AYM'nin aldığı kararla ikinci el araç satışlarında zorunlu trafik sigortası süresi olan 15 gün uygulaması iptal edildi. Bundan sonra araç alan kişilerin hemen sigorta yaptırması gerekecek. Bu değişiklikle birlikte trafik sigortası primlerinde ne gibi farklılıklar olacak? En düşük ve en yüksek trafik sigortası prim farkı ne kadar?

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ve Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, konuyla ilgili açıklamalarda bulundular.

Milli Savunma Bakanlığı, PKK Teröristlerine Karşı Başarılı Operasyon Milli Savunma Bakanlığı, PKK Teröristlerine Karşı Başarılı Operasyon

İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel'in açıklamalarına göre, AYM'nin kararıyla 15 günlük süre iptal edilerek, araç satışı sonrasında trafik sigortası yaptırmayanlar hakkında kanuni işlem uygulanacak. Yeni sahibin trafik sigortası yaptırması gerekiyor, aksi halde yasal sorumluluk altına girilecek.

Turusan Bağcı ise bu düzenlemenin trafik sigortası alanında kargaşayı ve davalı durumları azaltacağını belirtti. Özellikle mahkemelerin yükünü hafifleteceği düşünülen bu düzenlemenin, araç sahiplerini, tüketicileri ve sigorta şirketlerini rahatlatacağı ifade edildi.

Ayrıca, trafik sigortası primlerinde 2024 yılında mayıs ayında ciddi bir artış olabileceği öngörülüyor. Hasar endeksi gibi birçok faktöre bakılarak, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) mayıs ayından itibaren primleri artırma veya düşürme yetkisi olduğu belirtiliyor.

Muhabir: BİROL SANCAK