak üzere sorunları yerinde inceliyor ve nokta nokta çalışmaları yapıyor. Turizm ise onun vazgeçilmezleri arasında. İlçesinde AVM’lerden, lüks otellere; Adliye Sarayından Üniversiteye kadar her şey olan Sağıroğlu ile Yomra’yı konuştuk, elbette ki sahildeki 650 dönümlük dolgu alanını:
 
Yomra İnci Gibi Parlıyor
 
TAKA: Sayın Başkan Yomra muhteşem bir gelişim yaşadı. Şimdi de sahilde dolgu planınız var. Bu dolgu planı ile ilgili bilgi verir misiniz?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Yomra dolgusu ile ilgili 13 yıldır çalışmalarımız sürüyor. Bu köklü ve büyük yatırımların arkasında mutlaka siyasi destek olması lazım. Yani dolgu parası bizde tamamen hazır olsa da izinlerini alacaksın, o izinde siyasiden çıkar. Süleyman Beyin Trabzon siyasetine gelmesi benim AK Parti’ye geçmemle beraber çok büyük güç yakaladık. Bu güçle beraber bölgede yaptığımız genel seçim çalışmalarında aşırı derecede çalıştık. 7 Haziran, 1 Kasım arası Yomra’da MHP’nin kaybettiği oy 1534. Biz o sandıkları tespit ettik. 1 Kasım’da partimin verdiği siyasi programa uymadım. İzin aldık oy kaybettiğimiz sandıklar nerede ona baktık. Özdil’de, Kaşüstü’nde. Yani neredeyse oralara gittik, kişilerle birebir görüştük, evlerine kadar gittik. Evlere giderken kişinin de talebi oldu. Şu mahallenin asfaltını döker misin, betonunu döker misin diye. Onları da karşıladık. Biz bunları Yomra için yaptık.
 
Kendimizi İspat Etmek Zorundaydık
 
TAKA: Süleyman beyle yolculuğunuz geçmişe dayanıyor?
 
İBRAHNİM SAĞIROĞLU: Süleyman bey benim eski genel başkanımdır, yol arkadaşımdır. Onun başarılı olması lazım. Başarılı olması için gayret gösterdik.  Ama biz Yomra’da kendimizi ispat etmek zorundaydık. Bunu gerçekleştirdik. Yüzde 73 oy oranı rekor bir oydur. Yomra nüfusuna baktığınız zaman dışarıdan bir nüfus var orada.  Şehrin entelleri, sosyal demokratları hepsi Yomra’da ikamet ediyor. Sahil bandında AK Parti’ye ciddi derece de destek aldık. Normalde orası biraz daha sıkıntılıydı. Yomra’ya bir şeyler yapabilmek için gayret ettik. İstedik, yalvardık sağ olsunlar bizi kırmadı verdiler. Bu işin başlangıç yoluydu. Orada Sayın Süleyman Soylu çok büyük destek verdi. Sayın Adnan Günnar, Muhammet Balta işin arka planında bize destek verdi. Adnan Günnar ile Muhammet Balta arka taraftan(Perde arkasından) bize destek verdiler. Onlar arıyorlar genel müdürleri takip ediyorlar. Geldiğimiz nokta da hem Tarım bakanlığında, hem DLH’da izinlerimizin tamamını aldık. Dolgu planını Yomra Belediye Meclisi’nde kabul ettik. Büyükşehirden öneri talebi alınması lazımdı. Dört aylık bir süre içerisinde de olsa öneri kararını geçen ay itibari ile aldık. Şuan da Çevre ve Şehircilik müdürlüğünde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bir yandan da Ankara’dan olurların tamamının bitmesi için genel müdürlüklerden bir takım belgeler alıyoruz.
 
