ALMANYA’DA ALINAN ANTRENÖRLÜK BELGESİ

19 yaşında kaleci antrenörlüğüne başladığını ifade eden Yalçın İnan, “Almanya’da Alman Futbol Federasyonu’nun yapmış olduğu ilk kaleci antrenörlük kursuna gittim. Alparslan Çağlar arkadaşımızın vasıtasıyla katılmış olduğum kursu başarıyla tamamlayıp kaleci antrenörlük belgesine sahip oldum. Kendisine teşekkür ediyorum. Türkiye’de de artık kaleci antrenörlüğü sıfatı ile çalışmaya başladık. En küçük yaş grubundan Trabzonspor’un A Takımına kadar bütün yaş kategorilerinde çalışma fırsatı yakaladım. Kaleci antrenörlerinin önünü açmak veya antrenörlerin üzerine yatırım yapmak kimsenin aklına gelmemiştir. 

Whatsapp Image 2024 02 12 At 13.19.04

KALECİ EĞİTİM DEPARTMANI KURDUK

Bu konuda geçmişte destek göremedim. Biz bunun böyle olmasından rahatsız olduğumuzdan dolayı kaleci yetiştirirken aynı zamanda kaleci antrenörü de yetiştirelim dedik. Altıngençler Futbol Okulu olarak kaleci eğitim departmanımızı kurduk. Bu departmanda hem futbol okulumuzun kalecilerine hem de özel hizmet almak isteyen her yaşta kaleciye hizmet veriyoruz. Bu departmanı hem kalecilerimizi hem de antrenörlerimizi yetiştirmek için fırsat olarak görüyoruz. Antrenörlerimizi kendi kopyamızı oluşturalım mantığıyla yetiştirmiyoruz. Bir su kabını düşünün, su kabı yarıya kadar dolu. Biz şu şu olacaksın diye bir yol göstermiyoruz. İçinde su oynaktır ama anayasa bellidir. Kalıbımız bellidir. Bu şekilde eğitip Trabzon futboluna kazandırmaya çalışıyoruz. Bazen ‘Öğrenmenin en iyi yöntemi anlatmaktır’ sözünden yola çıkarak genç yaştaki kalecilerimize antrenörlük yaptırıyoruz” dedi. 

Whatsapp Image 2024 02 12 At 13.19.04 (1)

KALECİ YETİŞTİRMEK ÇOK BÜYÜK SORUMLULUK İSTİYOR

Trabzonspor'un İstanbulspor Maçı: Taraftarsız Büyük Mücadele Ligdeki Son Dört Haftada Her Puanın Önemi Trabzonspor'un İstanbulspor Maçı: Taraftarsız Büyük Mücadele Ligdeki Son Dört Haftada Her Puanın Önemi

Kaleci ve kaleci antrenörlüğünün farklarından bahseden İnan, “Kalecilik ve kaleci antrenörlüğü birbirinden çok farklı kabiliyetler gerektiriyor. Ancak bir kaleci futbolu bırakıyor ve kendini tartmadan futbol antrenörlüğüne başlıyor. Aslında ikisi de birbirinden çok farklı psikolojilere, maddi kazanca ya da tanınırlığa sahiptir. Mesela kalecisiniz ve medyatiksiniz, çok fazla kazanıyorsunuz, yönetimin gözünde çok daha değerlisiniz. Kaleci antrenörü oldunuz bir kere kazancınız ve medyatikliğiniz düştü. Karşınızda bir kaleci var ve onu eğiterek ona yetmek durumundasınız. Bir kaleci, kaleci antrenörlüğüne başlamadan önce eski medyatikliğinin, tanınırlığının ve kazancının olmayacağını bilmeli. Daha az kazanacağının ve artık daha fazla çalışmak durumunda olduğunun da farkına varmalı. Bu şartlarda modern futbola uygun kaleci yetiştirmek durumundadır. Bunun üstesinden gelecek olgunluk ve kabiliyete sahip değilse kaleci antrenörlüğüne başlamamalı. Futbolun en önemli yeri olan kalemizi teslim edecek olduğumuz kişiyi yetiştirmek çok büyük sorumluluk istiyor” dedi. 

