Uzay turizmi şirketi Virgin Galactic, rutin bir inceleme sırasında uzay araçlarından bir parçanın düştüğünün ortaya çıkması üzerine tüm uçuşlarını iptal etmek zorunda kaldı. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, uzay aracı "VMS Eve"den bir hizalama piminin uçuş sırasında "istemeden koptuğu" belirtildi.

Bu parça, uzay aracı "VMS Unity"nin yolculuk sırasında "VMS Eve" ile aynı hizada kalmasını sağlamak için kritik bir rol oynuyordu. Virgin Galactic, olayın meydana geldiği "Galactic 06" adlı uçuşun güvenliğinin etkilenmediğini vurguluyor.

Otomobil Satın Alımında Nisan Kampanyaları Başladı: İşte Fiyatlar ve Kredi İmkanları Otomobil Satın Alımında Nisan Kampanyaları Başladı: İşte Fiyatlar ve Kredi İmkanları

Ancak ABD uçuş düzenleyicisi FAA, kaza soruşturması tamamlanana kadar şirketin başka ticari uçuşlar düzenlemesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Virgin Galactic, FAA'ya parçanın düştüğü bilgisini 31 Ocak'ta ilettiğini belirtti.

Şirket, sökülen hizalama piminin "araçları yerde eşleştirirken uzay aracının ana gemiye hizalanmasına yardımcı olduğunu" ifade ediyor ve pimin uzay aracı ana gemiden ayrıldıktan sonra düştüğünü açıklıyor. Ancak şirket, parçanın düşmesinin uçuş güvenliğini etkilemediğini iddia ediyor.

Virgin Galactic, daha önce FAA tarafından rotasından sapan bir test uçuşu nedeniyle 2021 yılında uçuşları durdurulmuştu. Şirket, şu anda FAA ile birlikte bu son olayı incelediğini ve FAA'nın onayını almadan uçuşlara dönülmeyeceğini belirtti.

TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Ayşe Sancak