650 Dönümlük Bir Dolgu
 
TAKA: Sayın Başkanım dolgu sahası Akyazı’dan büyük olacak öyle mi?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Orada ki dolgu alanı yaklaşık 650 dönümlük bir alan. 300 dönümünü Golf’e ayırdık. Golf deyince sosyal medyada haber yayınlanınca vatandaşlarımızın azda olsa bir kısmı golfun ne işi var zenginlerin sporunu buraya getiriyor eleştirilerinde bulundu. Bunlar gayet normal. Ama Golf zengin sporu olmasına rağmen Avrupai bir spordur. Yomra’ya baktığınız zaman üç önemli konuda öne çıkıyor. Arap turizmi, mobilya sektörü, diğeri de yıldızlı oteller. Dolayısıyla bunu alt yapı ile desteklememiz lazım. Biz Yomra Belediyesi olarak diğer hizmetlerimizde zaten öndeyiz. Golfu oraya taşımakla beraber hem Yomra kültürünü hem müşteri potansiyelini hem akrediteyi ciddi derecede artırırız, değiştiririz. Daha öncesinde konuştuğumuzda üniversitenin şehrin geleceğini değiştireceğini söyledik. Bu değişimleri yakaladık. Golf ile beraber çok farklı bir değişim yakalayacağız.

Turizm Konusunda Büyük Yatırımlar Gelecek
 
TAKA: Dolguyu kim yapacak?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Çok daha büyük yatırımlar gelecek oraya. Özellikle turizm konusunda. Marka Otellerden arayanlar var bizi. Yer var mı gelip yatırım yapalım diye. Golftan ziyade orada bir yat limanı düşünüyoruz. Önceliğimiz kruvazör liman. Bunu eğer başarabilirsek konaklama tesisi de o projenin içine giriyor. Konaklama olunca proje daha çok desteklenmiş oluyor. Bu proje Yap İşlet Devret modeli ile beraber hazırlanmıştır. Biz o projeye Yomra Belediyesi olarak para harcamayacağız. Yatırımcı, iş adamları var arayanlar gelenler gidenler var. İhaleye çıkacağız YİD(yap işlet devret) ile beraber birisine teslim edeceğiz. Yomra’nın geleceğini değiştirecek.
 
Yiğidi Öldür Hakkını Ver
 
Bununla birlikte bir sorun daha ortadan kalkacak. Büyükşehir Belediyesi Kaşüstü’nde emsalin yoğun kullanıldığını sürekli söylüyor. Yoğun kullanıldığını bizde kabul ediyoruz. Ama şunu da kabul etmek lazım. Yiğidi öldüreceksiniz hakkını vereceksiniz. Eğer Kaşüstü’nde, Yalıncak’ta, Pelitli’de o kadar esnek davranılmamış olsaydı asla bugün ki aktivite yakalanamazdı. Yani eleştirinin yanında o görev yapan arkadaşlarımızın hakkını da iade etmek lazım. Nedir burada eksik olan? Yeşil alanların park ve bahçelerin eksikliği söz konusudur. Tamam bizim yaptığımız proje de odur. Bunları bununla beraber besleyeceğiz.
 
Kaşüstü’nü Dolgu Alanına Bağlayacağız
 
TAKA: Sayın Sağıroğlu proje ortaya çıktı mı?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Mesela o projede Büyükşehir İmar Daire Başkanı Özgür Aşık’tan bir öneri geldi. Öneri şuydu; biz golfu Kaşüstü limanının tarafındaki bölgeye koyuyorduk. Dedi ki golfu Kalafka deresine yani Yomra merkezden geçen derenin tarafına koyalım. Niye dedim. Dedi ki hemen yanda villaların orada yani derenin geçtiği alanda buraya köprü koyalım bu köprü ile beraber Kaşüstü’nü de buraya bağlayalım. Restoranı, sosyal tesisleri de bölgeye koyalım. Kaşüstü ile Yomra’yı eksik olan bu sosyal alandan beraberce faydalandıralım. Doğru dedik biz de teşekkür ettik. Projede bu değişikliği yaptık. Nihai olması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na biz öneri planımızı biz hazırladık sunuyoruz. Çevre ve Şehircik Bakanlığımız da kalıcı nihai planını yapmış olacağız. Onu da önümüzde ki hafta sayın bakanımızdan randevu alacağım. Bakanımızla da konuşacağım, onların verecek oldukları direktifler, nihai kararlar doğrultursunda projeyi yapıp hayata geçireceğiz. 
 