KALECİ AYNI ZAMANDA BİR STOPER, SAĞ BEK VE ÖN LİBERO OLMALI

Günümüz futbolundan kaleci antrenörlüğünün neden önemli olduğunu anlatan İnan, “Modern futbolda geçmişte ki kurallarla oynanmayan, çok daha hızlı oynanan, çok daha kriz anı olan, özellikle kaleciler için oyunun hızlanması adına çok daha fazla kurallarla zorlaştırılan bir pozisyon gerçeği günümüz futbolunda aşikar. Kaleci antrenörü olarak kalecilerimizi sırtında 1 ya da 12 değil bütün numaraların sorumluluğuna ve kabiliyetine sahip futbolcular olarak yetiştirmek zorundayız. Kaleci aynı zamanda bir stoper, sağ bek, ön libero, forvet gibi pozisyonları da oynayabilecek bir oyuncu olmak durumunda. Kaleciyi yetiştirirken de bir kaleci antrenörü olarak sen de farklı olmak durumundasın. Herkesin yaptığını yapıp da, kopyala yapıştır mantığıyla antrenmanlar gerçekleştirip karşı tarafı yetiştirmeye çalışınca otomatikman karşında da herkesin bildiği beklediği ve gördüğü kaleciler olur. Kendi eğitim mantığımızla birlikte kalecilerimizi yetiştiriyoruz. Teknik öğretim metodumuz var. Kodlama, ritimle beraber oynayarak akışkan hale ve daha sonra da otomatik hale getirmek gibi kendi tarzımız var. Bu sayede çok hızlı gelişim sağlıyoruz. Eğer bunlara uyum sağlayacak bir psikolojimiz, alt yapımız yoksa yine bu mesleği düşünmemiz lazım. Çünkü çok ciddi bir mevkii çalıştırıyoruz. Şu anda geriden oyun kuran takımların en önemli mevkii kalecileridir. Daha önce topla çok az buluşan kaleci artık oyunun bir parçası. Kendi döneminde Barcelona’ya transfer olan Rüştü Reçber’in belki de orada oynayamamasının sebebi ayaklarıdır. Çok ciddi bir tespittir” diye konuştu.  

Whatsapp Image 2024 02 12 At 13.19.05

MATERYAL KULLANIMININ ÖNEMİ

Kaleci ve kaleci antrenörü arasındaki ilişkinin en temel yapı taşlarından birinin güven olduğunu dile getiren İnan, “Bir antrenmana çıktınız diyelim isterseniz milli takım kalecisiyle çalışın isterseniz en dipteki takımın kalecisiyle çalışın. İlk 10-15 dakikada sende ona verecek bir bilgi var mı yok mu onu hemen keşfeder. Keşfettikten sonra da senden güven ister. Senin bilgine, adaletine, anlatımına güvenmek ister. Antrenörlükte güven konusu en başlı başına konulardan bir tanesidir” cümlelerine yer verdi. Kaleci antrenörlüğünde materyal kullanımının önemini aktaran İnan, “Nasıl bir pilot yetiştirilirken simülatör yardımıyla, uçuş anında yaşayacak olduğu bütün olumsuz durumlar yaşatılıyorsa biz de kaleci yetiştirmek istiyorsak karşılaşacağı bütün pozisyonları ona yaşatmamız lazım. Pozisyon içerisinde topun alabileceği her türlü hız ve yön değiştirdiği hallerine cevap verecek pozisyonları çalıştırmamız lazım. Materyal kullanımı bu konuda çok önem taşıyor ve kaliteyi arttırıyor. Futbol topunun, kramponun kalitesi arttı. Değişik stiller ortaya çıktı. Bunlara cevap vermemiz gerekiyor. Materyal olmadan bir antrenman düşünemiyorum. Futbol açık beceri gerektiren bir spor. En büyük imkânımız, imkansızlarımızdır. Bu beni üretmeye iter. Bahane üretmemeliyiz. Trabzonspor’da kaleci antrenörlüğü yaparken kendi materyallerimi kullandım” dedi.  

BAŞIMIZIN POZİSYONU BİZİM HAREKETİ DOĞRU YA DA YANLIŞ YAPTIĞIMIZI GÖSTERİR

Son olarak kaleci antrenörlüğünde hata analizlerinin neden önemli olduğu konusuna değinen İnan, “Bir teknik öğretirken kodlamalı bir sistem yapıyoruz. Bu kodlama sistemde her tekniği dört parçaya bölüyoruz. Her parçanın somut olarak görev tanımı belirleniyor. Her numaranın görev tanımı bellidir ve kalecimiz bunu bilir. Sonra sıralanmış olan bu görevlerin ritmi ile teknik daha akıcı hale getirilir. Sonrasında da materyaller kullanılarak zorlaştırılan pozisyonlarla müsabaka ortamı yaratılıyor. Bunları yaparken de vücudumuzun şeklinin bizim doğru veya yanlış yaptığımızı etkilediğini önemsiyoruz. Bunun içinde de en önemlisi kafadır. Başımızın pozisyonu bizim hareketi doğru ya da yanlış yaptığımızı gösterir. Bunu tespit ederken de fotoğraflama ve videolama yönetimiyle birlikte kalecimize o pozisyonu izlettiriyoruz. 1 numarada hatan var derken kaleci 1 numarayı biliyor ve ona göre 1 numarayı düzeltmeye çalışıyor. Başının pozisyonu aslında senin hangi noktaya gideceğini de gösterir” cümlelerine yer verdi.
TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Doğukan ÖZKURT