Türkiye'de emeklilik için belirli yaş ve prim şartlarının yanı sıra, çeşitli yasal düzenlemeler ve avantajlar da bulunmaktadır. İşte erken emekliliği mümkün kılan 7 yöntem:

  1. Çocukların Primi: Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunmaktadır. Her bir çocuk için yapılan borçlanma, 2160 gün (6 yıl) ek prim kazandırarak emeklilik tarihini öne çekmektedir. Ancak şart olarak çocukların sigortadan önce doğmuş olması gerekmektedir.

  2. Askerlik Borçlanması: Erkekler için askerlik süreleri, sigorta giriş tarihini geriye çekmekte ve ek prim kazanma imkanı sağlamaktadır. Askerlik öncesinde borçlanma yapılarak, en az 1 yıl önce emeklilik imkanı sunulmaktadır.

  3. Kısmi Emeklilik Yolu: 15 yıl ve 3600 gün prim ödemesiyle kısmi emeklilik imkanı bulunmaktadır. Bu yöntemle, belirli yaş ve prim şartlarını sağlayanlar daha erken emekli olabilmektedirler.

  4. Malulen Emeklilik: İş yapabilme gücünü en az %60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabilmektedirler. Bu durumda en az 1800 gün prim ödemesi gerekmektedir.

  5. Engellilik Vergi İndirimi: Engelli çalışanlar, en az %40 engellilik oranıyla vergi indirimi alırlarsa, yaş şartına bakılmaksızın emeklilik imkanı elde edebilmektedirler.

    Adıyaman'da Polis Merkezi İçinde Yaşanan Silahlı Saldırıda 2 Polis Şehit Oldu Adıyaman'da Polis Merkezi İçinde Yaşanan Silahlı Saldırıda 2 Polis Şehit Oldu
  6. Meslek Riski Ek Primler: Ağır işlerde çalışanlar, mesleklerine bağlı olarak ek prim ve gün kazanabilmektedirler. Bu durum, emeklilik süresini öne çekerek avantaj sağlamaktadır.

  7. Anne Destek Primi: Bakıma muhtaç derecede engelli çocuğu olan annelerin primleri, belirli bir oranda artırılarak emeklilik süreci desteklenmektedir. Bu sayede anneler, daha erken emekli olabilmektedirler.

Bu avantajlı yolları değerlendirenler, çalışma hayatından daha erken ayrılarak emeklilik dönemlerine geçiş yapma imkanı elde etmektedirler. Ancak her bir yöntemin belirli şartları ve koşulları bulunmaktadır. Bu nedenle, erken emeklilik planları yaparken detaylı bir danışmanlık almak önem taşımaktadır.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA