Bu dönemde miktar bazında önceki yıla göre yüzde 9 düşüş yaşanırken, tutar bazında ise yüzde 7 artış kaydedildi. Toplam 121 ülkeye yapılan fındık ihracatında, geleneksel pazarlar olan Avrupa ülkeleri en büyük payı aldı.

Trabzon Öne Çıkıyor:

Yağmurlu Hava Kazaya Neden Oldu: Otomobil Köprüdeki Köprülüklere Çarptı Yağmurlu Hava Kazaya Neden Oldu: Otomobil Köprüdeki Köprülüklere Çarptı

2023 yılında Türkiye'nin toplam fındık ihracatının yüzde 29'unu tek başına gerçekleştiren Trabzon, 82 bin 392 ton fındık ihraç ederek 531 milyon 17 bin 330 dolar döviz girdisi elde etti. Ancak, Trabzon'un fındık ihracatında miktar bazında yüzde 22'lik bir düşüş yaşandı.

İhraç Edilen Ürün Miktarında Azalma:

2023 yılında Trabzon'dan 59 farklı ülkeye fındık ihraç edilirken, en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya, Polonya, Fransa ve Brezilya oldu. Ancak, Trabzon'un ihracat miktarında bir önceki yıla göre yüzde 22'lik bir düşüş yaşandı.

Sektör Değerlendirmesi:

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamülleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, 2023 yılında geleneksel ihraç pazarlarında yaşanan enflasyon nedeniyle siparişlerde düşüş yaşandığını belirtti. Arslantürk, iç piyasada enerji ve işçilik maliyetleri gibi faktörlerin ihracatçıyı olumsuz etkilediğini ancak sektörün iyi bir performans sergileyerek yılı artışla tamamladığını ifade etti.

2024 Yılı Beklentileri:

Arslantürk, 2024 yılında Avrupa piyasalarında kısmi bir toparlanma öngördüklerini ancak alıcıların temkinli hareket etmeye devam edeceğini belirtti. Toparlanmanın ancak 2024'ün ikinci yarısında hissedilebileceğini söyleyen Arslantürk, 2024'ü ihtiyatlı bir yıl olarak değerlendirmenin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, birim başına verimin arttırılmasının sektör için önemli olduğunu ve destekleme politikalarının üreticiyi teşvik etmesi gerektiğini ifade etti.
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak