TÜRKİYE-FİLİSTİN VE A.A’YA BOMBA

Mesleğe adım attığım yerdir Anadolu Ajansı.
Anadolu Ajasında işe başlayacağım günün akşamında sabaha kadar uyumamıştım.
Anadolu Ajansı Bölge Müdürlüğü bugün Trabzon meydandaki üst geçidin bulunduğu yerde idi. Sağıroğlu otelinin güney batısında.
En üstte TRT Trabzon radyosu vardı. İki katı onlar kullanıyordu. Anadolu Sigorta ile birlikte Anadolu Ajası ise karşı karşıya idik.
Anadolu Ajasında Efsane Müdür Suavi Kaptan bir baba gibi idi.
Bugün Turgay Beşyıdız ve Miraç Özağcı’dan Servet Özkayara’ya kadar birçok ismi Trabzon basını kazandıran odur. Kenan Taşkın, Ali Kılıç ve Erol Doğan gibi isimleri de Erzurum’da ajansçı yapan isim.
Suavi Kaptan sertti ama meslek disiplini ve işini yapanları çok severdi.
Nöbetlerinde akşamları Özgür Otele geçer ve iş bana kalırdı. İlk haber heyecanımı da 1984 yılında onun nöbetinde yaşadım. Samsun’da deniz faciası olmuş ve 4 kardeş boğulmuştu. Kendisine telefonla haber verdim. ‘Sen yazarsın’ dedi. Yazdım ve ona okudum. İmzasını attım ve haberi geçtim. Sonra ki gün tüm gazetelerde haber çıktı. Böylece meslekte ilk haberimizi de yazdık.
Anadolu Ajası’ndan güçlü bir ekip vardı.
Sabah 07.30’da açılan AA gece saat 24.00’da kapanırdı. Ajansın gece nöbetleri Osman Çavuşoğlu’nda ise Dr. Hasan Gürhan, Aydın Akdeniz de ise Hentbolcü Aziz Kunt, İhsan Öksüz de ise İsmail Kansız ve Yusuf Mersinlioğlu, Murat Taşkın’da ise Küçük Şenol, Turgut Özdemir ise Osman Arz mutlaka  sohbete gelirlerdi.
Sabahları Anadolu Ajansı’nın telekslerinin başına geçtiğimizde ilk yazdığımız mesaj aynı zamanda kurucusunun mesajı idi: ‘Anadolu Ajansı Türkiye’nin Sesini tüm Dünyaya Duyuracaktır. Mustafa Kemal Atatürk’
ANAP iktidarının ilk yıllarında biraz da yönetim kurullarındaki askerin etkisi ile Anadolu Ajansı siyaseten taraf olmadı. Örneğin radyasyonla ilgili olarak dönemin Bakanı Cahit Aral’a(1986) yönelik STK’ların eleştirisel haberleri bile ajans bültenlerinde yer bulabildi.
Tansu Çiller’in Başbakan olmasıyla AA siyasileşti. Mesut Yılmaz 2.kez Başbakan olduğunda Mehmet Güler’in Genel Müdürlüğünde AA ANAP’a ve Mesut Yılmaz’a iç içe çalıştı.
Haberler ANAP’ın etrafında ve milletvekili ve Bakan referanslarıyla geçilmeye başlandı, Çiller döneminde başlayan siyasi değişim kadrolara yansıdı. Bu AK Parti iktidarında da devam etti. Kim iktidar ise, o ne istiyor diye bakıldı ve ona göre yol alındı, alınıyor. 
Buna rağmen Anadolu Ajası son yıllarda farklı bir atak yaptı.
Genel Müdür Trabzon Yomralı hemşehrimiz Şenol Kazancı AA’yı dünya açtı.
Dünyanın farklı merkezlerinde ofisler kurdu.
Türkiye’nin ve müttefiklerinin ve soydaşlarımız menfaatlerine yönelik haberlere yoğunlaştı. Terörle mücadeleye sınır içinde ve dışında büyük destek verdi, Türkiye’nin haklı davasını sıcak görüntülerle dünyaya anlattı.
Filistin davasının hbaercilikte savunucusu oldu.
Cumartesi günü öğle saatleri idi. Televizyonu açtım. Anadolu Ajasını’nın Ortadoğu editörü ve bölgeyi avucunun içi gibi bilen muhabiri konuşuyor, İsrail’in katlettiği filistinliler için ‘3 filistinli şehit edildi’ diyerek İsrail vahşetini tüm dünyaya anlatıyordu.
İşte bu konuşmalar ve dünyaya yönelik enformasyon sonrasında İsrail saldırısı geldi.
Füzelerle birlikte Anadolu Ajası’nın Ofisi de vuruldu.
Binanın vurulacağına dair önceden haber alınması faciayı önledi.
İsrail, ABD ve İnglitere’den aldığı güçle dünyaya 60 yıldır meydan okuyor.
Bölgede güçlü devlet istemiyor. Irak’ı, Suriye’yi parçalattı. Suudi Arabistan ile kanka oldu.
2007-2011 yılları arasında Türkiye, Ortadoğu’nun lideri olmuş, bölgede İsrail etkisi minimize edilmişti.
Türkiye Cumhuriyeti devletine yönelik FETÖ operasyonları da 2011’den sonra ard arda geldi.
Anadolu Ajansı’nın ofisinin vurulması sadece AA’nın Filistin davasına yönelik haberleri değil İsrail’in Türkiye’ye karşı Davos’tan kalan ‘Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz’ sözünün ezikliğidir.
O diyalog o konuşma tarihten asla silinmeyecektir.
100 yıl sonra da bu gerçek İsraili gölge gibi takip edip ezecektir.