Yatırım Bir An Önce Meydana Çıkacak
 
TAKA: Dolgu projenizle ile ilgili hedef nedir, süre olarak ne zaman biter?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Bu proje düşünüldüğü kadar uzun sürmez. 3 ya da 4 yılda projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Dolgu ile ilgili Trabzon’da Büyükşehir ile beraber dolgu alanları ile ilgili sıkıntımız zaman zaman basına taşınıyor. Şuan da Gülcemal projesinde 50 lira karşılığında döküm yapılıyor. Biz 30 lira diyeceğiz. Değirmendere’den öteye bütün dökümleri oraya yönlendireceğiz. Hem bir yandan sürümle beraber para kazanacağız. Hem de yapacak olduğumuz yatırım bir an önce meydana çıkacak. Onun için o kadar uzun boylu bir iş değil. Zaten Trabzon’da var olan inşaat hamlesi özellikle doğu bölgesinde var. Bizim kentsel dönüşümümüz var. Eski Oymalı Caddesinde şimdi yıkıma başlayacağız. Pelitli var dökmeye yer yok. Yalıncak, Kaşüstü, Yomra Merkezde, Arsin’de dünya kadar inşaat alanları var herkes döküm yapmak için yer arıyor. Fiyatı aşağıya çekersin hızlı bir şekilde doldurur çıkarsın. Zor bir iş değil.
 
Önümüzdeki Hafta Dalçık Başlıyor
 
TAKA: Kaşüstü’ndeki kavşakta çok tartışılan Dal-Çık projesi ne durumda?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Dal-Çık projesi bitti. Dal-Çık’ta sondaj çalışmalarını da yaptık, bitti. Zaman kaybı olmaması için sağ olsun karayolları, planı revize etmek sureti ile ihaleyi alan aynı firmaya teslim etti. Yeniden bir ihale yapılamayacak mevcut firma devam edecek. Sanırım önümüzdeki haftadan itibaren de çalışmalara başlanacak. Kavşağı biraz daha geriye çekiyoruz. Ortahisar ile bizim sınırımızdan başlıyor ileriye doğru çıkıyor. Çokta güzel bir proje. Dört ya da beş aylık bir süre içerinde biter. Bu normal dalçık olsa iki buçuk ayda tamamlardık bunu. Fakat burada bir dere olayı da var. Özel deplase edilmesi lazım, birinci deplase tabandan, ikinci deplase ikinci kattan verilmek suretiyle çözüldü bu sorun. Bu dalçık projesi özel bir proje. Normal de eskisi dörtte bir fiyatına çıkması lazımken bu üç kat daha fazlasına mal oluyor.
 
Yomra’da Stabilize Yol Bulamayacaksınız
 
TAKA: İlçeler arasında en dikkat çeken özelliğiniz altyapıya önem vermeniz. İlçe yollarının asfalt konusunda çalışmalar nasıl gidiyor?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: 25 Mahallemiz var, biz çok iddialı ve başarılıyız. Yanbolu vadisinden alın Ortahisar’ın Coşara’ya kadar çıkın bizde asfaltlanmamış betonlaşmamış yerimiz yoktur. Şuan itibariyle üç tane mahallemde çok az eksiklerim kaldı. İki hafta önce muhtarlarla yapmış olduğum toplantı da bütün taleplerini aldım. Ekonomik hazırlıklarını yaptım. Protokol hazırlıyorum. Önümüzdeki yıl sezon başladığında ara arterler de kullanılan yollar itibariyle stabilize yol Yomra’da bulamayacaksınız. Hiç belediye ile hiçbir arkadaşım ile de yarışmıyorum. Allah bize imkan vermiştir. İmkânlarımızı kullanmak suretiyle bu imkanı yakaladık. Mesela Yomra’ya geldiğinizde muhtarlarla olan toplantıya katılan STK’lar ile olan toplantıya katılan AK Parti’de her ay sık, sık ilçe danışma toplantıları yapılır, gelen arkadaşlar katılır, konuşmacılar konuşmalarını yapar ondan sonra sorular sorulur ama soru ve sorun yoktur. Bizim halkımızın düşündüğünü biz zaten hayata geçiriyoruz. Benim avantajım ben 25 mahallenin 25’ini noktaları ile bilirim. İnsanları isimleri ile beraber tanırım. Yani bir vatandaşımız gelip benden bir talepte bulunuyorsa ben o mahallede ne eksiklik var ben oranın projesini ona çizerim. Sahayı bilirim oradan gelecek olan sorunları da bilirim. Sorunları da hayata geçiririz. Bu konuda iddialıyız.
 
Sheraton 2 Yılda Biter
 
TAKA: Dünya Ticaret Merkezi’nin yerine yapılacak olan Sheraton Otel’le ilgili gelişmeler nedir?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Önceki gün Dünya Ticaret Merkezi ile ilgili ortaklarımızla toplantı yaptık. Projenin nihai kararını vermiştik. Ruhsat vereceğiz. Onlar üç yıllık bir süre içerinde bitirmeyi hedefliyorlar ama ekonomik olarak güçlüler, iki yılda bitirirleri. Sheraton Otel Yomra’ya ayrı bir hava verecektir. Estetik, sağlık, spor kompleksine kadar içinde olan bir proje. Dünyanın başka yerlerinde bu tip yatırımlar yapmışlar. Güzel bir proje.  Ayrıca fuar alanı ve kongre merkezi olacak. Karadeniz Bölgesinde olmayan Dünya Ticaret Merkezi’nin de olmazsa olması ihalede isteği olan istekti bu. Bütün firmalar kurumlar toplantılarını Antalya, Ankara, İstanbul oralarda yapıyorlardı. Niye bölgemizde Kongre merkezi yoktu. Bu yatırımla beraber kongreler Trabzon’da olacak. İşte bunlarda Yomra’ya ayrıca canlılık getirecek. Sheraton Otel ismen de bizim için çok önemli, yatırımcı da bizim için çok önemli. Yabancı, güçlü bir yatırımcı. Bizde elimizden geleni yardımı yakınlığı kendilerine gösteriyoruz.
 
O Proje Bittiğinde Benden Özür Dileyecekler
 
TAKA: Modern bir kent oluşuyor.  İlçede insanların rahatlıkla yürüyebilecekleri geniş kaldırımlar, alanlar var mı?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Mesela karayolu üzerinde eskiden beri uygulanan imar planı bitişik nizam uygulamasıdır. Bugün değil geçmişten beri böyle. Bu ne demektir, ne kadar arsan varsa tamamını kullanacaksın. Otoparkını yolda göstereceksin belediyeye bedelini ödeyeceksin. Bu bir imar uygulamasının yanlışlığı. Bitişik nizam uygulaması olmaz. Biz yapmış olduğumuz imar uygulaması ile beraber bu imarları ortadan kaldırıyoruz. İmarı toplulaştırmaya çalışıyoruz. Zaman zaman Büyükşehir ile ters görüşlerimiz çıkıyor. Kanun açık. 3194 sayılı İmar konunu diyor ki alanı yatay da kullanabilirsin dikey de kullanabilirsin. Benim amacım dikine kullanmak. Bunda ki amacım daha fazla park, bahçe yeşil alan oluşturmak.
 
Yeşilalanları Koruyacağız
 
Mesela en çok eleştirilen Yomra’ya girerken sol tarafta yüksek katlı bloklardan bahsediyoruz. Buradaki alan 60 dönüm. Kullanılan alan 22-23 dönüm. Geriye kalan alanın tamamı park bahçe, yeşil alan. Otopark yönetmeliğinde diyor ki iki konuta bir otopark göstermek mecburiyetindesin. Alana baktığın zaman yatırımcı bir değil iki tane otopark gösterebilir. Buna rağmen biz belediye yönetimi olarak bunu kabul etmiyoruz bunları altına kapalı otopark konulacak dedik. Yatırımcı yeşil alanları koruyacağız dedi. Otopark koymakta az bir yatırım değil. İlgili yatırımcı bunu kurdu.
 
