GES Başarısı ve Gelecek Planları

Yomra Belediye Başkanı Bıyık, doğalgaz çalışmalarını yerinde inceledi, bilgi aldı Yomra Belediye Başkanı Bıyık, doğalgaz çalışmalarını yerinde inceledi, bilgi aldı

Mart ayından itibaren toplam 770 bin 476 megawatt elektrik üreten Mağmat’taki GES, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin bir belediye tarafından yapılan en büyük GES Santrali olma özelliğini taşıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Geçit Mahallesi’nde tahsis edilen 45 dönümlük alanın 35 dönümünde, tamamı yerli üretim olan 5 bin 688 panel kullanıldı. GES’in faaliyete geçmesiyle birlikte Ortahisar Belediyesi, kendi elektriğini üreten bir belediye haline geldi. Projenin, yılda 4 milyon 250 bin kilowatt saat enerji üretmesi ve 4 yıl gibi bir sürede kendini amorti etmesi hedefleniyor. Nisan ayında 327 bin 268 kilowatt üretim öngörülürken; 335 bin 858 kilowatt üretim gerçekleşti. Bu başarıyla, Ortahisar Belediyesi Trabzon’da Tonya Belediyesi’nden sonra GES santralini hayata geçiren ikinci yerel yönetim oldu.

İlklerde Onun İmzası Var

Ortahisar Belediye Başkanlığı döneminde dünyada ilk kez tünel içerisinde oluşturulan akvaryum projesi, Karadeniz’in ilk dijital kütüphanesi ve ilk basın müzesi gibi birçok ilke imza atan Ahmet Metin Genç, GES projesiyle de bölgede yerel yönetimlere örnek oldu. Şimdi ise Trabzon’da yenilenebilir enerji alanında bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor.

Yüzer GES Projesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yenilenebilir enerji projelerinde yeni hedeflerinin Türkiye’de Keban Barajı üzerinde bulunan yüzer GES sisteminin bir benzerini Trabzon’un içme suyunu karşıladıkları Atasu Barajı üzerinde kurmak olduğunu belirtti. Bu projeyle hem yaz aylarında barajda yaşanacak buharlaşmanın önüne geçmeyi hem de GES kurulumunda yaşanan arazi sorunlarını göl üzerinde kuracakları yüzer GES sistemiyle aşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Trabzon'un Enerji İhtiyacını Karşılamak

Genç, göreve geldikleri ilk günden itibaren yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Şu anda TİSKİ'nin enerji ihtiyacını karşılamak için boru içi türbin ve Büyükşehir Belediyesi'nin enerji ihtiyacı için Atasu Baraj Gölü üzerinde GES kurulumunu yoğun şekilde çalıştıklarını belirtti. Yüzer GES sistemlerinin karasal alandan tasarruf sağladığını ve suyun doğal soğuma etkisiyle daha verimli çalıştığını, ayrıca barajdaki suyun buharlaşmasını azalttığını ifade etti. Bunun yanında Trabzon ölçeğinde yenilenebilir enerji konusunda rüzgar enerjisi santralleri ve deniz yüzeyinden enerji elde etme konularını da ilgili kurumlar ve uzman kişilerle değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.

TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Birol Sancak