Vehbi Koç’tan 2026 bütçesi vurgusu: “Refahı kalıcı hâle getirecek adımlar içeriyor”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeye başlanan 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine konuşan AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, bütçenin ekonomik istikrarı pekiştirecek ve toplumsal refahı güçlendirecek bir perspektifle hazırlandığını belirtti. Aynı zamanda 2024 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Koç, 2026 yılının Orta Vadeli Program (OVP) açısından kritik bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti. Koç’a göre, bu bütçe sadece rakamsal değil; yön gösteren, kapsayıcı bir ekonomik yol haritası.

“2026, Orta Vadeli Program’ın en kritik yılı olacak”

Vehbi Koç, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada 2026’nın, Türkiye’nin ekonomik dönüşüm hedeflerinde belirleyici bir yıl olacağını söyledi. Orta Vadeli Program’ın uygulama sürecinin en yoğun şekilde hissedileceği bu yılda, mali disiplinin korunarak kalıcı refahın sağlanmasının temel hedefler arasında yer aldığını ifade etti. Koç, “2026, Orta Vadeli Programımızın en kritik yılı. Bütçemiz; istikrarlı ekonomik büyümenin sürdüğü, enflasyonun düşüş eğilimine girdiği bir ortamda, kalıcı sosyal refah artışını hedeflemektedir” sözleriyle vizyonu özetledi.

Bütçede yatırım, istihdam ve mali disiplin ön planda

Vehbi Koç’un açıklamalarına göre, 2026 bütçesi dört temel sütun üzerine inşa edildi:

Mali disiplin ile kamu kaynaklarının etkili kullanımı,

Yatırıma dayalı büyüme ile üretimin desteklenmesi,

Vali Aziz Yıldırım, KKTC Genel Müdürü Beniz Uluer Yılmaz’ı makamında ağırladı
Vali Aziz Yıldırım, KKTC Genel Müdürü Beniz Uluer Yılmaz’ı makamında ağırladı
İçeriği Görüntüle

İstihdam artışı ile iş gücü piyasasında genişleme,

Toplumsal refahın güçlendirilmesi amacıyla sosyal politikaların genişletilmesi.

Bu yapı, Türkiye ekonomisinin küresel belirsizlikler karşısında daha dirençli hâle getirilmesini amaçlıyor. Koç ayrıca, bütçenin sadece ekonomik göstergeleri değil, vatandaşın yaşam kalitesini de doğrudan etkileyecek adımları içerdiğini vurguladı.

Refahı tabana yayan bir anlayış hedefleniyor

Koç’un vurguladığı bir diğer önemli unsur ise sosyal desteklerin kapsamının genişletilmesi ve gelir dağılımındaki adaletsizliklerin azaltılması. Meclis’teki konuşmasında “Bu bütçeyle refahı sadece belirli kesimlere değil, toplumun geneline yaymayı hedefliyoruz” diyen Koç, özellikle alt ve orta gelir gruplarına yönelik destek programlarının sürdürüleceğini belirtti. Ayrıca, gençler ve kadınlar için yeni istihdam projelerinin de bütçe kapsamında değerlendirildiği açıklandı.

Muhabir: AYŞE SANCAK