Dubai’yi Hiç Görmediniz Mi?
 
Şimdi dönelim işin diğer tarafına. Sürekli Dubai’ye gidiyoruz. Dubai’den de bize ciddi derece de yatırımcı ve turist geliyor. Dubai’yi gidenler hiç görmedi mi? 145 katlı bir yere gittik. Şimdi oradan gelenlere biz 4 katlı 5 katlı binalarımı göstereceğiz. Özel bir imar uygulamak zorundayız. Bunlar kanunda da var, özel estetiğe uygun. Ben özellikle söylüyorum eleştirdikleri proje için söylüyorum o proje bittiğinde hepsi benden özür dileyecek. Yomra’nın Avrupai vizyon projesi olacak. Onun çevre düzenlemesi bittiğinde hep beraber oraya bakacağız. Bu böyle değil. Kanunları iyi okuyup iyi anlayıp iyi uygulamamız lazım. Her zaman açıkça ifade ediyorum basın toplantılarında anlatıyorum. 3194 sayılı imar kanunu dikine de kullanabilirsin enine de kullanabilirsin. Ondan sonra toplulaştırma, Lejantın geçici 7. maddesi diyor ki tabandan daraltmak suretiyle yukarıya doğru verebilirsin. Bizde gelen talepler için diyoruz ki sizin arsanız 300 metre kare, toplanın 2 dönümü dönün. Ama 5 dönüm olur buda bizim tercihimiz. Orada yaptığımız ortaya koyduğumuz imar düzenlemelerle inşaatlarımız şehre ayrı görüntü ve güzellik versin. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor.
 
Eksiğimiz Varsa Çıkar Vatandaştan Özür Dileriz
 
TAKA: Yanlışınızı kabul edermisiniz?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Bundan sonra da daha güzel olur. Niye bu güne kadar tam teknik personel olarak bilgi birikimi olarak tam değildik. Biz öyle her şeyi biliriz diye iddia etmeyiz. Eksikliğimiz olduğumuz zaman hiç alınmayız darılmayız vatandaştan özür dileriz, bir eksiklik oldu diye. Bu üç dönemde edindiğimiz tecrübe ile beraber imardaki bütün arkadaşlarımı sıfır kilometre aldım, yetiştirdim. Ama çok iyi ekip yetiştirdim. Bundan sonra daha iyisini yaparız. Tabi ki Büyükşehir’in koordinasyonu ile beraber de daha iyi yerlere taşırız. Büyükşehir ile beraber olması gereken neydi? Keyfi imar uygulamaları, hatıra imar uygulamaları ortadan kalkmıştır. Gelene izah ediyoruz. Ama ben Yomra’da imar çarpıklaşmasını asla kabul etmem.
 
Süleyman Beyin Hayatı Mücadeleyle Geçti
 
TAKA: Sayın Süleyman Soylu inanılmaz bir sorumluluğun altına girdi. ‘Biz terörle mücadele etmiyoruz terörü tasfiye ediyoruz’ diyor. Bugüne kadar kimsenin cesaret edemediği PKK’ya destek veren belediyelere kayyum atadı. Sayın Soylu ile ilgili bir değerlendirmenizi alabilir miyiz?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Sayın Süleyman Soylu benim geçmişte genel başkanlığımı yapmış beraber siyaset yaptığımız bir arkadaşımızdır. Bilgi birikimi olarak çok fazla dolu bir insan. Hayatı hep siyaset üzerine okuma ile araştırma ile mücadele ile geçmiştir. Bizden çok daha farklı bir ortamda yetişmiş ama kendisini siyaset yapmaya ama bir yandan da okuyup araştırma, değiştirmeye, geliştirmeye adamış bir isim. Demokrat Parti genel başkanlığında zaten o günden basın onu yakalamıştı. Kendini ortaya koymuştu gösteriyordu.
 
Tavan İle Taban Bağlantısını Müthiş Kuruyor
 
Müthiş bir hitabeti olan, ciddiliğini çok iyi konuşturabilen, taban ile tavan arasında her iki bağlantıyı da çok iyi kurabilen bir arkadaşımız ama hepsinden önemlisi asla ve asla onda korku denen bir şey yoktur. Çok çalışır, çok az uyur, çok az istirahat eder. Kendine zaman ayırmayan birisidir. Siz de Trabzon’a geldikten sonra tanıdınız, şahit oldunuz.
 
Bölgenin Sorunları Aklından Çıkmaz
 
Tüm bunlarla beraber uğraşırken bölgenin sorunları hiçbir zaman aklından çıkmaz. Bazen akşamın bir saatinde TOKİ Başkanının yanına ya da DLH’a gider. Oradan telefon ediyor. Bir ay önce bir tane sorun vermişiz kendisine. O oradan arıyor sizin bir sorununuz vardı neydi diyor. Biz bir sorunumuzu hatırlamakta sorun çekerken o beyninde tutmuş oraya gitmiş, gittiğinde o yatırımın harekete geçmesi için mücadele ediyor. Trabzon’un sorunlarını da bu kadar yakından tanıyan bilen ve uğraş veren birisidir.
 
O Korkmadan Kayyumları Atadı Üstüne Gitti
 
Süleyman bey ne işten ne hizmetten, baskıdan zulümden yorulmaz. HDP’li belediyelere kayyum atanacak diye söylendiği gün de bir tedirginlik olmaya başlamıştı. İşte kayyumlar atandıktan sonra ortamlar gerilir, şu olur bu olur diye.  Karadenizli, Trabzon evladı Kayyumları atadı üstlerine de gitti. Böyle bir şey olur mu, belediyenin parasını devletten alıyor Devlete belediye başkanlığı yapıyoruz. Devlet adına hizmet etmek için vatandaş bizi oraya seçiyor. Biz gelen parayı dağa aktarıyoruz. Belediye ekipmanlarımız ile beraber devletimizin aleyhine kanallar açıp bomba gömüp oraya evlatlarımızı şehit ediyoruz kimse bize müdahale etmeyecek! Benim küçücük bir hatam olduğunda İçişleri Bakanı müfettiş gönderecek beni sorgulayacak, yargılama iznini verecek gidip mahkemede yargılanacağım. Adam gidip devletin aleyhine bölücülük yapacak devlete kurşun sıkacak, bomba patlatacak bunlara da müdahale etmeyeceğiz böyle bir şey yok. Çokta geç kalınmış bir şey, onun için Süleyman Bey çok azimli karalı, bilgi birikimi olan donanımlı, fevkalade bir insandır. Allahın izni ile tasfiyeyi yaptı yapıyor, yapmaya da devam eder. 
 
Geri Dönüş Yok. Türkiye Bu İşten Temizlenecek
 
Yakın zaman da Güney Doğu’ya baktığımız zaman merkezler tamamen arınmış ve temizlenmiş dağdaki kış hazırlıklarına karşılık onlarla mücadele ediyoruz. Kışın oralarda bölgeyi çok iyi bildikleri için yapılanma yapıp da şehir merkezlerine sızmaya çalışmasın hainler diye oralarda dağlarda kökünü kurutuyoruz. Bu mücadeleler yapılırken de bir yandan içimiz sızlayarak az da olsa evlatlarımızı şehit veriyoruz. Şehit vermek zorunda kalıyoruz ama bu mücadelenin sonunda kazanan Türkiye olacaktır. O şehitlerimizin rahmetinden bizde faydalanacağımız inancındayız. En önemli noktası burasıdır. Onun için toplumumuz, kamuoyumuz şehitlerimizin yakınları hepside mücadeleye destek veriyor. Bu mücadeleden geriye dönüş olması da söz konusu değildir. Türkiye bu işten temizlenecek.
 
Belediye Binamız Yomra’ya Yakışmıyordu
 
TAKA: Belediye binası Kaşüstü’ne taşındı. Belediye binanızın yenilenmesi nasıl gidiyor?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Kaşüstü Belediye binamız daha önce yapılmıştı. Çokta güzel bir bina oraya taşındık zaten daha önce orada ek hizmet binası olarak hizmet veriyorduk. Yomra belediye binamız da bizden önce görev yapan arkadaşlarımız ağabeylerimiz zamanında yapılmıştı. Yaklaşık 30 yıl oldu. Dolayısıyla ömrünü tamamlama aşamasına geldi. Yomra ilçemiz Trabzon’un en fazla göç alan değişen, gelişen bir ilçesi olduğu için marka şehir yapma yolunda zaman zaman diyoruz ya eğitim de sağlıkta, sporda, siyasette Yomra marka şehir olmada Yomra emin adımlarla devam ediyor gidiyor. Bu manada belediye binamız artık oraya yakışmıyordu.
 
Bütçeye Dokunmadan Sponsorlara Yaptırıyoruz
 
Öte yandan da engelli vatandaşlarımız için erişebilirlik bina eski olduğu için söz konusu değildi. Asansöründen rampasına kadar inşallah bunların projelerini hazırladık ve Yomra Belediyesi bütçesine hiç dokunmadı. Tamamen sponsor inşaatçılarımız ile beraber oranın dış cephe, kaplama, giydirme, bütün tadilatını hazırlayıp kendi yerimizi döneceğiz. Şimdi bütçeden bir harcama yapsak bir vatandaşımız da yolla ilgili bir talep gelse imkanımız yok dediğimiz zaman adama sorarlar ki bu binayı böyle camla donatana kadar Yomra’nın diğer hizmetlerini yapacaktınız. Onun için vatandaşımız müsterih olsun biz orada belediye bütçesinden tek kuruş harcamadan yaptık. Eski binayı duvarları ile beraber tamamen yıktık.
 
Kent Meydanı Yapıyoruz
 
TAKA: Son olarak aktarmak sitediğiniz bir konu veya proje var mı Başkanım?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Yomra Belediyesinin hemen karşısında olan alan kaymakamlık dahil kent meydanı projesi ortaya koyduk. Kent meydanından kastımız hakikaten Yomra şuan da 18 ilçemizde en fazla gelişen büyüyen bir ilçe. Bizim kent meydanına ihtiyacımız var. Orada kamulaştırma kararı aldık. Kaymakamlık dahil bizim araç parkının olduğu yeri kamulaştırıyoruz. Kamulaştırdıktan sonra bir belediye sarayı, ve kaymakamlık yapıyoruz. Kaymakamlığı bu sene ki programa koyduk. Geçen hafta ki Ankara ziyaretim de gece bakanlığa geldiğinde hükümet konaklarının yapımlarında bende bir tane istiyorum dedim Sayın Bakanım sağ olsun verdi. Şuan da Trabzon valiliğine yazısı geldi. Proje ihalesini yapıyorlardı. Onun için imar yazılarını aldılar bizden.
 
Tüp Geçitle Bağlayacağız
 
Şuanda sahil de araç parkının olduğu yerde dere tarafına belediye sarayı yanına hükümet binası tüp geçitle birbirine bağlıyoruz. Vatandaş işlemlerini daha kolay yürütecek. Belediye, kaymakamlık, Polis hepsi içi içe olacak.  Yaklaşık 30 dönümlük bir alan… Alanı komple yıkıyoruz alanın altına komple otopark koyuyoruz. Yomra’nın en önemli sorunu otoparktır. Ama bu hemen çözeceğim demekle çözülecek bir olay değil. Kaymakamlık ve Belediye Binasının altına da otopark yapıyoruz. Belediye sarayının altına eksi bir, iki kültür merkezi bir de düğün salonu koyuyoruz. Alanın üstünü komple şehir bulvarı yapıyoruz. Kenarlarına da bir iki tane çay bahçesi yapıyoruz halkın oturacağız. Panayır yapılacak, miting yapılacak, siyasi partiler gelecek orası komple düzenlenip milletin hizmetine sunacağız. Kamulaştırmasına başladık. Önümüzde ki hafta 15 milyon alıp geleceğim bedel ödemeye başlayacağız anlaştıklarımız ile beraber. Ama bunun çalışmaları beş altı yıl sürer.
 
HAKAN ŞENER