Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TV100 yayınında yaptığı açıklamada, fahiş kira artışlarını önlemek için 2020 yılında getirilen yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz'da sona ereceğini belirtti. Tunç, kira zammında yeni bir döneme girileceğini ifade etti. Bakan Tunç ayrıca, şimdiye kadar arabuluculuk uygulamasına yapılan 129 bin 259 başvurudan 69 bin 239'unun anlaşmayla sonuçlandığını da belirtti.

Arabuluculuk ile Anlaşmaya Varılacak

Bakan Tunç, 1 Eylül'den itibaren kira davalarında arabuluculuk döneminin başladığını ve bu sayede yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacağını açıkladı.

Arabuluculuk sistemi sayesinde, ev sahibi ve kiracı arasında kira bedeli ve tahliye gibi konularda anlaşmazlıklar mahkemeye gitmeden çözülebilecek. Ancak arabuluculukta anlaşma sağlanamaması durumunda dava açılabilecek.

Bilmeyenler düşük aylık alacak: Emekli maaşını yükseltmek için bunu yapın Bilmeyenler düşük aylık alacak: Emekli maaşını yükseltmek için bunu yapın

Arabuluculuk: Gereklilik ve İşleyiş

Bakan Tunç, arabuluculuk uygulamasının kira uyuşmazlıklarının mahkemelere yükünü hafifletmek ve tarafların daha hızlı ve adil bir çözüme ulaşmasını sağlamak için getirildiğini vurguladı.

Arabuluculuk süreci ücretsizdir ve başvuru için e-devlet veya adliyelere başvuru yapılabilmektedir. Arabuluculuk görüşmeleri en fazla 30 gün sürmektedir.

Yetkililer, arabuluculuk sisteminin kira zammındaki belirsizliği ortadan kaldıracağını ve kiracıların mağduriyetinin önüne geçeceğini belirtmektedir.

Muhabir: AYŞE SANCAK