3600 Ek Gösterge:

Yaklaşık 5.3 milyon kamu çalışanını ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi, memurların unvanlarına, görevlerine, sorumluluklarına ve hizmet sürelerine göre maaş hesaplamalarında önemli bir rol oynayacak. Bu düzenleme ile 3600 ek gösterge, daha önce polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine verilen bir hak olarak genişletilerek, 1. kademeye gelen tüm memurları kapsayacak.

Kademeli Emeklilik:

EYT düzenlemesiyle erken emekli olanlar ardından kademeli emeklilik ve EYT kısmi emeklilik beklentisi içine girdi. Yasalaşması halinde, 1999 ile 2008 yılları arasında çalışmaya başlayanlar kademeli emeklilikten yararlanabilecekler. Kademeli emeklilik, prim günü ve yaş şartını karşılayan çalışanların erken emekli olmalarına olanak tanıyacak.

İYİ Partili Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, yaşanan gelişmelerle alakalı durum değerlendirmesi yaptı, istifa etti İYİ Partili Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, yaşanan gelişmelerle alakalı durum değerlendirmesi yaptı, istifa etti

Taşeron İşçilere Kadro:

90 bin taşeron işçisine kadro düzenlemesi yıllardır bekleniyordu. Torba yasa görüşmeleri nedeniyle bu konu yeniden gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, öncelikli olarak memur ve emekli maaşı artışlarını ele aldıktan sonra taşeron işçilere kadro düzenlemesi bekleniyor. Bu düzenleme, taşeron işçilerin kamu kurumlarında kadroya geçişlerini sağlayacak.

SSK Bağ-Kur Prim Eşitlemesi:

Küçük esnafın prim ödeme gün sayısı düşürülecek ve SSK'lilarla Bağ-Kur'luların prim koşulları eşitlenecek. Bu düzenlemeyle Bağ-Kur'luların prim şartı 9 bin günden 7 bin 200 güne indirilerek bin 800 gün kazanan Bağ-Kur'lular, daha az prim ödeyebilecekler.

Ev Hanımlarına Emeklilik:

Düzenlemeye göre ev hanımlarına yönelik 3'te 1 prim desteği kapsamında çalışmalar başlatılarak, isteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kurulacak ve ev hanımları emeklilik hakkına kavuşacak. Ayrıca, ev hanımlarının prim ödemelerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.

Bu düzenlemeler, torba yasada yer alan ve Türkiye'nin ekonomik ve çalışma hayatını etkileyecek önemli meseleler arasında bulunuyor. Yasalaşmaları halinde birçok vatandaşı doğrudan etkileyecekler ve çalışma hayatında önemli değişikliklere yol açacaklar.
TAKA/AYŞEN KARABİNA 

Editör: Ayşe Sancak