Restoranların Fiyatları Girişe Asılacak:

Restoranlar, lokantalar, kafeler ve diğer yiyecek-içecek işletmeleri artık fiyat tarifelerini işyerlerinin giriş kapısının önüne koymak zorunda. Ayrıca bu fiyat listesi masaların üzerinde de yer alacak. Yazılar ve fiyatlar tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde olacak. Bu düzenleme ile tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Konut Kiralamada Yeni Dönem Başlıyor:

Turizm amaçlı konut kiralamalarında yeni bir dönem başladı. Bu düzenleme ile kayıt dışılığı önlemek hedefleniyor. Turizm amaçlı kiralamadan önce izin belgesi alınması gerekecek. İzin belgesi olmadan kiraya verenlere her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi almak için 15 günlük bir süre verilecek, süre sonunda izin belgesi almadan kiralamaya devam edenlere ise 500 bin lira idari para cezası kesilecek.

Otobüslere Araç Takip Cihazı Takılacak:
Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüslere, araç takip cihazı takılması zorunlu hale geldi. Taşıtların konum, tarih ve saat bilgileri düzenli periyotlar halinde "Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi"ne elektronik olarak iletilerek denetim sağlanacak.

Telefon Kaydına İlişkin Düzenlemeler:
Yurt dışından ithal edilen ya da yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için de yeni düzenlemeler getirildi. Cep telefonu IMEI numaraları kayıt işlemleri, ithalatçı veya imalatçı tarafından tahsis edilen hesaplar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Yetkisiz hesaplar IMEI kaydı yapamayacak.

İnşaat Demiri İle İlgili Takip Düzenlemesi:
İnşaat sektöründe kalitesiz demir kullanımını engellemek amacıyla inşaat demirleri, üretim ve ithalat aşamasından binalarda kullanım aşamasına kadar izlenecek. Bu sistem verileri, ilgili bakanlıkların bilgi sistemine aktarılacak ve inşaatlarda daha güvenli malzemelerin kullanımına önem verilecek.

2024 yılında hayatımıza giren bu yenilikler, hem vatandaşların daha güvenli ve bilinçli bir şekilde hareket etmelerini sağlayacak hem de farklı sektörlerdeki düzenlemelerle daha düzenli bir yaşamı teşvik edecek.
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak