Tarımda Rekor Yıl: Ekim Alanı ve Verimlilik Arttı

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) tarafından yayımlanan ön verilere göre, 2025 yılı ülke tarımı açısından tarihi bir dönem oldu. Özellikle sofralık patates ve tohumluk soğan üretiminde elde edilen artışlar dikkat çekti. CBS’ye göre, patates üretimi geçen yıla kıyasla yüzde 37 artarak 4,4 milyon tona ulaştı.

Bu artışta hem ekim alanlarının genişlemesi hem de verimlilikteki gözle görülür iyileşme etkili oldu. 2024 yılında 76 bin hektar olan patates ekim alanı, bu yıl yüzde 9 artışla 83 bin hektarın üzerine çıktı. Hektar başına ortalama verim ise yüzde 25 artışla 53,5 ton olarak hesaplandı. Bu oran, 2000 yılından bu yana görülen en yüksek üretim seviyesi olarak kayıtlara geçti.


Tohumluk Soğanda Tarihi Zirve

Sofralık patatesle birlikte soğan üretiminde de büyük artış yaşandı. 2025 yılında toplam tohumluk soğan üretimi 1,7 milyon ton olarak hesaplandı. Bu, ülke tarihinde ulaşılan en yüksek seviyelerden biri.

Ekim alanı yüzde 4, verimlilik ise yüzde 11 artış gösterdi. Uzmanlar bu pozitif tabloya rağmen bazı bölgelerde toprak hastalıklarının kaliteyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.


Kırmızı Soğan Parladı, Sarı Soğan Dengede Kaldı

Bu yıl özellikle kırmızı soğanda ciddi bir artış yaşandı. Kırmızı soğan üretimi yüzde 45 artarak 290 bin tona çıktı. Bu yükselişte, kırmızı soğana olan pazar talebinin etkili olduğu düşünülüyor.

Sarı soğan ise farklı bir tablo çizdi. Ekim alanı yüzde 2 azalsa da, hektar başına verimdeki artış sayesinde toplam üretim yüzde 13 yükselerek 1,4 milyon ton seviyesine ulaştı. Verimliliğin bu kadar yüksek seyretmesi, modern tarım tekniklerinin etkili biçimde kullanıldığını gösteriyor.

29 Ekim 2025 altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?
29 Ekim 2025 altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?
İçeriği Görüntüle

Buğday Üretimi de Yükselişte

2024 yılında kötü hava koşulları nedeniyle düşüş yaşayan buğday üretimi, 2025’te toparlandı. CBS verilerine göre, toplam buğday üretimi yüzde 70 artarak 1,1 milyon tona ulaştı. 2023’e göre de yüzde 3’lük bir artış kaydedildi.

Üretimin yüzde 92’sini kışlık buğday oluşturdu. Bu da, Hollanda’nın özellikle dayanıklı ve verimli çeşitlere yöneldiğini ortaya koyuyor.


Tarımda verimliliği artıran bu gelişmeler, yalnızca Hollanda için değil, Avrupa gıda piyasası açısından da olumlu bir sinyal niteliği taşıyor. Nihai üretim rakamlarının Ocak 2026'da açıklanması bekleniyor.

Kaynak: DÜNYA.COM